Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 8 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Tolatás Baleset

Tolatáskor ütközni? Nem tudsz jól kijönni belőle…

Megtekintve: 5387

Sok-sok levelet kapok, akiknek az írói arról számolnak be, hogy hátramenet közben balesetet szenvedtek el. Van, aki elismeri a hibáját, hogy nem volt kellően körültekintő, de sokan azzal próbálnak védekezni, hogy a másik fél jobban figyelhetett volna.

A legérdekesebb ez a megközelítés: „Miért nem a tolató járműhöz kell alkalmazkodni, hiszen ő többszörösen hátrányos helyzetben van?”

A megfordulás és a hátramenet egy közös fejezetben került elhelyezésre a KRESZ szabályai között:
„33. § (1) Járművel megfordulni, illetőleg hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza.”


 

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

puszedli9 | 2018.11.20

Tiszelt Kreszprofesszor!
Két hónapja egy rosszul bevett kanyart próbáltam korrigálni tolatva (felfogható egy fordulásnak), már keresztben álltam az úton gondosan ellenőrizve, hogy a sáv amibe visszatolatni szeretnék üres, senkit nem akadályozom vele. Megkezdtem a tolatás mikor egy autó látva a megkezdett fordulásom a kocsim mögé, és ezzel a szembe sávba hajtott ahol megtörtént a koccanás.
Sajnos a kimondatlan kresz aranyszabályként várható volt, hogy engem mint tolatót fognak felelősként kihozni, azonban én ezt nem érzem 100%-ig tisztességnek. Van értelme fellebezni, vagy mindenképpen én maradok a felelős a másik autós szabály megszegése ellenére is?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

gazso | 2018.12.04

@puszedli9
Elég nehéz ügy. Hacsak nem tudod bizonyítani, hogy szándékosan hajtott beléd.
Tolatásnál akkor vagy jó, hogy ha meg tudsz állni, mielőtt bárki -- na jó, ámokfutók kivételével -- féktávolságon belülne érne. Akkor védve vagy, mert neki kell úgy megválasztani a sebességét, hogy meg tudjon állni.

Csulki | 2016.11.18

Tisztelt Kreszprofesszor!
Sötét, esős este tolatás közben ütköztem egy, az "Elsőbbségadás kötelező" jelzéssel ellátott útról váratlanul mögém forduló gépkocsival. Ez esetben én vagyok a hibás, vagy az elsőbbséget meg nem adó gépkocsivezető? Egyáltalán, tolató járműnek is meg kell adni az elsőbbséget?
Érdeklődve és köszönettel várom véleményét.

gazso | 2017.12.07

@Csulki
Ez ebben a helyzetben a kölcsönös elsőbbségadási kötelezettség esete, mivel te védett útról érkeztél a kereszteződésbe... a 28. § (2) alapján. Ugyanakkor neked tilos volt akadályoznod a 33. § (1) szerint.

A magam részéről osztott felelősségre szavaznék, kb 2:1 arányban a te terhedre (mivel ő csekély mértékben akadályozhatott volna téged).

enterrer | 2016.11.16

Tisztelt Uram!
Kapubejáróból tolatok, a gk. a főutvonallal már párhuzamos és nekem bal oldalról mellékútról(nekem merőlegesen) belém hajt egy autó, a felezővonalat nem lépte át a gk.Az úton forgalom nem volt ,kikerülhetett volna,

seymourglass | 2015.06.25

Tisztelt Uram!

Rendszeresen szükséges az útról a házam melletti parkolóhelyre betolatnom, a menetirány szerinti bal oldalra (kis falu kis utcája, nem jelentős forgalommal).
Természetesen, irányjelzéssel kezdem, majd lassítás, húzódás a felezőhöz, megállás, és ha látom, hogy nem jönnek, vagy a mögöttem jövő már megállt, akkor tolatok át az úttesten.
Nem olyan régen viszont a mögöttem megálló autós, amikor meglátta a tolatólámpát (bal oldali irányjelzőm folyamatosan működött), balról KIKERÜLT! Ebben az esetben is én lettem volna a hibás, ha baleset következik be? (Csak kicsi híja volt...)
Köszönöm válaszát.

A KRESZPROFESSZOR | 2015.07.01

@seymourglass
Ha a kocsid tolatás közben mozgásban van, akkor Te leszel a hibás, hiszen hátramenet alatt akadályoztál másokat, mait tilos. De ha Te állsz, és úgy szaladnak beléd, akkor ez már más kategória.
Persze ezzel az a baj, hogy utólag, egy balesete után ki tudja pontosan megmondani, hogy melyik jármű hol helyezkedett el, hogy állt-e vagy haladt?
Ezért a legjobba tanács az, hogy tolatásnál maximális legyen az alkalmazkodás az érkezők felé. Ha pedig nagyon jönnek, akkor meg kell állni...

VLaciZ | 2017.12.04

@A KRESZPROFESSZOR
Két kocsi koccanásakor, ha az érintkező felületek meg is csúsztak egymáson, akkor a benyomódások helyzetéből, magasságából, alakjából és a karcolásokból, csúszási nyomokból gyakran sok minden kiolvasható. Pl. állt-e az egyik jármű, az ütközés pillanata után melyik mozgott tovább. Szerencsés esetben azt is lehet bizonytani, hogy egy jármű állt-e vagy tolatott a koppanás pillanatában.

Jó az ilyen nyomokat figyelmesen tanulmányozni, mert sajnos vannak élősködők is az autósok között, akik egy korábbi sérülés kijavítási költségeihez keresnek bepalizható autósokat. Olyan szándékos ütközést provokálnak ki, ahol némi rámenősködéssel a másikkal elismertetik a felelősséget.

jani62 | 2017.10.30

@A KRESZPROFESSZOR
Aki tolat, az nem áll. Aki áll, az pedig nem tolat. Ennyi.

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

10.413

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!