Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 9 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Útkereszteződés Sebességkorlátozás Autópálya

Sávonkénti sebességkorlátozás

Megtekintve: 2707

A Sebességkorlátozás jelzőtábla hatályáról egyértelműen rendelkezik a KRESZ:

„A jelzőtábla hatálya a táblánál kezdődik és a következő útkereszteződés kezdetéig tart, kivéve, ha a jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla ennél rövidebb távolságot jelöl meg, vagy a megfelelő feloldótábla a tilalmat előbb feloldja.”

Amit még érdemes a szabályból beidézni, az a következő:

„A jelzőtábla jelzése a jelzőtáblával szemben közlekedő minden járműre vonatkozik. Ahol a menetirány szerinti jobb oldalon útburkolati jellel jelölt két vagy több forgalmi sáv van, a forgalmi sáv felett elhelyezett jelzőtábla jelzése az alatta levő forgalmi sávban közlekedő járművekre vonatkozik.”


Mindebből az következik, hogy a sebességkorlátozó jelzőtáblák alapvetően az úttest teljes szélességére vonatkoznak. És bár a sávok felett elméletileg lehetséges lenne a sávonkénti sebességkorlátozás alkalmazása, ezzel az útkezelők nem élnek.

Ennek ellenére egyre több helyen látni olyan jelzéseket, amelyek mintha nem a teljes úttestre lennének érvényesek. Például a gyorsforgalmú utakról kivezető kanyarodó sávok esetében.

 

 

 

 

 

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

sólyom50 | 2017.10.23

Nem vagyok benne biztos, de úgy rémlik az út szélét 15cm-es vonallal jelzik /a záróvonal meg 12,5 cm/. Így az út szélét jelző vonalak egy kettő ill. egy a három sávos utat jeleznek, így a 60km/h a kettő sávosra utalhat.

szesi | 2017.06.15

Sorksári úton kifele a Gubacsi híd előtt kb. 500m-en van eltérő sebességkorlát a belső 2 és a külső sávban már nagyon régóta

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

7.583

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!