Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 7 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

KRESZ Gyermekülés

A gyermekülés kérdésköre

Megtekintve: 7100

A gyermekülésekkel kapcsolatos szabályozás 2007-ben változott meg jelentősen. Azóta tovább csiszolták a paragrafusokat, ennek ellenére sajnos sokan még ma sem tuják, hogy a különböző korú gyermekeiket hogyan szállítsák, eleget téve a szabályoknak és betartva a közlekedésbiztonsági szempontokat is.


A KRESZ 48.§.-a a következőket írja le:

(7) A gépkocsiban vagy a mopedautóban - a (8) bekezdésben foglalt kivétellel - 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert a jármű e célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz kell a gyártója által megadott szerelési információknak megfelelően rögzíteni. A jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban a jármű első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.

(8) A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni:

a) ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);

b) ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel - testméretéhez igazodóan - biztonságosan rögzíthető;

c) ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;

d) ha a rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentő gépkocsi betegellátó terében utazik;

e) a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;

f) a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;

g) ha 3. életévét még nem töltötte be és állva utazik az autóbuszban;

h) ha külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.

A függelékben pedig ez áll:

 Gyermekbiztonsági rendszer:

wa) integrált gyermekbiztonsági rendszer: hevederek vagy hajlékony elemek kombinációja, biztonsági csattal, beállító eszközökkel, tartozékokkal és egyes esetekben kiegészítő székkel és/vagy ütközésvédelemmel együtt, amit a saját beépített hevederrel vagy hevederekkel rögzítenek;

wb) nem integrált gyermekbiztonsági rendszer: részleges biztonsági rendszer, amely a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva - amely körbeveszi a gyermek testét, vagy biztonságosan rögzíti azt a szerkezetet, amelyben a gyermeket elhelyezik - teljes gyermekbiztonsági rendszert képez.

Ez utóbbi két meghatározás egy kicsit bonyolultnak tűnik, de külföldi példákat nézve az integrált gyermekbiztonsági rendszer az autóban gyárilag beépített, a rendes ülésekből kialakítható gyermekülést jelenti, míg a nem integrált az ülésre utólag betett gyermekülésnek felel meg. Mindkét megoldás megfelel a gyermekbiztonsági rendszer meghatározásának. (A továbbiakban az egyszerűség kedvéért a "gyerekülés" fogalmat fogom használom!)

A KRESZ viszont nem említi meg az ülésmagasítót, ezért azt nem minősíthetjük gyermekbiztonsági rendszernek!

integrált és nem integrált ülés egy autón belül


A gyerekülés használatát legjobban példákon keresztül lehet megérteni:

 

 

 

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

fenem | 2016.11.26

Kedves Professzor!
Ha egyedül szállítom a gyereket, be lehet e szerelni a biztonsági gyerekülést a jobb első ülésre is? Ha hátulra teszem, nem tudok kontaktust kialakítani a 2 éves gyerekkel, sőt alig látom, ő pedig nem érzi jól magát hátul egyedül, és tiltakozik! A jobb első ülésre ugyanúgy be tudom kötni menetiránynak megfelelően, mint a hátsóra, ez így is szabályos?

A KRESZPROFESSZOR | 2016.11.26

@fenem
Igen, szabályos az első ülésben előrefelé behelyezett gyermekülés!

anre | 2014.11.13

Kedves Professzor! Hány éves korig számít gyermeknek valaki?

A KRESZPROFESSZOR | 2014.11.13

@anre
A büntetőtörvénykönyvben található meghatározás alapján 14 éves korig.
Más magyar jogszabályban én nem találtam erre utalást.

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

9.235

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!