Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 3 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

KRESZ

Nem is tudtam, hogy ilyen van a KRESZ-ben 1.

Megtekintve: 4606

A KRESZ mégiscsak egy jogszabály. És bizony, mint minden jogszabályban itt is találhatunk olyan kisbetűs részeket amit átlagos közlekedőként nem ismerünk.

Avagy azt is mondhatjuk:


Nem is tudtam, hogy ilyen is van a KRESZ-ben...


1. rész

 


A gépkocsik vezetése közben nem használhatunk kézben tartott mobil rádiótelefont. Ugyanakkor, ha a jármű forgalmi okból megáll - például torlódásban, vasúti átjáró előtt vagy akár egy piros fényjelzés ideje alatt -, szabad kézben tartva telefonálni.
Viszont ezt nem tehetjük meg háromkerekű jármű vezetése közben történő megállás esetén.


Télen, ha esik a hó, köteles a vezető folyamatosan biztosítani,

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

gorex | 2021.09.07

Mindig gondolkodtam, ilyen parkoló-tárcsát hol lehet szerezni...

Mókus Örs | 2022.06.15

@gorex

Bármelyik papír-írószer boltban.
https://www.gs-plaza.hu/product-muanyag-allithato-ora-27cecb3f-149540321613.html

Roberto78 | 2018.10.27

Szerintem minden olyan magatartás mely elvonja a figyelmet a vezetéstől, bele erőltethető a KRESZ 3. § (1) bek. c./ pontjába, amennyiben ez a magatartás veszélyeztet, akadályoz vagy zavar másokat a közlekedésükben. Tehát ha kinyitom a kesztyűtartót és kiveszek belőle valamit, vagy csak utánafordulok egy jó popsinak és az ebből adódó figyelemelvonás miatt egy kissé áttérek a baloldalra, vagy párhuzamos közlekedésre alkalmas úton a másik forgalmi sávba és ezáltal irányváltoztatásra vagy fékezésre kényszerítek valakit akkor szabálytalan vagyok.

gazso | 2018.10.29

@Roberto78
Majdnem teljesen igazad van. Járművel járművet zavarni általában indokoltan szabad -- néhány kivételtől eltekintve, különösen előző jármű nem zavarhatja a szembeforgalmat, és az előzőtt jármű elé is annak zavarása nélkül kell tudni visszatérni.

Lehet olyan helyzet, amikor pl. a kesztyűtartó kinyitása még a KRESZ alkalmazásában is indokolt.

NOLA | 2014.11.24

Nagyon jónak tartom a kérdezős játékot,de még jobb lenne, ha a helyes válaszok a következő számban megjelennének:-)))

Baróczi Imre | 2014.10.31

A szabály: "A gépkocsik vezetése közben nem használhatunk kézben tartott mobil rádiótelefont." A kivételek: lángos, vajas-kenyér, zsíros-kenyér, lekváros palacsinta, és sok más hasonló finom falat evése....

VLaciZ | 2017.08.23

@Baróczi Imre
Sehogyan sem jó mobiltelefont használni vezetés közben, főleg az érintőképernyős készülékek veszélyesek. A billentyűsöknél még úgy-ahogy ki lehet tapogatni a számokat, vagy egyéb billentyűket, de az előbbinél bizony tööbször is meg kell nézni a kis képrernyőt. Akár konzolon van, akár kézben, a feliratok elolvasása túlságosan hosszú időre vonja el a figyelmet. Maga a beszélgetés is lehet erős befolyásoló tényező. Egy komolyabb témájú beszélgetésnél sokan hadonásznak, néhány pillanatra még a szemüket is becsukják, annyira a beszédre koncentrálnak. Szinte elfeledkeznek arról, hogy egy mozgó autót vezetnek. A legdurvább az, amikor menet közben a neten szörfözik a vezető. A tilalmi határ sem túl precíz. A mobiltelefonon kívül a navigációs készüléken a címek beállítása, a visszajelzések megfigyelése semmivel sem jobb a mobilozástól, elvileg mégis szabályosan megtehető. A határok elmosódhatnak. Szélsőséges esetben, pl. ha valakinek mobiltelefonnal töltött zsemlére szottyanna kedve, de csak a zsömléből harap néhányat, akkor az illető talán még a bünti megúszásában is reménykedhet.

NOLA | 2014.11.24

@Baróczi Imre
és a GPS beállítása mikor történhet????

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

10.413

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!