Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 6 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Figyelmeztető jelzés

A figyelmeztető jelzést használó járművek

Megtekintve: 9330

A KRESZ több helyen megemlíti a borostyánsárga sárga színű villogó fényt használó járműveket. Az utóbbi években azonban olyan sok pontban változott az ezen járművekre vonatkozó szabályzás, hogy érdemes erről külön beszélni.


A figyelmeztető jelzést használó járművekről szóló rendelet - 12/2007. (III. 13.) IRM - rendelet részletesen és pontosan megfogalmazza az ilyen jelzést jogszerűen használó járművek körét.

Érdekes, hogy bizonyos esetekben nem szükséges külön hatósági engedélyt kérni, de természetesen meg kell felelni a jogszabály leírt feltételeknek.

 

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Krajzler | 2020.12.12

Üdv . Itt Krajzler ! Sajnos az a napi tapasztalatom , hogy a figyelmeztető jelzést adó készülékkel felszerelt gjművek vezetőinek jelentős része azt gondolja , hogy amikor működteti a fényjelző készülékét ( a munkavágzésén , vagy a tényleges és szükséges figyelmeztetésen kívűl is!!!!!! ) akkor ez neki előnyt jelent a többi közlekeedővel szemben . Ezt kérem jelezzék a hatóságok felé , hogy fokozottan ellenőrizzék az ilyen visszaéléseket, mert naponta az utakat járva azt tapasztalom , hogy pl. üres konténeres kocsi, v. üres útjavító pl. Kamaz, ( s ezek többsége útjavító vállalkozók tulajdonában vannak ) ... stb felturbózott villogásúak és nagyon erős fényükkel ( bárki beszerzhet és felszerelhet ma már sokszorosan erősebb sárga villogót ) fényszennyezést megvalósító módon nagyon zavaróan hatnak a közlekedésben résztvevő többi gk.vezetők látására....... , .megvalósul az elvakítás jelensége! Fokozottan zavaró lehet ez városainkban a lámpaváltásokra várva, a dugókban állva, vagy pl. a 2 x1 sávos (o-v ) útszakaszokon ahol az előzés a nagy forgalom miatt hosszú szakaszokon lehetetlen és a beéklődött lassabb járművek miatt a forgalom is csak igen lassan halad. Tehát ha szükségtelen ,ne használják a többiek zavarására! Én magam 45 éve vezetek ABC.... ( még az MHSZ-nél tanultam ) - tehergépcsikat.... sajnos úgy tapasztalom , hogy a hivatásos és szakmásított sofőrök sokkal jobb oktatást kaptak a régebbi időkben, az oktatói szakma is és a vezetői engedélyt megkapók tömege is igen felhígult.... alapvető szabályokkal sincsenek tisztában, nem is érdekléiőket , hogy megtanulják pl. az uttesten való elhelyezkedés logikus rendjét sem.... , csak azt tartják szem előtt : "GÁZT oszt HADD MENJEN!!! ... , nincsenek továbbképzések , szintentartó képzések sem . Én pl. nem engednék B kategóriás jogsival kisteherautót sem vezetni. Tisztelettel : Krajzler

gulyas.ferenc@freemail.hu | 2020.05.29

Tudjuk, hogy
"A vagyonvédelem és polgárőri szolgálat:
- olyan helyen is megállhatnak, ahol az egyébként tilos.
- behajthatnak olyan útra, vagy övezetbe ahová egyébként behajtani tilos."

Az a kérdésem, hogy a "megállhat" a Kresz szerinti megállást jelenti, vagy várakozásra, parkolásra is lehetőséget ad. Pl. két közterület-felügyelő érkezik autóval, beekapcsolják a sárga villogót, az autójukat az út közepén, a már parkoló autók mellett hagyják és bejárják a környéket fényképezni és büntetni.
Válaszukat előre köszönöm.

Gembiczki Péter | 2019.11.07

Üdvözletem. Önkéntes tűzoltók, és önkéntes mentőszervezetek tagjai milyen feltételekkel használhatják a sárga villogót, ha saját(civil) autójukkal vonulnak ki az esetekhez? Mi menete, hogy az autójukon legális legyen a mobil sárga villogó?

A KRESZPROFESSZOR | 2019.11.14

@Gembiczki Péter
Ezt a rendeletet kellene átböngészni:

12/2007. (III. 13.) IRM rendelet

Gembiczki Péter | 2019.11.07

Üdvözletem. Önkéntes tűzoltók, és önkéntes mentőszervezetek tagjai milyen feltételekkel használhatják a sárga villogót, ha saját(civil) autójukkal vonulnak ki az esetekhez? Mi menete, hogy az autójukon legális legyen a mobil sárga villogó?

pupus1 | 2017.12.12

T. Kreszprofesszor!24t.össz tömegű billenőplatós tehergépjármű amely figyelmeztető jelzéssel rendelkezik behajthat e olyan útszakaszra, amit tehergépjárművel,vagy 12t.-ás behajtási tilalommal védenek ?A célútvonal elérhető tilalom nélküli útvonalon is.
Válaszát előre is köszönöm.

gazso | 2018.01.07

@pupus1
Nem túl meglepő ez a szabályozás: a fizika törvényei alól a figyelmeztető jelzés nem ad felmentést, de még a megkülönböztető jelzések sem...
Ugye nem az a cél, hogy beszakadjon az úttest vagy leszakadjon a híd stb...

Timmel János | 2018.01.06

@pupus1
Szia Jani vagyok aKRESZ 50§2.bekezdés(e)pontját elolvasod egyértelműen rendelkezik az övezetekkel kapcsolatban,
tehát behajthat olyan útra vagy ÖVEZETBE ahova egyébként tilos, kivéve ha az adott szakaszon a tengelysúlyt korlátozták és a jármű tengelysúlya ezt meghaladja ebben az esetben még akkor sem.

Fischer András | 2017.06.05

1:a konténeres tgk-ra is ugyanaz a szabály vonatkozik mint a kukásautóra? 2:az építőipari tgk-k behajthatnak súlykorlátozott útra v. lakó-pihenő övezetbe,sárga villogó használata mellett/ pár száz méter folyamatos haladás esetén/ ?

pez | 2015.06.17

Kukásautó megállhat-e:
1 - kétirányú útest közepén?
2 - kétirányú útest közepén a forgalmat mindkét irányban gátolva?
3 - útkereszteződésben?
4 - útkereszteződésben a keresztező útról kanyarodni szándékozó járművet gátolva a kanyarodásban?
5 - úttesten parkoló jármű mellett az utat így teljes egészében lezárva?

Mit kell tennie a kukásautónak akkor, amikor a szemből érkező/mögötte haladó jármű nem tud továbbhaladni miatta?

A KRESZPROFESSZOR | 2015.07.01

@pez
A KRESZ-ben ez áll egészen pontosan:

"Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott tevékenységet végző jármű vezetője, ha ez a munka végzése érdekében elkerülhetetlen, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és a forgalmat lényegesen nem akadályozza,
olyan helyen is megállhat, ahol az egyébként tilos;"

Tehát ahol tilos megállni - lásd a felsorolt példáidat - ott megállhat a kukás autó, de igazából csak akkor, ha a forgalmat lényegesen nem akadályozza. A bajok itt jönnek, mert mit tekinthetünk lényeges akadályozásnak?
Ha ez ember siet minden másodperc is számíthat, amit egy kukás autó miatt kell feleslegesen állni.
Ugyanakkor a kukások oldaláról nézve az is igaz, hogy a szemetet valahogy el kell vinni, tőlük sem várható el, hogy csak éjszaka dolgozzanak, vagy parkolóhelyen álljanak meg, és odáig tolják el a kukákat...
Úgy tudom egyébként fontosabb utakon a csúcsforgalomban nem szabad kukázni.

95 | 2015.04.30

Figyelmeztető lámpa használatát engedélyeztetni kell, az engedély megadása után azt a jármű forgalmijába bejegyzik. Nélküle a figyelmeztető jelzés használata szabálytalan.

95 | 2015.04.30

"Ezen felül azt sem árt tudniuk, hogy a jármű figyelmeztető jelzést adó berendezését működtetni nem szabad akkor, ha a fenti felsorolásban meghatározott tevékenységet épp nem végzi. "

Ezen mondat értelmezéséhez szeretném hozzáfűzni hogy például NEM a tevékenység része a közúti forgalomban haladás. Így a figyelmeztető fényt nem használhatja a "pénzszállító" a "kukás", a kerékbilincselő és az útépítő SEM a címhez eljutáskor vagy sitt szállításkor, nem használhatja a villanyszerelő, a gáz és fűtésszerelő az "üzemzavar elhárítás" matricás személy (!) és kisteherautós ha szabálytalanul várakozik, munkacímre hajt közúton.

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

9.235

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!