Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 7 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Gyalogosok

Elsőbbség a kijelölt gyalogosátkelőhelyen

Megtekintve: 1042

Üdv!

A véleményére lennék kíváncsi, a gyalogosnak fizikailag érintenie kell e a felfestett útburkolati jelet/úttestet, ahhoz, hogy elsőbbsége legyen a járművekkel szemben vagy elég e az is ha már csak a "szándékát jelzi" teszem azt megáll a gyalogosátkelőhely előtt meggyőződik az átkelés veszélytelenségéről, majd megkezdi az átkelést. Melyik az a pillanat amikor már elsőbbsége van a járművekkel szemben ?

Ha szó szerint értelmezzük a KRESZ 43. §. (1) bekezdését, miszerint:

43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

akkor már meg kell kezdenie az átkelést, magyarul le kell lépnie a járdáról.


 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Dr. Gáll György | 2018.02.14

Hogy kell jelölni a gyalogátkelőhelyet?Valamikor úgy tanultam,hogy az úttestre festett fehér csíkokkal,és előjelző táblával.Ez így igaz most is?Találkoztam felfestett átkelőhellyel előjelző tábla nélkül.Sok városban az utóbbi időben felújították a belvárosi utcákat,járdákat úgy,hogy szürke betontéglákkal rakták ki.Zebrát nem festettek fel, hanem a zebra helyét más színű téglákkal rakták ki esetleg két színű téglát raktak le, csíkosan. Ez kijelölt gyalogátkelőhely?
Más:Gyöngyösön a következő megoldás látható a kórház előtt:Nagyon széles utca, középen kétszer egy sávos út,mellette mindkét oldalon 5 méter széles füves sáv,a fű és az épületek között mindkét oldalon járda.Az átkelésnél a füves sávra 2 méter széles járdát építettek az úttest széléig mindkét oldalon.de nem festettek fel zebrát,hanem az úttestet megemelték a járda szintig(fekvőrendőr?) A gyalogosok itt közlekednek keresztbe.De vajon kijelölt átkelőhelynek számít?

gazso | 2018.02.17

@Dr. Gáll György
A Közúti Jelzési Egyezmény (ld. a kihirdető 2004. évi XCI. törvényt) alapján elég önmagában az útburkolati jel is, vagy tábla is a jelzésre.
Amúgy KRESZ szerint a tábla az útburkolati jel meglétére utal, tehát elvileg ahol tábla van, ott útburkolati jelnek is illene lennie... láttam már bejelentést teljességgel lekopott kijelölt gyalogos átkelőhely útburkolati jelről a jarokelo.hu oldalon... Mivel a nemzetközi jog a nemzetközi jognak a nemzeti jog nem mondhat ellent, a tábla is elég kell legyen önmagában is (és nem csak akkor amikor az útburkolati jeleket belepi a hó).
A Közúti Jelzési Egyezmény szerint az 1 - 1.4 méter közötti vastagságú csíkok, velük azonos szélességű közökkel gyalogos-átkelőhelyet jelölnek ki, színtől függetlenül.
Forgalmas úton, ahol a gyalogos-átkelőhelyet nehéz lenne észrevenni, a tábla hiányát be lehet jelenteni a közútkezelőnek vagy az illetékes útügyi hatóságnak, elvileg pótolniuk kell, ahogy az elkopott zebrát is.

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

6.325

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!