Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 1 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Gyalogosok

Elsőbbség a kijelölt gyalogosátkelőhelyen

Megtekintve: 10424

Üdv!

A véleményére lennék kíváncsi, a gyalogosnak fizikailag érintenie kell e a felfestett útburkolati jelet/úttestet, ahhoz, hogy elsőbbsége legyen a járművekkel szemben vagy elég e az is ha már csak a "szándékát jelzi" teszem azt megáll a gyalogosátkelőhely előtt meggyőződik az átkelés veszélytelenségéről, majd megkezdi az átkelést. Melyik az a pillanat amikor már elsőbbsége van a járművekkel szemben ?

Ha szó szerint értelmezzük a KRESZ 43. §. (1) bekezdését, miszerint:

43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

akkor már meg kell kezdenie az átkelést, magyarul le kell lépnie a járdáról.


 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Kkmiki74 | 2022.08.24

Szép napot. A Vágány utca végénél, a felüljáró alatt egy osztott pályás zebra van. Ha a bal oldalon megy át a gyalogos, akkor nekem jobb oldalon meg kell állni ha még a középső járdához még nem ért át?

Molnár Géza | 2022.07.02

"Tehát az elsőbbségi jog nem csak a lelépő gyalogost illeti meg, hanem már a lelépni készülőt is."
A KRESZ mely pontja igazolja ezt az állítását?
" Kijelölt gyalogosátkelőhelyen-on, en, ön" Tehát rajta, nem előtte, mellette, mögötte.
A KRESZ a gyalogos átkelési "szándékáról" nem rendelkezik.
Nyilván a valóság teljesen más, de most a KRESZ írott szabályairól beszélünk.

Pető Ivett | 2020.01.22

A fentiekből ill. a KRESZ-ből pont az derül ki, hogy a kijelölt gyalogátkelő helyen, tehát a felfestett részen van elsőbbsége a gyalogosnak. Ha a járdán áll mellette, akkor nem. Ezt a rendőrség is megerősítette. Ennek ellenére mégis úgy oktatják, hogy álljon meg a tanuló vezető már akkor is ha valaki várakozik a felfestett gyalogátkelö hely melletti járdán! Végül is az a biztos.

Dr. Gáll György | 2018.02.14

Hogy kell jelölni a gyalogátkelőhelyet?Valamikor úgy tanultam,hogy az úttestre festett fehér csíkokkal,és előjelző táblával.Ez így igaz most is?Találkoztam felfestett átkelőhellyel előjelző tábla nélkül.Sok városban az utóbbi időben felújították a belvárosi utcákat,járdákat úgy,hogy szürke betontéglákkal rakták ki.Zebrát nem festettek fel, hanem a zebra helyét más színű téglákkal rakták ki esetleg két színű téglát raktak le, csíkosan. Ez kijelölt gyalogátkelőhely?
Más:Gyöngyösön a következő megoldás látható a kórház előtt:Nagyon széles utca, középen kétszer egy sávos út,mellette mindkét oldalon 5 méter széles füves sáv,a fű és az épületek között mindkét oldalon járda.Az átkelésnél a füves sávra 2 méter széles járdát építettek az úttest széléig mindkét oldalon.de nem festettek fel zebrát,hanem az úttestet megemelték a járda szintig(fekvőrendőr?) A gyalogosok itt közlekednek keresztbe.De vajon kijelölt átkelőhelynek számít?

gazso | 2018.02.17

@Dr. Gáll György
A Közúti Jelzési Egyezmény (ld. a kihirdető 2004. évi XCI. törvényt) alapján elég önmagában az útburkolati jel is, vagy tábla is a jelzésre.
Amúgy KRESZ szerint a tábla az útburkolati jel meglétére utal, tehát elvileg ahol tábla van, ott útburkolati jelnek is illene lennie... láttam már bejelentést teljességgel lekopott kijelölt gyalogos átkelőhely útburkolati jelről a jarokelo.hu oldalon... Mivel a nemzetközi jog a nemzetközi jognak a nemzeti jog nem mondhat ellent, a tábla is elég kell legyen önmagában is (és nem csak akkor amikor az útburkolati jeleket belepi a hó).
A Közúti Jelzési Egyezmény szerint az 1 - 1.4 méter közötti vastagságú csíkok, velük azonos szélességű közökkel gyalogos-átkelőhelyet jelölnek ki, színtől függetlenül.
Forgalmas úton, ahol a gyalogos-átkelőhelyet nehéz lenne észrevenni, a tábla hiányát be lehet jelenteni a közútkezelőnek vagy az illetékes útügyi hatóságnak, elvileg pótolniuk kell, ahogy az elkopott zebrát is.

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

10.413

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!