Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 7 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Várakozás Útpadka

Útpatka vagy minek is hívják?

Megtekintve: 6035

Tisztelt Uram!

Segítségét szeretném kérni mivel már minden fórumot megjártam és nem kaptam megnyugtató választ, vagy semmit sem, hogy mit tehetnék ebben a helyzetben, van-e kresz szabály erre a helyzetre.

Pázmánd nevű faluban van az ingatlanom a Fő utcában. Mikor még megvettem (2000-ben)a ház előtti járda mellett volt  vízelvezető árok, lombos orgonafa, és fű a házhoz vezető bejáraton. Mellettem akkor még egy kis parasztházban de-du. műszakban egy kis vegyesbolt. Mára a helyzet alaposan megváltozott. CBA lett a kis házból, nincs fű, fa, árok, hanem a CBA.   A szemben lévő kocsma, NEMZETI DOHÁNYBOLT, (ami szintén az illető tulajdona a CBA-val együtt?!) Ezek számára kiépített ( a megkérdezésem és az Önkormányzat engedélye nélkül)egy általam kocsiparkolónak titulált - az illető által ez nem parkoló- a házam előtt teljes szélességben murvával leszórt, (amiből már csak por és homok száll fel a házamba) várakozót a vásárlói számára. Így most nincs vízelvezető árok, a víz az útra folyik, nincs fű, és kivágta az orgonabokrot is, hogy a kamionok jól elférjenek.

A házam előtti bejáratot napi szinten állják el a "várakozó" autók, akik ügyeiket- bevásárlásukat intézik vagy a szemben lévő kocsmában időznek. Már kitettem a kapubejáróra egy megállni tilos táblát (készen vettem) de nem használ semmit, még nekik áll feljebb ha rájuk szólok.

Kérem adjon tanácsot, hogy ez útpadka? Ha igen akkor párhuzamosan kellene az autóknak  állniuk, nem szemben a házammal, Nem?Vagy ha nem útpadka, akkor mi? Köteles vagyok ezt eltűrni? Nincs rá valami törvényi megoldás?
Nagyon várom válaszát.


 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Andr1s | 2023.12.08

Az óbudai közterület felügyelet szerint nem szabad az útpadkán megállni:
https://obkf.hu/megallas-es-varakozas/

DAttila | 2023.01.05

Utálatos fogalom ez az "útpadka", még utálatosabb hogy az utak olyan állapotban vannak (nem csak az útburkolat) hogy még azt se lehet eldönteni hogy mi minek számít rajtuk.

Logikailag lehet hibás megközelítés, de :

"Útpadka: az útnak az úttest mellett levő, útburkolattal el nem látott része." ----> Ergo minden útpadka az út része. De akkor egy füves terület is lehetne útpadka? Azért az csak nem, nézzük mi az út?
"Út: a gyalogosok és a közúti járművek _közlekedésére_ szolgáló közterület (közút), illetőleg magánterület (közforgalom elől el nem zárt magánút)." ----> Jó hát...zöldterületen közlekedni azért csak nem szokás (bár gyalogosan miért nem léphetnénk fűre), oké, na de mi a közút és mi az a közlekedés egyáltalán?
"Közút (csak wikipédia) : A közút az állam, valamint az önkormányzatok tulajdonában és kezelésében lévő olyan útszakasz, amely a közforgalom számára nyitott." ---> Hát, nem zárta el se tábla se akadály, ráadásul feltételezem az önkormányzaté az a területrész
"Közlekedés (csak wikipédia): A közlekedés azon intézmények és eszközök összessége, amely személyek, javak és hírek szállítására szolgálnak, céljuk üzleti érdekben, művelődési vagy politikai tekintetben szükséges kapcsolatokat lehetővé tenni."

Tehát amennyiben ez egy javak szállítására (bevásárlás?) szolgáló közterület (jelen esetben közút?) ami nem ugyanolyan burkolattal rendelkezik mint az úthoz tartozó úttest (?) akkor ez útpadka.

Az már más kérdés, hogy mennyire szabályos hogy ezt valaki utólag, önhatalmúlag alakította ki.

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

10.413

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!