Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 3 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

STOP tábla Elsőbbségadás

Elsőbbség a STOP táblánál

Megtekintve: 15977

Van-e alá, fölérendeltségi viszony a STOP tábla és az elsőbbségadás kötelező tábla között?

Egyenesen továbbhaladó részére STOP tábla, balra nagyívben kanyarodó részére "Elsőbbségadás kötelező". Melyik mehet először? 

Válaszukat előre is köszönöm: Kiss Istvánné


 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Szokol Károly | 2024.01.23

Tisztelt Kreszprofesszor!
Szeretném megkérdezni, hogy melyik az a 4 eset amikor "elsőbbségadás kötelező" táblánál (annak vonalában) meg kell állni? Továbbá hol lehet erről részletesebben olvasni?
Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel:
SzK.

Eddy | 2020.03.08

Tisztelt Kreszprofesszor!
Ez 35 éve is így volt?
Én szentül úgy emlékszem, hogy a STOP táblával rendelkezőnek mindenképp megállási kötelezettsége van. Ezért elsőbbséget kell adni a szemből érkező elsőbbségadás kötelező táblával rendelkező, balra kanyarodó járműnek is.
Napi szinten haladok át egy ilyen kereszteződésen és nem egy alkalommal engedtem el a szemből érkező balra kanyarodót. Jobb a biztonság ... :)
A helyzetben az a vicces, hogy pár éve cserélték le az egyik oldal stoptábláját, elsőbbségadás táblára és így alakult ki a fenti képen látható helyzet. Vajon mi okból ...?
A helyszín, 57-es út Szajk-Bóly elágazás. (Sajnos a GoogleMapp -on még a régi állapot látszik)

Link a jelenlegi Stoptábla felől: https://www.google.hu/maps/@45.9868372,18.5353873,3a,75y,198.73h,83.47t/data=!3m6!1e1!3m4!1s53oJNL_NrSOisschU0recA!2e0!7i13312!8i6656?hl=hu

A KRESZPROFESSZOR | 2020.03.08

@Eddy
Ez a szabály 35 éve is így volt, mivel a STOP táblánál ez áll a KRESZ-ben:
"az útkereszteződésben elsőbbséget kell adni a keresztező úton érkező jármű részére. "
A szemből érkező járművekre nincsenek hatással az elsőbbségadás táblák, rájuk mindenkor a kanyarodás szabálya vonatkozik. Tehát aki balra fordul, az ad elsőbbséget.
Vagy ahogy tanítani szoktam: a STOP táblánál mindig meg kell állni, az Elsőbbségadás kötelező táblánál sokszor meg kell állni. Ha pedig már áll mindkét jármű, akkor teljesen egyformák... :-)

gazso | 2017.09.02

Ami viszont érdekes, védett szilárd burkolatú út kereszteződése egyik oldalról szilárd burkolatú úttal (elsőbbségadás kötelező táblával), másik oldalról földúttal. Ott már a burkolat minősége (28. § (2) bekezdés c) pont) miatt van hierarchia

Meiszter Ervin | 2017.08.31

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a klubra és erre a forgalmi szituációra. ("STOP" kontra "elsőbbségadás kötelező") Számomra evidens, hogy nincs alá-fölé rendelt viszony. Ami megdöbbent, hogy "rutinos" 40 éves vezetői gyakorlattal rendelkező ismerőseim mereven, meggyőződésből állítják az ellenkezőjét. Mi kell ahhoz, hogy észhez térjenek? A KRESZ-tanfolyamokon ez miért nem oktatják? A legnagyobb fájdalmam, hogy a vitapartnereim között egy autós iskolában dolgozó KRESZ oktató is van. Ő állítólag utána nézett és azzal rázott le, hogy az ilyen kereszteződés szabálytalanul van kitáblázva, mert, hogy szimmetrikusnak kell lennie. Költői kérdésemre választ nem, inkább jó tanácsot szeretnék kapni.
Mindenkit üdvözlök: Meiszter Ervin

Kalapos | 2015.05.11

Üdv. Mi a helyzet az alábbi esetben?
Képzeljetek vagy rajzoljatok egy egyszerű útkereszteződést. Sima klasszikus, 4 irányból érkező járművek. Az egyszerűbb érthetőség kedvéért, bent állsz a kereszteződésben. Veled szemből 12 óra irányából, jobbról 3 óra irányából, hátad mögül 6 óra irányából és balról 9 óra irányából vannak az utak. A 12 óra irányából érkezőknek nincs táblájuk. A 9 óra és 3 óra irányából Maci sajt van. 6 óra irányából érkezőnek STOP tábla. Nincs lámpa, vagy rendőr, tehát csak a táblák szerinti elsőbbségre lennék kíváncsi. 9 óra és 6 óra irányából egyszerre érkező és egyenesen tovább haladni kívánó járművek esetében, kié az elsőbbség? Ismétlem 9 óránál maci sajt, 6 óránál STOP tábla.
Válaszát előre is köszönöm. Üdv.

A KRESZPROFESSZOR | 2015.05.12

@Kalapos
Én is láttam ezt a neten keringő képet.
A forgalomszervezési szabály alapján ilyen kereszteződést nem lehet kialakítani, a védettséget maximum két elsőbbséget szabályozó táblával szabad jelölni!

http://kreszklub.hu/jogi-esetek/ertelmezhetetlen-keresztezodes/

Omegaline | 2015.07.04

@A KRESZPROFESSZOR
Lehet, hogy én nem értem, de mi tiltaná meg, hogy az egyik úton kötelező megállással, míg a másik úton érkezőknek szükség szerinti megállással kellene biztosítaniuk az elsőbbséget az elsőbbséggel rendelkezők számára?
Én ilyet nagyon sok helyen látok, és ezt így el is tudom fogadni!

Alex0001 | 2023.08.29

@Omegaline
Kedves @A KRESZPROFESSZOR!

Igen, lehet, hogy van erre lehetőség, a baj csak az, hogy az ember vizuális típusú, és a tudatalattija vezérli. Pontosan emiatt problémás az az eset is, amikor egy keskenyebb út le van védve egy szélesebbel szembe, vagy akár egy széles út/utca, amin helyi járatú autóbusz is közlekedik, nincs levédve a keskenyebbel szemben. Sajnos ez nagyon megtévesztő. Mert gyárilag így vagyunk kalibrálva. A KRESZt emiatt érdemes lenne bizonyos esetekben az emberi viselkedést is figyelembe véve alkalmazni a táblák kihelyezőinek, illetve az adott út/útszakasz megtervezőinek. Egy jó példa erre az autópályán a leállósáv, ami jól látható módon el van választva a legalább 2 forgalmi sávtól.

Minden jót kívánok!

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

10.413

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!