Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 9 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Várakozás

Parkolás kapukijáróban

Megtekintve: 18815

Tisztelt Uram!

A budapesti Hungária körúton lévő ház egyikében lakom pár napja. A költözés utáni első hajnalban 20.000,- forintos bírságot találtam a szélvédőn, szeretném megtudni, hogy van e jogorvoslati lehetőségem.

A járdán való parkolást tábla engedélyezi ezen az útszakaszon, ahol a járda szélessége kb. 6 méter (a járda széle, és a ház kapubejárója között).


Az egyik késő esti parkoláskor a sötétben és a kimerítő költözés miatt :( nem vettem észre, hogy egy autó ki-, behajtásra használatos kapuval (egy kézzel készített megállni tilos tábla van rá kirakva) párhuzamosan parkoltam a járda szélén. Reggel 8 órakor - a ki- és behajtás akadályozására hivatkozva - megtaláltam a bírság csomagot.

Véleményem szerint a ki- és behajtás a jogosult részére - nyilván egy kis kényelmetlenséggel - de megoldható lett volna, hiszen a kapu és a parkoló autóm között elfért volna, legfeljebb a letört útpadkás lejáró helyett a következő, egyébként erre rendszeresített lehajtón hajt fel vagy le. Elismerem, hogy hibáztam, de nem szándékosan tettem.

Attól tarok, aki a rendőrségnek jelentette az esetet, szándékosan, és rosszindulatból tette, és nem azért mert valóban akadályoztam volna a ki és behajtást.
Válaszát előre is nagyon köszönöm,
Krisztina


 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

valikor | 2024.02.28

T. Klubtagok! Ingatlanról történő ki és behajtás akadályozása tilos, mint azt tudjuk. Ám mi van akkor, ha koppra, csak a kihjtásra elegendő szélasséget hagyják meg a kedves gk. veztő társaink? Azaz, a kikanyarodás és ráfordulás lehetőségét kellőképpen akadályozzák. A mi speciális esetünk, hogy 3,5t hoszzított platós tgk -kal, illetve egy 3,6 m hosszú utánfutóval közlekedünk napi szinten. Így természetesen napi bosszúságot, nehézséget okoznak számunkra. A kapura már felírtuk, vigyázz, hosszú jármű is közlekedik. Ám ki olvassa azt el? Meg amúgy is kit is érdekel? Köszönöm válaszaitokat László

95 | 2015.09.07

A kapubejáró előtti várakozás ugyanolyan módon megengedett a tulajdonosi hozzájárulással, mint a kapubejáró előtt és után. Tehát ha forgalommal párhuzamosan, félig, vagy egészen a járdán állás engedélyezésekor nem lesz szabad a forgalomra merőlegesen felállni a kapuval szemben. Ha a járdára állás nem, de az úttesten megállás engedélyezett, akkor is csak a megengedett módon és nem másként szabad a bejáró elé állni!
Ha az útszakaszon a várakozás/megállás tiltott, akkor az ingatlan bejáró előtt is tiltott: sem az úton, sem a járdán nem szabad várakozni semmiféle formában.
Megjegyzem, hogy a kapubejáró, garázsbejáró ezzel a szabállyal nem vált magánterületté. továbbra is biztosítani kell a 150 cm széles járdaszakaszt, illetve szélesebb járdánál annak felét a gyalogosok számára.

Katimami | 2019.01.23

@95
Minálunk nincs járda, az úttestb?l elvéve a kétirányü k?zlekedést is akadályozva a kerítéssel párhuzamosan parkolnak, sokszor k?zel a kapubejáróhoz. Mit lehet tenni, hogy a kihajtást biztonságosan, balesetmentesen lehessen végezni? Ugyanis az ott parkoló kocsiktól csak találomra lehet kihajtani? A választ köszönöm.

gazso | 2019.01.30

@Katimami
Lemaradt a másik fele. Közterület-felügyelet vagy rendőrség jogosult eljárni.
Ha egyáltalén nem lehet kihajtani, felmerülhet a személyes szabadság korlátozásának bűntette... amiatt letöltendőt is lehet kapni...

gazso | 2019.01.30

@Katimami
A kétirányú közlekedés akadályozása alapból nem tilos. 3 métert kell szabadon hagyni a túloldalon álló másik járműig és a legközelebbi záróvonalig (ld. 40. § (5) b) )
Ezen felül
41. §
(2) Tilos várakozni [a 40. § (5) bekezdésében említetteken túlmenően]:
c) ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást ? az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül ? akadályozza;
d) ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja;

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

10.413

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!