Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 4 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Útkereszteződés Megállás

Megállni tilos betorkolló úttal szemben

Megtekintve: 1095

Tiszteletem!

Az úton Megállni Tilos tábla van és balról van egy betorkolló út, ami feloldja azt, majd az útkereszteződés után a tábla meg van ismételve.

A betorkolló úttal szemben rendszeresen állnak autók, hiszen az útkereszteződés feloldja a tilalmat és az csak utána kezdődik újra.

Ennek megfelelően nem is büntetnek itt a rendőrök.  (a rajzomon zölddel jelöltem a kérdéses területet)


Szerintem viszont ennek így semmi értelme. Talán az útkereszteződéstől 5m-en belül tilos megállni tilalom vonatkozik erre a helyzetre, vagy ilyen helyeken tényleg meg lehet állni?
Pale


 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

gazso | 2018.03.26

Ezt a posztot idáig nem találtam meg.
Ismét több ponton nem értek egyet KRESZ-professzor úrral.

1. Nem értek egyet azzal, hogy nyilvánvaló a közútkezelő szándéka. A közútkezelőnek kötelessége ismerni a KRESZt, és pontosan, szabatosan kifejezni a szándékát a jelzésekkel. Ha a közútkezelő szándéka a torkolatban megállás tiltása, akkor azt máshogyan kell kifejeznie.

2. "Mivel itt nem szerepel a kezdetéig megkülönböztető szó, ezért jogosan vélhetjük, hogy a jogszabály alkotójának az volt a szándéka, hogy a tilalom a kereszteződésben is él, és csak utána nem."

Nagyon nem értek egyet.
2a. Ez az a fajta jogszabályon kívüli normaalkotás, ami a 60/1992 ABH óta alkotmányellenes és a jogállamiságot rúgja fel.
2b. A kereszteződésig tartó tilalmak fő oka az, hogy az útkereszteződésből más irányból érkező járművek nem tudnak a tilalomról. A torkolat esetében is előfordulhat, hogy a keresztező útról balra kanyarodó, vagy a szemből érkező megforduló jármű egyből leparkol a kereszteződésben.

Az én véleményem szerint a jogalkotó azért nem hangsúlyozza, hogy a megállási tilalom a kereszteződés elejéig tart, mert az útkereszteződésben főszabályként tilos a megállás, tehát a gyakori esetben a kérdés fel sem merül. Nem azért, mert a tábla hatálya tovább tartana, hanem mert egy másik tilalom lép életbe -- igaz, ez a másik tilalom alól van kivétel.

3. "Ha a közút kezelője egyértelműen meg akarja tiltani az útkereszteződésben is a megállást, akkor erre meg vannak az eszköze".
Idáig egyetértek.
" Például sárga vonal felfestése a járdára, vagy a megállni tilos tábla alatt távolság megjelölése."
Ezzel már nem értek egyet, ugyanis a 15. § (2) bekezdés így szól
"(2) Az (1) bekezdés a) és b) pontjában említett jelzőtáblák hatálya a táblánál kezdődik és a következő útkereszteződésig tart, kivéve
a) ha a jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla ennél rövidebb távolságot jelöl meg,
b) ha ellenkező értelmű jelzőtábla a tilalmat előbb feloldja,
c) a (3) bekezdésben említett esetet."
A távolság kiegészítő táblán való megjelölésével a tilalom hatálya hamarabb is véget érhet, mint a kereszteződés kezdete, de a kereszteződés akkor is a tilalom hatályának végét jelenti, ha a távolság hosszabb.
Illetve: 18. § m)
"m) megállási tilalmat jelző vonal: az úttest szélén vagy a járda szegélyén levő folytonos vonal, amely ? jogszabály rendelkezéséből vagy jelzőtábla jelzéséből folyó ? megállási tilalomra hívja fel a figyelmet;"
A sárga vonal önmagában legfeljebb akkor jelezheti ott a megállási tilalmat, ha a megálló járművek a többi jármű bekanyarodását akadályoznák.
A KRESZ-nek megfelelő módjai a torkolattal szembeni oldalon való megállási tilalomak az alábbiak:
I) 15. § (3) bekezdés szerinti, a megállni és várakozni tilos (vagy várakozni tilos) tábla síkjára merőleges nyilas kiegészítő tábla -- a fentiek figyelembevételével, a kereszteződésben is elhelyezve a korrekt. Ez a változat természetesen kiegészíthető a megállási tilalmat jelölő vonallal is.
II) veszélyes helyet jelző útburkolati jel
III) mellékhatásként a kerékpársáv, nyitott kerékpársáv vagy autóbusz forgalmi sáv létesítése is megállási tilalmat vezetne be.

borbee | 2018.03.20

Erzsébet királyné útján, Nagy Lajos király útja saroknál Lőcsei út irányába megállni tilos tábla van. Erzsébet királyné útján parkolnak autók. Stubnyai út ami bal oldalt van , feloldja a megállni tilost? Úgy hogy onnan nem lehet kifordulni balra és nem lehet oda az utcába befordulni! Esetleg a Lőcsei útig tart a megállni tilos?! Ez ilyenkor kereszteződésnek számít?!

gazso | 2018.03.26

@borbee
A KRESZ 1. számú függelék I. fejezetben:
"k) Útkereszteződés: két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése, egymásba torkollása, illetőleg elágazása."

Mivel az Erzsébet királyné útja és a Stubnyai u. a KRESZ alkalmazásában két út, és az utak kereszteződéséről illetőleg elágazásáról van szó, az ott bizony útkereszteződés, annak minden jogkövetkezményével együtt.
Szóval, feloldja, mint a pinty :)

Győző51 | 2016.01.09

Kedves Attila!
Most aztán sikerült teljesen összezavarnod.
Most akkor mi az igazság?
1. A kereszteződésben meg lehet állni.
2. A Megállni tilos tábla a kereszteződésig tart.
Szerintem helytelenül mondtad, hogy adott esetben tilos megállni.
Ha tényleg ezt akarta volna a közút kezelője, akkor kiegészítő táblát alkalmazottt volna.
Megközelítésed hibás, hogy a tábla érvényes, mert nincs ott a kezdetéig szó.
A magyar nyelvben az útkereszteződés kezdetéig és a kereszteződésig ugyanazt jelenti.
Pl.: 9 óráig az nem 10 óráig értendő, hanem pontban 9.00 óráig és nem vonatkozik 9 órától 10 óráig tartó időszakra.
Üdvözlettel: Győző51

Buza Norbert | 2015.12.06

Ez az útkereszteződés feloldja téma egy olyan kérdést vett fel bennem, hogy ha az útkereszteződés előtt mondjuk a váci úton 70el megyek mert ennyi a megengedett, akkor az ÚTKERESZTEZŐDÉSBEN le kell lassítanom 50km/h-ra? Mivel lakott területen belül vagyok és az automatikusan oldja a 70km/h-s sebesség határt.

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

6.325

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!