Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 5 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Várakozás

Parkolás kapukijáróban

Megtekintve: 5578

Tisztelt Uram!

A budapesti Hungária körúton lévő ház egyikében lakom pár napja. A költözés utáni első hajnalban 20.000,- forintos bírságot találtam a szélvédőn, szeretném megtudni, hogy van e jogorvoslati lehetőségem.

A járdán való parkolást tábla engedélyezi ezen az útszakaszon, ahol a járda szélessége kb. 6 méter (a járda széle, és a ház kapubejárója között).


Az egyik késő esti parkoláskor a sötétben és a kimerítő költözés miatt :( nem vettem észre, hogy egy autó ki-, behajtásra használatos kapuval (egy kézzel készített megállni tilos tábla van rá kirakva) párhuzamosan parkoltam a járda szélén. Reggel 8 órakor - a ki- és behajtás akadályozására hivatkozva - megtaláltam a bírság csomagot.

Véleményem szerint a ki- és behajtás a jogosult részére - nyilván egy kis kényelmetlenséggel - de megoldható lett volna, hiszen a kapu és a parkoló autóm között elfért volna, legfeljebb a letört útpadkás lejáró helyett a következő, egyébként erre rendszeresített lehajtón hajt fel vagy le. Elismerem, hogy hibáztam, de nem szándékosan tettem.

Attól tarok, aki a rendőrségnek jelentette az esetet, szándékosan, és rosszindulatból tette, és nem azért mert valóban akadályoztam volna a ki és behajtást.
Válaszát előre is nagyon köszönöm,
Krisztina


 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

95 | 2015.09.07

A kapubejáró előtti várakozás ugyanolyan módon megengedett a tulajdonosi hozzájárulással, mint a kapubejáró előtt és után. Tehát ha forgalommal párhuzamosan, félig, vagy egészen a járdán állás engedélyezésekor nem lesz szabad a forgalomra merőlegesen felállni a kapuval szemben. Ha a járdára állás nem, de az úttesten megállás engedélyezett, akkor is csak a megengedett módon és nem másként szabad a bejáró elé állni!
Ha az útszakaszon a várakozás/megállás tiltott, akkor az ingatlan bejáró előtt is tiltott: sem az úton, sem a járdán nem szabad várakozni semmiféle formában.
Megjegyzem, hogy a kapubejáró, garázsbejáró ezzel a szabállyal nem vált magánterületté. továbbra is biztosítani kell a 150 cm széles járdaszakaszt, illetve szélesebb járdánál annak felét a gyalogosok számára.

Katimami | 2019.01.23

@95
Minálunk nincs járda, az úttestb?l elvéve a kétirányü k?zlekedést is akadályozva a kerítéssel párhuzamosan parkolnak, sokszor k?zel a kapubejáróhoz. Mit lehet tenni, hogy a kihajtást biztonságosan, balesetmentesen lehessen végezni? Ugyanis az ott parkoló kocsiktól csak találomra lehet kihajtani? A választ köszönöm.

gazso | 2019.01.30

@Katimami
Lemaradt a másik fele. Közterület-felügyelet vagy rendőrség jogosult eljárni.
Ha egyáltalén nem lehet kihajtani, felmerülhet a személyes szabadság korlátozásának bűntette... amiatt letöltendőt is lehet kapni...

gazso | 2019.01.30

@Katimami
A kétirányú közlekedés akadályozása alapból nem tilos. 3 métert kell szabadon hagyni a túloldalon álló másik járműig és a legközelebbi záróvonalig (ld. 40. § (5) b) )
Ezen felül
41. §
(2) Tilos várakozni [a 40. § (5) bekezdésében említetteken túlmenően]:
c) ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást ? az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül ? akadályozza;
d) ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja;

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

6.842

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!