Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 4 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Gyalogosok

Elsőbbség a kijelölt gyalogosátkelőhelyen

Megtekintve: 14814

Üdv!

A véleményére lennék kíváncsi, a gyalogosnak fizikailag érintenie kell e a felfestett útburkolati jelet/úttestet, ahhoz, hogy elsőbbsége legyen a járművekkel szemben vagy elég e az is ha már csak a "szándékát jelzi" teszem azt megáll a gyalogosátkelőhely előtt meggyőződik az átkelés veszélytelenségéről, majd megkezdi az átkelést. Melyik az a pillanat amikor már elsőbbsége van a járművekkel szemben ?

Ha szó szerint értelmezzük a KRESZ 43. §. (1) bekezdését, miszerint:

43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

akkor már meg kell kezdenie az átkelést, magyarul le kell lépnie a járdáról.


 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Passzív Lábujj | 2024.03.29

Valamiféle érvekkel alátámasztott választ vártam, ennek így semmi értelme.
"Mindezekből az következik"
Semmiféle logikai lánc nincs, miért következne? Az utolsó pontnak pedig semmi köze sem a kérdéshez, sem a válaszhoz.
A 43. § (1) tételesen meghatározza hogy mikor és kinek kell elsőbbséget adni, így közvetve azt is, hogy ezen kívül nem kell, pláne mert más jogszabályi hely nem határoz meg mást.
Ebből pedig csak az következik, hogy az úttest szélén álló gyalogosnak nincs elsőbbsége akkor sem, ha történetesen egy zebra van előtte (vagy éppen útkereszteződés).

Kkmiki74 | 2022.08.24

Szép napot. A Vágány utca végénél, a felüljáró alatt egy osztott pályás zebra van. Ha a bal oldalon megy át a gyalogos, akkor nekem jobb oldalon meg kell állni ha még a középső járdához még nem ért át?

Molnár Géza | 2022.07.02

"Tehát az elsőbbségi jog nem csak a lelépő gyalogost illeti meg, hanem már a lelépni készülőt is."
A KRESZ mely pontja igazolja ezt az állítását?
" Kijelölt gyalogosátkelőhelyen-on, en, ön" Tehát rajta, nem előtte, mellette, mögötte.
A KRESZ a gyalogos átkelési "szándékáról" nem rendelkezik.
Nyilván a valóság teljesen más, de most a KRESZ írott szabályairól beszélünk.

Pető Ivett | 2020.01.22

A fentiekből ill. a KRESZ-ből pont az derül ki, hogy a kijelölt gyalogátkelő helyen, tehát a felfestett részen van elsőbbsége a gyalogosnak. Ha a járdán áll mellette, akkor nem. Ezt a rendőrség is megerősítette. Ennek ellenére mégis úgy oktatják, hogy álljon meg a tanuló vezető már akkor is ha valaki várakozik a felfestett gyalogátkelö hely melletti járdán! Végül is az a biztos.

Dr. Gáll György | 2018.02.14

Hogy kell jelölni a gyalogátkelőhelyet?Valamikor úgy tanultam,hogy az úttestre festett fehér csíkokkal,és előjelző táblával.Ez így igaz most is?Találkoztam felfestett átkelőhellyel előjelző tábla nélkül.Sok városban az utóbbi időben felújították a belvárosi utcákat,járdákat úgy,hogy szürke betontéglákkal rakták ki.Zebrát nem festettek fel, hanem a zebra helyét más színű téglákkal rakták ki esetleg két színű téglát raktak le, csíkosan. Ez kijelölt gyalogátkelőhely?
Más:Gyöngyösön a következő megoldás látható a kórház előtt:Nagyon széles utca, középen kétszer egy sávos út,mellette mindkét oldalon 5 méter széles füves sáv,a fű és az épületek között mindkét oldalon járda.Az átkelésnél a füves sávra 2 méter széles járdát építettek az úttest széléig mindkét oldalon.de nem festettek fel zebrát,hanem az úttestet megemelték a járda szintig(fekvőrendőr?) A gyalogosok itt közlekednek keresztbe.De vajon kijelölt átkelőhelynek számít?

gazso | 2018.02.17

@Dr. Gáll György
A Közúti Jelzési Egyezmény (ld. a kihirdető 2004. évi XCI. törvényt) alapján elég önmagában az útburkolati jel is, vagy tábla is a jelzésre.
Amúgy KRESZ szerint a tábla az útburkolati jel meglétére utal, tehát elvileg ahol tábla van, ott útburkolati jelnek is illene lennie... láttam már bejelentést teljességgel lekopott kijelölt gyalogos átkelőhely útburkolati jelről a jarokelo.hu oldalon... Mivel a nemzetközi jog a nemzetközi jognak a nemzeti jog nem mondhat ellent, a tábla is elég kell legyen önmagában is (és nem csak akkor amikor az útburkolati jeleket belepi a hó).
A Közúti Jelzési Egyezmény szerint az 1 - 1.4 méter közötti vastagságú csíkok, velük azonos szélességű közökkel gyalogos-átkelőhelyet jelölnek ki, színtől függetlenül.
Forgalmas úton, ahol a gyalogos-átkelőhelyet nehéz lenne észrevenni, a tábla hiányát be lehet jelenteni a közútkezelőnek vagy az illetékes útügyi hatóságnak, elvileg pótolniuk kell, ahogy az elkopott zebrát is.

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

10.413

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!