Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 7 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Megállás Egyirányú út

Várakozás egyirányú út bal oldalán

Megtekintve: 10725

Sok levelet kapok, egyirányú úton történő szabályos parkolással kapcsolatban.


A KRESZ alapvetően az úttest jobb oldalát jelöli meg megállásra és várakozásra.

"Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. A megállást irányjelzéssel jelezni kell."

Azonban pont a hivatkozott (2) bekezdés azt írja, hogy:

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Tóth András.dipl.ing | 2022.12.19

Egy XII. kerületi zsákutcából írok. Az út szélessége 380-cm. Ezen a egy forgalmi sávon zajlik a kétirányú forgalom, ami persze nem túlzottan jelentős. A járda mellett - a jobb szélen parkolnak a személyautók, így az úttestből, azaz a közforgalomra marad 120 cm. Szerencsére az úttest mellett van egy 2 m szélességű betonozott felület, ami nem úttest, és az út melletti garázssorhoz vezet. A KRESZ 40 § (5) bekezdés b) pontja szerint tilos megállni, illetve várakozni, ha az a bizonyos 3 m nem áll rendelkezésre a közúti forgalom részére. Kérdésem: Szabályosan parkolnak-e a gépkocsik, ha mellettük nem marad meg a 3 méteres távolság az úttestből. Ha nem, akkor kinek a feladata a KRESZ előírásainak megfelelő állapot fenntartása.

Roberto78 | 2018.10.27

Ahol a KRESZ méterben határoz meg valamit, akkor kötelezővé tenném az út kezelőjének ezen méretek útburkolati jellel történő jelölését. Nem kötelező a kerekes távolságmérő használata! Vagy igen?

gazso | 2017.07.08

Sajnos a fotó szerinti hjelyen a KRESZ szerint tilos a megállás a bal oldalon, ezen a bal oldalon elhelyezett várakozóhely tábla tud változtatni...

Gáspár László | 2017.06.29

Üdvözlöm!

Érdekes dolog működik a társasházunk előtt. Az utca egyirányú, az út mindkét oldalán ki van helyezve egy tábla, miszerint mindkét oldalon lehet parkolni félkerékkel a járdára felállva, azonban ha mindkét oldalon parkolnak az autók az úton egy busz vagy teherautó csak "visítva" fér el. Jól van ez így? Válaszát köszönöm.

A KRESZPROFESSZOR | 2017.07.02

@Gáspár László
Ez innentől a közterület kezelő felelőssége. Valóban, két jármű között a biztonságos távolság 3 méter kell, hogy legyen, ez több megállási szabályban deklarálva is van!

simonhorvath | 2016.05.14

Üdv!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha egyirányú utcában jobb oldalon megállni tilos tábla található, akkor az vonatkozik-e az út bal szélére is. Elméletileg egyirányú utcában a teljes úttest menetirány szerinti jobb oldalnak tekintendő. Igaz, hogy így a jobb oldalra kihelyezett tábla a bal oldalra is érvényes?

Előre is köszönöm!

A KRESZPROFESSZOR | 2016.05.14

@simonhorvath
Ez így azért nem igaz, mert a szabály kihangsúlyozza, hogy
"A megállási és a várakozási tilalmat, valamint a várakozóhelyet jelző táblát az úttest mellett, menetirány szerint a jobb és a bal oldalon egyaránt elhelyezhetik. E jelzőtáblák hatálya az úttestnek arra az oldalára terjed ki, amelyik mellett azokat elhelyezték."
Ez alapján egy jobb oldali megállni tilos esetén szabad megállni és várakozni a bal oldalon, de csak ha cikkben említett 5,5 méter rendelkezésre áll.

Zahorán Gyula | 2017.06.07

@A KRESZPROFESSZOR
Ha a jobb oldalon tilos a megállás, akkor a baloldali parkolás esetén nem elég a 3 méter??

A KRESZPROFESSZOR | 2017.06.07

@Zahorán Gyula
A KRESZ az 5,5 méter meghatározásánál nem említ külön egyéb feltételt.

Bán Imre | 2015.10.04

Jó napot.
A leányom VIIIker József krt 68-ban lakik.Rendszeresen a Nap utcában parkol.Az utca egyirányú,mindkét oldalon lehet parkolni a járdán félig feljárva párhuzamosan.Így szerintem sehogy nincs meg a szabályban megadott
5,5méter!Nézhetem a bal oldalon parkoló autó oldalától a túlsó járda széléig és fordítva! Kérdés:szabályosan parkol ott a rengeteg autó? Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel Bán Imre

Zahorán Gyula | 2017.06.07

@Bán Imre
Ha mindkét oldalon megengedett a parkolás, a járművek közt elég a 3 méter. Az 5,5 méter is úgy értelmes, hogy jobb szegélytől 2,5 méter a parkoló járművek részére, plusz maradjon szabadon 3 méter.

llaci56 | 2018.12.04

@Zahorán Gyula
Nem kellene a szabályt elferdíteni! Mármint "... a járművek közt elég a 3 méter..."
NEM! A 2,5 m mellett kell a 3 m! Ha a jármű lenne a mérvadó, akkor mi történne, ha az addig ott álló kispolszki (neadj' Isten motorkerékpár!) helyett egy busz állna meg? Vagyis elmegy kisautó és helyére jön egy busz.
Tehát a 2,5 m től kell számítani a 3 métert, és az mindenképp 5,5 m.

Zahorán Gyula | 2022.01.07

@llaci56
Nem kell az 1. sort elferdíteni!!!!
Olvasd tovább, amit írtam:

"Az 5,5 méter is úgy értelmes, hogy jobb szegélytől 2,5 méter a parkoló járművek részére, plusz maradjon szabadon 3 méter."

Már nincs itt az , amire válaszoltam, láthatnád az összefüggést.

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

10.413

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!