Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 8 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Párhuzamos közlekedés Előzés Autópálya

Előzés kistehergépkocsival 3 sávos úton

Megtekintve: 1007

3,5 tonnás (bruttó) teherrel dolgozom.

Mivel a megengedett sebességem azonos a személygépkocsiéval, de a harmadik sávban már nem közlekedhetek, hogy bánatba haladjak az M0-áson, az M7-esen?

Sajnos a középsávon folyamatosan és lassabban haladók emiatt állandó szabálysértésre kényszerítenek. Tudom, hogy ilyenkor dudálni lehet, de szerintem anyázás lesz a vége.


 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

sartorius | 2015.10.13

Nagyon jól megcsinálták az M0-ás déli szakaszát. Különösen a Törökbálint-Nagytétény közötti szakasz tetszik. Ma arra volt utam. Nem szoktam idegeskedni vezetés közben, de ma egy kicsit felhúztak. A három sáv helyenként - a fel- és lehajtóknál négyre is bővül. Kisteher-autómmal a belső sávot tehát nem használhatom. A 110-es tempót helyenként lekorlátozták. Figyelni kell! A nagyobb járművek általában betartják a jobbratartási kötelezettségüket. Előzéskor természetesen használják a második sávot is. Ez teljesen elfogadható és ki is várom, míg az előzést befejezi. Általában nyugodt vagyok és kerülöm az agresszivitást. '79-óta vezetek és már megtanultam ezt-azt. De nem értem, hogy miért tart fel a második sávban folyamatosan 80-90km/h folyamatos sebességgel haladó furgonos! Megelőzni nem tudom. Balról tilos, jobbról szabálytalan! Most kivételesen fénykürttel, hangjelzéssel jeleztem a nemtetszésemet. De neki ez nem volt fontos. Két lehetőség van: 1, Nem ismeri a szabályokat. Akkor minek ül volán mögé? 2, Rettenetesen öntelt és bunkó. Akkor egy üres babakocsit sem bíznék rá! Van harmadik is: ezek így együtt. A negyedik, hogy vak is, süket is és azt sem tudja hol van! Talán mobilozott?

baccs | 2015.10.01

T. Kreszprofesszor!

Minap egy 3,5t alatti kisteherautóval az M0 autóút középső sávjában szabályosan haladva előztem egy autósort, és kivágott elém egy teherautó, a belső sáv használatával meg is előztem, különben vészfékeznem kellett volna. Ezután visszatértem a középsőbe és haladtam tovább, előzve a lassabb járműveket. A dabasi lehajtó előtt nemsokkal egy rendőrautó beállt mellém a belső sávban( nem tudom hogy ért utól szabályosan, mert én is a megengedett maximummal mentem) és felkapcsolva a megkülönböztető jelzést integet hogy húzódjak le a leálló sávba... mondom oké, bár a leállósáv itt életveszélyes, ha teherautók egymás mögött haladva nem vesznek észre akkor elviszik a kocsi oldalát...
kiszállás után az egyik rendőr odasétál és fennhangon elkezd magyarázni hogy mit képzelek én, milyen jogon használtam a belső sávot, és hogy idézem: "tudok-e olvasni, ismerem-e a kresz-t?". Válaszul mondtam, hogy valamikor tanították.
Kaptam egy gyors lecseszést és kioktatást, hogy mi számít teherautónak és mi nem, mi szerint én a 3,5t megengedett össztömegű, saját néven lévő(nem céges) teherautómmal megszegtem a kresz azon szabályát miszerint a 2nél több sávos úton csak a személyautók használhatják a belső forgalmi sávot!!! A hangnemtől és stilustól szikrát se kaptam, aztán elővettem én is a jobbik modorom, nem volt egy baráti beszélgetés, aminek a vége az lett hogy feljelentett!

Nem értem hogy ha a személyautóknak megfelelő szabályok szerint 110el haladhatok, akkor miért ne használhatnám az előzősávot a 3 sávos részeken?? Különben sosem érném el ezt a tempót... Ja és mivan ha ezzel a manőverrel egy balesetet kerülök el? Erről van valami írás a kreszben?

A KRESZPROFESSZOR | 2015.10.01

@baccs
Sajnos a KRESZ nem minden szabálya alkalmazkodik a logikához. Valóban kistehergépkocsival 110 km/h a megengedett legnagyobb sebesség autóúton, ennek ellenére a 3. sávban csak személygépkocsi és motorkerékpár közlekedhet.
Szabály oldaláról igaza volt a rendőrnek, a hangnemet tekintve, nagyon nem?

Gyurkusz | 2015.03.03

Hol tehetnék javaslatot e szabály módosítására?

A KRESZPROFESSZOR | 2015.03.03

@Gyurkusz
A KRESZ módosítása, úgy tudom, a kormány jogköre.

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

6.325

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!