Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 9 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Parkolás Megállás

Megállás, várakozás, parkolás

Megtekintve: 15197

Megállás - Várakozás - Parkolás

Nagyon sok kérdést, felvetést érintenek a megállási, várakozási szabályok. Szerintem a legtöbb büntetést ennek kapcsán szablyák ki, ez éves szinten százmilliókat is jelenhet! Ugyanakkor a hozzászólásokból arra következtek, hogy már a fogalom meghatározásnál értelmezésbeli gondok vannak. Nem véletlen egyébként az sem, hogy a friss jogosítványra jelentkező tanulók is nagy arányban rontják el ezeket a kérdéseket.

Pontosítsuk tehát a megállás, várakozás, parkolás fogalmakat!

Kezdjük az értelmező szótárral:
Megáll: Nem mozog tovább, mert mozgását abbahagyja.
Várakozik: Addig marad valahol, amíg valami meg nem történik, vagy valaki meg nem jön.
Parkol: Járművet leállít és ott hagy az utca, tér szélén vagy fedett helyen.

forrás: WikiSzótár

Sajnos már a fentiekből is kiérződik egy pontatlanság, mégpedig a várakozik szónál:
"Addig marad valahol..."
Na de pontosan ki? Más értelmet kap, ha a jármű vezetője marad valahol, és mást, ha maga a jármű:
Addig marad a vezető valahol, amíg ... valaki meg nem jön. (például az utasa)
Addig marad a jármű valahol, amíg ... valaki meg nem jön. (például a vezetője)
Nem ugyanaz!

Hasonló problémáink lehetnek a megállás fogalmával:
"Nem mozog tovább, mert mozgását abbahagyja."
Hiszen ez a gondolat sokkal inkább egy fizikai fogalmat takar, azaz például a labda addig gurul, amíg a mozgási energiája tart, majd a gurulását abbahagyja, tehát megáll.

A közlekedésben azonban óhatatlanul odateszünk egy kérdőszót, és legkevésbé az jut eszünkbe, hogy a mozgási energiánk elfogy:
"Nem mozog tovább, mert mozgását abbahagyja."


Oké,oké, de MIÉRT? Miért hagyja abba egy közúti jármű, mondjuk egy személygépkocsi a mozgását?


 

 

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

eku tato | 2023.08.08

Kedves Pető Attila,

Szeretném megtudni, hogy a https://www.autoszektor.hu/sites/default/files/u1911/vill_megall.jpg képen látható zöld autó, ha előrébb áll, és a kereke gumiabroncsa teljes mértékben a felfestés mögött van, de a karoszéria kilóg onnan az útburkolai jelen túlra az szabályos, szabálytalan (avagy büntethető)?

Illetve ennek speciálisabb esete https://net.jogtar.hu/get-doc-resource?resourceid=gp2_16_97500001$BKPM__999_28kor$AAH$BBMP_0.png képet nézve ? a fenti eset továbbgonbdolása ?, az autó karoszériája rálóghat-e az "X-jel"-re, úgy hogy a gumiabrooncs, kerék teljesen a várakozó hely felfestés mögött van?

Köszönettel,
Tamás

eku tato | 2023.08.08

Kedves Pető Attila,

Szeretném megtudni, hogy a https://www.autoszektor.hu/sites/default/files/u1911/vill_megall.jpg képen látható zöld autó, ha előrébb áll, és a kereke gumiabroncsa teljes mértékben a felfestés mögött van, de a karoszéria kilóg onnan az útburkolai jelen túlra az szabályos, szabálytalan (avagy büntethető)?

Illetve ennek speciálisabb esete https://net.jogtar.hu/get-doc-resource?resourceid=gp2_16_97500001$BKPM__999_28kor$AAH$BBMP_0.png képet nézve ? a fenti eset továbbgonbdolása ?, az autó karoszériája rálóghat-e az "X-jel"-re, úgy hogy a gumiabrooncs, kerék teljesen a várakozó hely felfestés mögött van?

Köszönettel,
Tamás

F. Mária | 2020.04.19

Tisztelt Pető Úr,
Szakvéleményét szeretném kérni, egy eléggé különös (morbid?) ügyben.
Lakóhelyem egy dunántúli nagyváros egyik lakótelepén van, ahol a közepén, lakossági fizetős, illetve a bentlakók részére éves bérletes, szépen kialakított önkormányzati parkoló van. Tehát több 4-10 emeletes házzal körülvéve. Bocsánat, hogy így körülírom, de csak így lehet érzékelni a ?jelenség? hatását.
A kérdésem tulajdonképpen az, szabályos-e, ha egy önkormányzati fenntartású, halottszállító gépjármű, a lakossági parkolót használja, huzamosabb idejű parkolásra? Már 1 éve, rendszeresen megjelenik parkolás céljából, havonta 3-4 alkalommal, 2-3 napra, nagyrészt hétvégeken, ünnepeken. (a közelben lakik a vezetője). Nem hiszem, hogy ragoznom kéne, mikor kb. ezer ember látja ezt az ablakából, milyen ?felemelő? érzés, és senki nem mer mellé állni az autójával. A higiéniára most nem térek ki.
A 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról az alábbiakat mondja:
A halott szállítás
45. § (1) * Halottszállító járművel várakozni csak a szállítási feladat ellátásához szükséges ideig szabad
a) halott szállítása közben közterületen (közúton), vagy
b) egészségügyi intézmény területén.
(2) *
(3) Fertőző betegségben elhalt szállítása után a kocsit azonnal, egyébként havonta fertőtleníteni kell, amelyről naplót kell vezetni. A napló tartalmazza a fertőtlenítés időpontjára, helyére és a fertőtlenítés módjára vonatkozó adatokat.
A helyi önkormányzati rendelet erre nem tér ki.
Ha csak most, a járvány idején lenne, talán megérteném, de azt hiszem, mégsem. Ez egy nagyon rossz üzenet?
Kérdezem, mi az Ön álláspontja a fenti esettel kapcsolatban? Használhatja parkolásra egy ilyen gépjármű a lakossági fizetős parkolót?
Köszönettel: F. Mária

agajdatsy | 2020.02.25

Tisztelt Kreszprofesszor Úr!

Belvárosi munkahelyemen két autónyi helyre ki van helyezve egy várakozni tilos tábla kiegészítő táblával, hogy "kivétel ...(a saját cégünk), és a mentő".
Ez egy szociális intézmény, rendszeresen szükségünk lenne helyre, de hónapok óta az étkezést kiszállítók, betegszállítók, stb. nem tudnak oda beállni, mert egy helyi mozgássérült a nap 24 órájából 20-ban rendszeresen odaparkol. A személyes megkeresésre, elutasító volt, kijelentette, hogy neki ehhez joga van.
Valóban joga van hozzá, és nem tehetünk semmit?
Tisztelettel G. Árpád

A KRESZPROFESSZOR | 2020.02.27

@agajdatsy
Nincs igaza, mert ha a "kivéve" jelzés után konkrét felsorolás van - és nem az hogy kivéve célforgalom - akkor az csak a felsorolt járművek számára biztosított parkolót jelenit. Hiszen a kiegészítő táblák a jogszabály alapján az alapfeltételeket szigoríthatják.
Más kérdés, hogy fogalmam sincs, hogyan lehetne rávenni, hogy menjen el onnan. Talán, ha ebben a közteresek partnerek.

Gaál Levente | 2016.06.15

T. Pető úr!
A P+R parkolóban történő várakozás-parkolás egy határesetnek tűnik a számomra.
Kár, hogy itt nem lehet képet csatolni, mert úgy sokkal egyértelműbb lenne, mi is a gondunk.
25 000 Ft-ra büntettek meg egy vasárnap du a kisföldalatti Mexikói úti P+R parkolójában, mert
nem volt meg pontosan az 5 m egy zebrától, csak kb. 3 m.
Nem utcai forgalomban található a zebra, hanem a parkoló kijáratánál.

Meddig parkoló a P+R? A háromszög (elsőbbség adás kötelező) tábláig, amin belül természetes módon parkolok, vagy a zebra mínusz 5 m-ig?
Ezután a zebra után 3 m-el nem lehetséges már a szabály szerint megállni, mert az már egy kereszt utca, ahol már van forgalom, nem úgy mint a parkolóban, ahol nincs.
Az más kérdés, hogy egy P+R parkolóban történő várakozásért egy zebrára hivatkozva, méltányos és értékarányos-e egy ekkora bírság kiszabása, vagy inkább arról van-e szó újra, hogy pénzbehajtásra használja fel az önkormányzat a parkolót.

Csatolom a Google térkép felvételét a helyről, a saját felvételemet ide nem tudom csatolni. A képen látható kék, talán Opel, kombi helyén álltunk meg. (Ezen a zebrán naponta talán 10-20 ember megy át.)

https://www.google.hu/maps/@47.5205667,19.0919553,3a,60y,78.35t/data=!3m6!1e1!3m4!1s4pth

fGuSUb9fJTdQzUfqNw!2e0!7i13312!8i6656?hl=hu

A P+R értelmezése ebben az esetben nem írhatja felül az egyébként a folyamatos forgalmat bonyolító utcákra vonatkozó zebra szabályt? Hiszen a zebra utáni 3 m-es megállás sem értelmezhető már a P+R esetében? Egy rossz helyre felfestett zebra miatt beállhatnak ide az önkormányzati rendészek vasárnap du, Gyereknapkor, és elronthatják a nagyszülők örömét egy ilyen otromba pénzbehajtással?
Biztos vagyok benne, hogy itt valamit változtatni kell.
Vagy felfestenek egy vonalat a parkolón belül, hogy eddig és ne tovább (5m), vagy tüntessék el az itt értelmezhetetlen zebra csíkokat, vagy hozzák a háromszög táblát hátrébb, épp 5 méterrel, hogy egyértelmű legyen, meddig ér a P+R hatálya. Ez nem önnek szól természetesen, hanem a parkoló gazdájának.

Nagy tisztelettel várom a véleményét.
Üdvözlettel
Gaál Levente
nyugdíjas gépészmérnök

vadamo30 | 2015.03.09

Tisztelt Pető Úr!
Ezen írása rendkívül tetszik,de a kérdésem amit a teherautóval kapcsolatban is feltettem, itt is megteszem:
- azt írja, hogy "Várakozni, azaz parkolni - a kocsit üresen otthagyni - csak olyan helyen lehet, ahol sem megállási, sem várakozási tilalom nincs!"

- A gyalogátkelőhely előtt 5 ill. 15 méteren belül tiltott a megállás, de a felfestés közelebb található mint 5 méter. Megállok a felfestés szerint, de mégis közelebb vagyok mint 5 méter, így szabálytalan?
Vagy teszem azt a felfestés 5 méteren kívül van, de egy tehergépjárműnek minősített kis Opellel állok meg az első helyen, ott meg 15 méteren belül állok !
Akkor most hogyan?

A KRESZPROFESSZOR | 2015.03.10

@vadamo30
Nyilván a jogszabály alkotói abból indultak ki, hogy a teherautó valamivel nagyobb egy személygépkocsinál, így a kilátást is jobban korlátozza.
Más kérdés, hogy 1975-ben, amikor ez belekerült a KRESZ-be, senki nem gondolta, hogy az ÁFA visszaigénylések miatt nem kevés személygépkocsi jellegű teherautó fog rohangálni útjainkon.

vadamo30 | 2015.03.21

@A KRESZPROFESSZOR
Köszönöm válaszát!

Csak sajnos sok helyen úgy fogadják az embert a rend őrei, hogy nem állhatok meg tgk.-val ilyen helyeken, és keringek amíg valahol nagyon messze a "galaxison is túl" végre meg tudok állni. A másik problémám alapvetően nem ebbe a kérdéskörbe tartozó de felvetem, ha nem baj:D

Budapest III. kerület Kolosy tér!
Galagonya utca , Bokor utca még csak csak kiigazodik az ember, na de a Kolosy tér Csemete utca sarkán található rész, hát valami borzasztó. Van például egy tábla mindkét irányból behajtani tilos alatta kiegészítés, hogy kivéve engedéllyel, és célforgalom 05:00-08:00. valamint egy kivéve kerékpár!
Na most akkor ide mikor is lehetne bemenni? Engedélyem nincs, bemenni meg nem tudok mert van egy süllyedő oszlop ott amit nem is tudom, mikor és hogyan nyitnak!
Megállok, de most elvileg én célforgalomban 05:00-08:00 között bemehetnék? Akkor az oszlop miért van mindig fent?
egy linket mellékelek a google térképről ahol látni is:
https://www.google.hu/maps/@47.528224,19.038215,3a,47.6y,7.26h,83.9t/data=!3m5!1e1!3m3!1slFG_e_EY0Vxuf82NcgerGA!2e0!5s20140601T000000?hl=en

Buza Norbert | 2015.12.04

@vadamo30
Szia Vadamo30,

Találtál választ a kérdésedre?

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

10.413

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!