Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 8 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Útpadka Megállás Várakozás

Mit jelent ez a tábla?

Megtekintve: 2312

Tisztelt Kreszprofesszor!

Azt szeretném megtudni, hogy megállhatok e az autómmal a képen látható táblánál az útpadkán, úgy, hogy az autó kereke nincs az úttesten?

Tudtommal az a kiegészítő tábla azt jelenti, hogy "veszélyes padka" ami itt ugye át van húzva. Vagyis ilyen kiegészítő tábla nincs is.

Jól tudom?


 

A cikk folytatásához jelentkezz be!

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

coolface | 2015.02.02

Kukacoskodnék még egy kicsit.
Függetlenítsünk el attól, hogy az a kiegészítő tábla amit fotóztam "veszélyes padka"-ként (nem áthúzva) egy háromszög alakú figyelmeztető tábla alatt lenne értelmes.(Ez teljesen igaz)
A kresz megemlíti,(sőt kimondja) hogy ha a megállni tilos tábla kiegészítő jelzést is tartalmaz, akkor már nem csak az úttestre vonatkozik, hanem a kiegészítő tábla tartalmára is.

Az Ön által beszúrt képen valóban egy járdaszigeten áll az autó. Ebben az esetben ez úgy értelmezhető, hogy megállni tilos(az úttesten és a járdán is). Rajz szerint egészen pontosan az úttestre merőlegesen is. Ebből a táblából létezik olyan is, amikor az autó nem keresztben, hanem az úttesttel párhuzamosan van rajzolva.
Mint ahogyan léteznek különböző kiegészítő táblák még,(nem a megállni tilos táblához) pl: járdán várakozás teljes felállással, vagy járdán várakozás fél kerékkel.
Ezek a táblák viszont rajz szerint láthatóan egyértelműsítik, hogy hogyan.

Nézzük meg akkor közelebbről azt a táblát, amit fotóztam:
Megállni tilos. Plusz alatta egy kiegészítő tábla, amin az autó fél kerékkel az úton, fél kerékkel a padkán áll.(most abba ne menjünk bele, hogy hullámos, vagy egyenes, esetleg szaggatott e a vonal)

Ez józan paraszti ésszel szerintem a következőképp értelmezhető:
Megállni tilos(ez ugye vonatkozik az úttestre). Kiegészítő tábla szerint pedig úgy is tilos, hogy fél kerékkel az úton, fél kerékkel a padkán állok.
Ezt látom a táblákon. Plusz tudom, hogy a kiegészítő táblának nem így kellene kinéznie.
Ezért tettem fel a kérdésemet legelőször is úgy, Hogy meg állhatok e az úttest MELLETT úgy. hogy hogy a kerék nincs az úttesten? Mert a táblát elnézve szerintem az nincs tiltva.

Joggal várom e el én, akinek megtanították a kresz-t, hogy felismerjem a táblákat az utakon, hogy olyan táblákat használjanak, ami egyértelmű. Számomra a hasonló és a nem teljesen olyan elfogadhatatlan.
Végezetül egy egyszerű példa: Ha a megállni tilos tábla úgy néz ki(úgy is tanítják) hogy X alakban van áthúzva, akkor ha ezt úgy helyezik ki, hogy elfordítva + jelet alkot, akkor az már véleményem szerint nem megállni tilos tábla.
Nem az ön szakértelmét szeretném megkérdőjelezni, ezek csak az én észrevételeim.

A KRESZPROFESSZOR | 2015.02.02

@coolface
Azt a kritikát az alkotók nevében is elfogadom, hogy a jogkövető emberek felé a következetesség fontos szempont kell hogy legyen. És ha valamit úgy jeleznek, ahogy az a jogszabályban szerepel, akkor az legyen a felelősségre vonás alapja is. Ebben nincs vita közöttünk!
A gondom maximum az, hogy hová húzzuk meg a tolerancia határt?
Hogy ez a jelzés a képen mennyire egyértelműen utal a jogalkotó, jogalkalmazó szándékára?
Mert egy tény, a jelzéssel valamit közölni akarnak a közlekedőknek, és ha nem azt, hogy itt az útpadkán tilos megállni, akkor vajon mit?
Ugyanis lehet, hogy a tabla.hu oldalon készítenek olyan jelzést, hogy laza útpadka, de ilyen jelzésre a KRESZ sehol nem utal. Én is azért említettem, mert találkoztam már az életben ilyennel. De ettől még jogilag nem létezik.

Egyébként a tábla azért néz ki így, mert valamikor valóban ez jelezte azt is, hogy a járdán sem szabad megállni. De amióta a KRESZ-ben az szerepel, hogy megállni alapvetően az úttesten, annak jobb szélén kell, azóta ez is értelmét veszítette.

Tehát az érveid alapján egy esetleges fellebbezésben meg lehet próbálkozni az álláspontod igazát bebizonyítani, de szerintem azzal fognak védekezni, hogy a szándék jelzésére alkalmas a tábla.
Kíváncsi vagyok a végeredményre!

(Egyébként figyelmedbe ajánlom a jogszabályban rögíztett táblaformákat: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=1732.269099
Hát ez alapján szinte az összes életben alkalmazott jelzést kritizálni lehetne...

coolface | 2015.02.01

Válaszát Nagyon szépen köszönöm! A problémám sajnos pontosan az, hogy nem megfelelő a kiegészítő tábla.

http://www.tabla.hu/kategoria/tablaink/kozuti-jelzesek/h-kiegeszito-jelzotablak?p=3
Itt látszik az általam említett veszélyes padka tábla.

http://www.tabla.hu/kategoria/tablaink/kozuti-jelzesek/h-kiegeszito-jelzotablak?p=11
itt megtalálható, hogyan kellene kinéznie a padkán megállni, várakozni tilos táblának.

Véleményem szerint, egy nem megfelelő tábla kihelyezése miatt, jogtalan a bírságolás.

A KRESZPROFESSZOR | 2015.02.01

@coolface
Azzal egyetértek - a cikkben is megírtam -, hogy a kiegészítő tábla nem egészen úgy néz ki, mint ahogy az a jogszabályban látható. (Bár szerintem amit fotóztál az a reálisabb, a másik képen inkább egy járdaszigeten áll az a jármű.)
Ugyanakkor ne felejtsük el a kiegészítő tábla feletti jelzést!
A veszélyes útpadka egy háromszögű táblával jár együtt, a fényképen pedig megállási tilalom látszik!

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

6.325

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!