Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 2 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

STOP tábla Elsőbbségadás

Elsőbbség a STOP táblánál

Megtekintve: 10228

Van-e alá, fölérendeltségi viszony a STOP tábla és az elsőbbségadás kötelező tábla között?

Egyenesen továbbhaladó részére STOP tábla, balra nagyívben kanyarodó részére "Elsőbbségadás kötelező". Melyik mehet először? 

Válaszukat előre is köszönöm: Kiss Istvánné


 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Eddy | 2020.03.08

Tisztelt Kreszprofesszor!
Ez 35 éve is így volt?
Én szentül úgy emlékszem, hogy a STOP táblával rendelkezőnek mindenképp megállási kötelezettsége van. Ezért elsőbbséget kell adni a szemből érkező elsőbbségadás kötelező táblával rendelkező, balra kanyarodó járműnek is.
Napi szinten haladok át egy ilyen kereszteződésen és nem egy alkalommal engedtem el a szemből érkező balra kanyarodót. Jobb a biztonság ... :)
A helyzetben az a vicces, hogy pár éve cserélték le az egyik oldal stoptábláját, elsőbbségadás táblára és így alakult ki a fenti képen látható helyzet. Vajon mi okból ...?
A helyszín, 57-es út Szajk-Bóly elágazás. (Sajnos a GoogleMapp -on még a régi állapot látszik)

Link a jelenlegi Stoptábla felől: https://www.google.hu/maps/@45.9868372,18.5353873,3a,75y,198.73h,83.47t/data=!3m6!1e1!3m4!1s53oJNL_NrSOisschU0recA!2e0!7i13312!8i6656?hl=hu

A KRESZPROFESSZOR | 2020.03.08

@Eddy
Ez a szabály 35 éve is így volt, mivel a STOP táblánál ez áll a KRESZ-ben:
"az útkereszteződésben elsőbbséget kell adni a keresztező úton érkező jármű részére. "
A szemből érkező járművekre nincsenek hatással az elsőbbségadás táblák, rájuk mindenkor a kanyarodás szabálya vonatkozik. Tehát aki balra fordul, az ad elsőbbséget.
Vagy ahogy tanítani szoktam: a STOP táblánál mindig meg kell állni, az Elsőbbségadás kötelező táblánál sokszor meg kell állni. Ha pedig már áll mindkét jármű, akkor teljesen egyformák... :-)

gazso | 2017.09.02

Ami viszont érdekes, védett szilárd burkolatú út kereszteződése egyik oldalról szilárd burkolatú úttal (elsőbbségadás kötelező táblával), másik oldalról földúttal. Ott már a burkolat minősége (28. § (2) bekezdés c) pont) miatt van hierarchia

Meiszter Ervin | 2017.08.31

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a klubra és erre a forgalmi szituációra. ("STOP" kontra "elsőbbségadás kötelező") Számomra evidens, hogy nincs alá-fölé rendelt viszony. Ami megdöbbent, hogy "rutinos" 40 éves vezetői gyakorlattal rendelkező ismerőseim mereven, meggyőződésből állítják az ellenkezőjét. Mi kell ahhoz, hogy észhez térjenek? A KRESZ-tanfolyamokon ez miért nem oktatják? A legnagyobb fájdalmam, hogy a vitapartnereim között egy autós iskolában dolgozó KRESZ oktató is van. Ő állítólag utána nézett és azzal rázott le, hogy az ilyen kereszteződés szabálytalanul van kitáblázva, mert, hogy szimmetrikusnak kell lennie. Költői kérdésemre választ nem, inkább jó tanácsot szeretnék kapni.
Mindenkit üdvözlök: Meiszter Ervin

Kalapos | 2015.05.11

Üdv. Mi a helyzet az alábbi esetben?
Képzeljetek vagy rajzoljatok egy egyszerű útkereszteződést. Sima klasszikus, 4 irányból érkező járművek. Az egyszerűbb érthetőség kedvéért, bent állsz a kereszteződésben. Veled szemből 12 óra irányából, jobbról 3 óra irányából, hátad mögül 6 óra irányából és balról 9 óra irányából vannak az utak. A 12 óra irányából érkezőknek nincs táblájuk. A 9 óra és 3 óra irányából Maci sajt van. 6 óra irányából érkezőnek STOP tábla. Nincs lámpa, vagy rendőr, tehát csak a táblák szerinti elsőbbségre lennék kíváncsi. 9 óra és 6 óra irányából egyszerre érkező és egyenesen tovább haladni kívánó járművek esetében, kié az elsőbbség? Ismétlem 9 óránál maci sajt, 6 óránál STOP tábla.
Válaszát előre is köszönöm. Üdv.

A KRESZPROFESSZOR | 2015.05.12

@Kalapos
Én is láttam ezt a neten keringő képet.
A forgalomszervezési szabály alapján ilyen kereszteződést nem lehet kialakítani, a védettséget maximum két elsőbbséget szabályozó táblával szabad jelölni!

http://kreszklub.hu/jogi-esetek/ertelmezhetetlen-keresztezodes/

Omegaline | 2015.07.04

@A KRESZPROFESSZOR
Lehet, hogy én nem értem, de mi tiltaná meg, hogy az egyik úton kötelező megállással, míg a másik úton érkezőknek szükség szerinti megállással kellene biztosítaniuk az elsőbbséget az elsőbbséggel rendelkezők számára?
Én ilyet nagyon sok helyen látok, és ezt így el is tudom fogadni!

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

9.235

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!