Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 6 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Baleset Kerékpár

Rémisztő statisztikák Magyarország második legveszélyesebb közlekedési eszközéről

Megtekintve: 1259

A sérüléssel járó bicajos szerencsétlenségek közül 1810 jutott tavaly a hatóságok tudomására. Ennél több helyszínelt” közúti incidenst csak a személygépkocsi-vezetők idéztek elő (10 203-at), miközben a bringásokat követő teherautósofőrök 1616 esettel szerepelnek a baleseti statisztikákban.

A városokban is mind népszerűbb kerékpárok hajtói közül a múlt évben ötvennégyen vesztették életüket,
ami elmarad a tavalyelőtti hasonló adattól, jelentősen felülmúlja viszont a 2013-as számot. A bicajosok közül további 594 főnél nyolc napon túl gyógyuló súlyos, közel kétszer annyi személynél könnyű sérülést diagnosztizáltak a traumatológusok. A biciklisbalesetek során ugyancsak kisebb-nagyobb sérülést szenvedett gyalogosok és más személyek közül tavaly egy fő halt meg, súlyos, illetve könnyű sérülés pedig 108, illetve 164 embert ért – tudatja a frissen megjelent 2015-ös Közlekedési baleseti statisztikai évkönyv.


A biciklisincidensek szenvedő alanyai között a KSH szerint 75 gyalogos volt, ennyi személyt gázoltak el, löktek fel, sodortak el tavaly a cangák az utakon, habár a balesetekhez különböző mértékben gyakran a járókelők is hozzájárultak. A KSH összesítése szerint a közlekedési baleseteknek végül is a 11 százaléka volt a múlt évben a kerékpárosok rovására írható. Ugyanezen a listán a teherautó-vezetők 10, a segédmopedesek és a motorosok 4-4, a gyalogosok pedig 6 százalékkal szerepelnek, miközben a személyautó-vezetők 62 százalékkal „viszik a prímet”.
A legtöbb veszély – a tavalyi számok alapján – a nyár derekán leselkedik a bringásokra: 2015 júliusában közel kétszer annyi (445) baleset érte őket, mint például márciusban. A legutolsó éves közlekedési statisztikából mindeközben az is kitűnik, hogy 2010 óta tavaly történt a legtöbb – 16 331 – baleset itthon (beleértve a gépjárművek által okozott szerencsétlenségeket is).

A korábbi esztendőkhöz képest az emelkedés csak pár százalékos ugyan, ám így is jelzi: az eddigi eszköztárral már nehezen lehet tovább csökkenteni a közúti balesetek számát Magyarországon, bár a rendőrség a közelmúltban büszkén jelentette, hogy a VÉDA rendszer felállítása máris pozitívan hatott a közúti biztonságra. 

A korábbi látványos eredmények után ugyancsak emelkedni kezdett idehaza a halálos áldozatok száma. Míg 2013-ban 591-en vesztették életüket az utakon, tavalyelőtt 626-an, tavaly pedig 644-en. (A teljes képhez tartozik persze, hogy a magyar rendszámú gépkocsik száma 3,6 millióról például 3,9 millióra nőtt 2010 és 2015 között.)

A végzetes balesetek közül a legtöbb tavaly is Budapest útjain következett be (52), majd Kecskemét (15), Debrecen (13), Szolnok és Nyíregyháza (10-10) következett a sorban. A nem megyeszékhely településeket tekintve Nagykőrös és Mosonmagyaróvár vezeti 6-6 végzetes szerencsétlenséggel a halállistát, miközben Cegléden, Vecsésen, Nagykanizsán, Siófokon, Tiszaújvárosban és Lajosmizsén 5-5 halálos közúti baleset történt.

A külföldi állampolgárok a végzetes szerencsétlenségek 6-7 százalékáért bizonyultak felelősöknek. A legtöbb – összesen 13 – halálos balesetet a román állampolgárok okozták, utánuk tavaly a lengyelek (5), a szlovákok és az osztrákok (3-3) következtek.

Forrás: hvg.hu

Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

KETOSZ | 2016.10.25

Hú de jó kis ábra!!
Nézzük meg hol alacsonyabb az arány: Hollandia, Dánia, Anglia!! Ahol nagyságrenddel több a kerékpárosok aránya, mint nálunk. Ez teljes mértékben alátámasztja azt hogy a kerékpárosok számának növekedésével nő a biztonság.
Másik, hiányzó adat: hogyan nőtt a kerékpárral közlekedők száma ?

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

6.325

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!