Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 4 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Útkereszteződés Sebességkorlátozás Autópálya

Sávonkénti sebességkorlátozás

Megtekintve: 677
2017-02-08 20:44:25

A Sebességkorlátozás jelzőtábla hatályáról egyértelműen rendelkezik a KRESZ:

„A jelzőtábla hatálya a táblánál kezdődik és a következő útkereszteződés kezdetéig tart, kivéve, ha a jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla ennél rövidebb távolságot jelöl meg, vagy a megfelelő feloldótábla a tilalmat előbb feloldja.”

Amit még érdemes a szabályból beidézni, az a következő:

„A jelzőtábla jelzése a jelzőtáblával szemben közlekedő minden járműre vonatkozik. Ahol a menetirány szerinti jobb oldalon útburkolati jellel jelölt két vagy több forgalmi sáv van, a forgalmi sáv felett elhelyezett jelzőtábla jelzése az alatta levő forgalmi sávban közlekedő járművekre vonatkozik.”


Mindebből az következik, hogy a sebességkorlátozó jelzőtáblák alapvetően az úttest teljes szélességére vonatkoznak. És bár a sávok felett elméletileg lehetséges lenne a sávonkénti sebességkorlátozás alkalmazása, ezzel az útkezelők nem élnek.

Ennek ellenére egyre több helyen látni olyan jelzéseket, amelyek mintha nem a teljes úttestre lennének érvényesek. Például a gyorsforgalmú utakról kivezető kanyarodó sávok esetében.

 

 

 

 

 

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

szesi | 2017.06.15

Sorksári úton kifele a Gubacsi híd előtt kb. 500m-en van eltérő sebességkorlát a belső 2 és a külső sávban már nagyon régóta

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

4.923

Legfrissebb hír
Baleset a keresztező kerékpárúton

Szomorú baleset történt Lajosmizsén, ráadásul egy 13 éves kislányt okolnak érte. Pedig most az eljáró hatóságnak nincs igaza!

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!