Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 4 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Várakozás

Várakozás bal oldalon. Védőbeszéd

Megtekintve: 5064

Tisztelt KRESZ Professzor!

Alaposan végigrágtam magam a korábbi bejegyzéseken és az Ön válaszain. Mégis úgy érzem védhető, ha valaki az úttest „menet irány” szerinti bal oldalán várakozik a parkoló autók között úgy, hogy a gépjármű orra szembe mutat a mellette elhaladó járművek menetirányával.

A sarkalatos kérdés, hogy melyik jármű menetirányából nézzük az esetet. Ha abból a járműnek a menetirányából elemezzük a helyzetet, amelyikből nézve orral szemben áll a parkoló autó, akkor csak azt mondhatjuk, hogy a „vétkes” az én menetirányom szempontjából a jobb oldalon áll. Ekkor viszont nem sérti meg a „vétkes” a Kresz 40.§-át, mert a menet irány szerinti jobb oldalon áll a járdával párhuzamosan. A Keresz nem szabályozza, hogy az autó orra milyen irányban nézzen.

Ha mégis vétkesnek szándékozik kimondani a közterület felügyelő a tettest, akkor csak arra hivatkozhat, hogy a jármű vezetője megsértette a Kresz 25.§-t mert nem tartotta be a jobbra tarts szabályt. Vagyis ahhoz, hogy beálljon az ő eredeti haladási iránya szerint baloldalra, át kellett hajtania a menet irány szerinti baloldalra. De ezen szabály alól van kivétel, az előzés és kikerülés esetében.

Tehát, ha „vétkes” a kikerülés céljából közlekedett a menet irány szerinti baloldalon, majd hátramenetben beállt a parkoló helyre, akkor szerintem nem követett el szabálysértést, ugyanis hátramenetben az ő menetiránya szerinti jobb oldalára állt be.

Mit gondol tisztelt Professzor Úr? Megállja ez a védőbeszéd a helyét egy bíróságon is? 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

NagyPeti | 2020.01.13

Tisztelt Kreszprofesszor!

Ha két sáv széles egyirányúban a bal oldalon fel vannak festve parkolóhelyek, de üresek, egyéb jelzés nincs, megállhatok a jobb oldalon?

rehabosmaci | 2019.07.08

Tiszteletem , rehabmaci vagyok és kérdezni szeretném Önt rehabilitációs járműhasználattal kapcsolatban ! Mivel most fogok használni életemben először mozgásszervi betegségeim miatt ilyen eszközt , kérem javasoljon olyan honlapot , ahol ezekről a közlekedési szabályokról tájékozódhatom ! Üdvözlettel : rehabmaci

seamandarin | 2017.09.22

Lakóhelyem környékén keskeny utcák vannak. A kialakult gyakorlat szerint az utca egyik oldalán parkolnak, a másik felén haladnak a járművek. Ha szemből érkezők találkoznak, egyikük félreáll, ha kell az első kereszteződésnél, és megvárja a szemből érkezőt. A parkoló oldalt mindkét irányból igénybe veszik, már évtizedek óta. Nem is működhet másként, mert ha mindkét oldalon parkolnának, lehetetlenné válna a forgalom.

gazso | 2017.08.22

A menetirány szerinti jobb oldal jól megfogalmazásra került a KRESZ I. függelék d) pontban, idézem:
"d) Menetirány szerinti jobb oldal: az úttestnek az a része, amely ? a menetirányt tekintve ? az úttest útburkolati jellel megjelölt vagy képzeletbeli felezővonalától jobb oldalra esik. Egyirányú forgalmú úton és körforgalmú úton az úttest, továbbá osztottpályás úton a menetirányt tekintve jobb oldalra eső úttest teljes szélességében menetirány szerinti jobb oldalnak tekintendő."

A menetirány tehát az úttesthez kötődik, nem a járműhöz. Ezért kapott helyet az úttal kapcsolatos fogalmak között.
Az egyirányú út, körforgalom és a háromtestű út szélső testei esetében az egész úttestről van szó, egyéb esetekben (a valós vagy elképzelt útburkolati jel kiterjedésétől eltekintve) az úttestet a két menetirány szerint kettéoszlik a két "menetirány szerinti jobb oldal"-ra.
Ezért nincs értelme a jármű menetirányával érvelni a KRESZ rendelkezéseivel kapcsolatban, az úttest vagy az úttest adott felének menetirányáról lehet beszélni.

VLaciZ | 2017.08.22


Két6ségtelen, hogy sok a bizonytalanságra okot adó szabályozás a KRESZ-ben. Néha érdemes megnézni a hatályos szabály előtti állapotot, ami segíthet az eligazodásban. Egy változás -remélhetőleg- mindig alapos megfontolás után, okkal történik. Nézzük meg, hogy a megállás szabályozására történt-e módosítás 1976. január 1-jével!

1/1975 (II. 5.) BM-KPM rendelet (mai állapot):
40. § (1) Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad.

2/1962 (IX. 29.) BM-KPM rendelet (előző állapot):
63. § (1) Megállni - a kijelölt várakozóhelyen és a forgalmi okból vagy műszaki hiba folytán történő megállást kivéve - csak az úttestnek a menetirány szerinti jobb oldalán a menetiránynak megfelelően, szorosan az úttest szélén szabad úgy, hogy a jármű az út szélével megközelítően párhuzamosan álljon.

Azaz a jogalkotó törölte a korábbi, a "menetiránynak megfelelően" előírást!

Az lehet egy magyarázat, hogy bizonyos értelmezések túlélik a fejlődést. Az idősek, akik 1975 előtt tanultak vezetni, rászóltak a fiatalabbakra, hogy így ne álljatok meg, ők meg a még fiatalabbaknak adták tovább. (Állítólag a legdurvább magyar káromkodások több, mint ezer éve, a kereszténység erőltetett felvételekor alakultak ki, és azóta hasonló módon öröklődnek át.)

Amíg ez a pontatlan nevelés a járművezetők között terjed, addig nincs is baj. A baj ott kezdődik, amikor a büntetés jogával rendelkezők is "hagyománytisztelő" módon járnak el, és több, mint 40 éve hatályon kívül helyzett szabályrészlet miatt büntetnek, és gátlástalanul bilincselik a kerekeket.

Telepy Miklós | 2017.08.20

Köszönöm a választ.
Az álló járműnek szerintem nincs menetiránya, tehát az ő szempontjából nem értelmezhető a helyzet. Egy járműnek csak akkor határozható meg a menetiránya, ha mozog. Tehát az úgymond "szabálytalanul várakozó autó" a menetirány szerinti jobb oldalon áll, mert az úttest azon oldala nem nevezhető bal oldalnak.
A másik ellenérvét azért nem tudom elfogadni, mert ha kikerülés címén már - néhány centivel - túl haladtam a kikerült álló jármű mellett, azzal megvalósult a kikerülés, tehát nem sértettem meg a Kresz 25.§-t. Tehát ezen paragrafus megsértéséért nem büntethetne a rendőr. Nem tiltja a KRESZ, hogy a kikerülés befejeztével közlekedhetek-e hátramenetbe. Az persze, egy újabb vita tárgya lehetne, hogy mikor kerül befejezésre egy kikerülés. Életszerű a szituáció, mert könnyen előfordulhat, hogy akkor veszek észre a túl oldalon egy üres helyet, amikor éppen kikerültem egy álló járművet, és még a bal oldalon vagyok.
A kikerülés volt az ok, amiért a bal oldalon közlekedtem, de ez nem szabálytalan. Utána pedig hátramenetben a menetirányom szerinti jobb oldalra álltam be.
Várom válaszát!

A KRESZPROFESSZOR | 2017.08.20

@Telepy Miklós
Jó kérdés, hogy hány autó áll be úgy a bal oldalra, hogy közben kikerülést hajtott végre? Ha pedig mégis, akkor még arra is kellett ügyelnie, hogy kikerülés közben a szemből érkezőt ne zavarja, tehát ez az 1 ezrelékes eset.
Ennél egyébként már az is jobb eset - mert ilyet is írtak már - amikor egy daru tette be oda az autót...
Én úgy gondolom, hogy a megállás feltételeit még menet közben kell vizsgálni, amikoris van menetirány szerinti oldal.
De mint említettem, a KRESZ szabályait vizsgálva a menetirány szerinti jobb oldal mindig az autók általános haladási irányának megfelelő oldal. Tehát az út menetirány szerinti jobb oldala számít és nem az álló vagy haladó autóké.

NagyPeti | 2020.01.13

@A KRESZPROFESSZOR
Szerintem nettó hülyeség a felvetés is, sőt, kifejezetten veszélyes kétirányúban bal oldalon parkolni balkormányos autóval. Az meg egyenesen közveszélyes elmebeteg, aki beengedi szemből a bringásokat olyan egyirányúba, ahol a bal oldalon párhuzamos parkolás van. Persze ez csak az én személyes véleményem...

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

9.235

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!