Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 7 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Körforgalom

Közlekedés körforgalomban

Megtekintve: 5047

Országunkban egyre több körforgalmat létesítenek, de sajnos nem kevés baleset is történik ezeken a helyeken. Ezért összefoglaljuk hogyan kell szabályosan közlekedni ilyen helyeken.

A körforgalom tulajdonképpen egy útkereszteződés.

A körforgalom, mint forgalomszervezési megoldás gyorsítja a kereszteződés forgalmát azzal, hogy az áthajtás szinte folyamatos, valamennyi irányból érkezőnek egyenlő esélye van a továbbhaladásra. A forgalomcsillapító hatása pedig a baleseti lehetőségek drasztikus csökkenését hozza magával, hiszen az összes érkező jármű sebességcsökkentésre kényszerül, mivel a körforgalom közepén általában valamilyen átjárhatatlan részt építenek ki – dombocska, fák, műtárgy, korlát stb. – illetve a behajtásnál elsőbbségadási kötelezettséget érvényesítenek.

Érdekes előnye, hogy ha valaki eltéveszti a kihajtást (vagy meggondolja magát és máshol akar kimenni), akkor a kört újra körbejárva korrigálhatja útvonalát.


A körforgalmat előre jelezhetik veszélyt jelző táblával


A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Mészáros I. | 2021.06.04

Üdvözlet!
Mennyiben változtatja meg, a kőrforgalmi szabályokat, egy stoptábla elhelyezése? Nem párhuzamos forgalomban.
Konkrét helyszín: Bp. X. Harmat--Gitár --Kőér u.
Előre is köszönöm.

Ladányi Gergely | 2020.06.26

Üdv! A tegnapi nap két párhuzamos közlekedésre alkalmas körforgalomban közlekedtem Csömörön az Auchan előtt.
Mind a két körforgalomban a külső forgalmi sávot használtam, és a második körforgalomból lehetett kimenni a benzinkútra. Szabályosan irányt jelezve a kihajtás előtt lassítok majd bevág elém a belső forgalmi sávból egy másik autós egy nyugdíjas forma úr, majd tankolás közben elkezdi magyarázni, hogy meg kellett volna tanulnom a KRESZT mert, hogy szabálytalanul hajtottam ki. Kérdésem az, hogy szerintetek tapasztaltabbaknak erről mi a tisztelt véleménye? Kérem, hogy ezt írjátok meg mert azóta is ezen gondolkodom.....
Előre is köszönöm!

N.DANIEL | 2018.08.15

üdv! nekem egy inkább vezetéstechnikai jellegű kérdésem/dilemmám lenne. adott egy körforgalom, mely a nagy forgalomsűrűség miatt folyamatosan, szinte teljesen mereven be van dugulva. megvárom, amíg lesz elegendő hely, majd teljesen szabályosan és biztonságosan behajtok, ahogy szokás alapesetben. viszont közben a sor hirtelen megtorpan, ami azt eredményezi, hogy a saját kocsimmal akadályozom azokat, akik engem jobbról megkerülve ki akarnának menni a következő kijáraton. ennek elkerülésére mi a teendő? ha behajtás előtt megvárom, amíg teljesen tiszta lesz a körforgalom, akkor kb. órákig is ott állhatok, feltartva a mögöttem jövőket. szabályos-e egyáltalán jobbról kerülgetni az egysávos körforgóban?

előre is köszi a választ!

urban36 | 2018.08.12

Elsőbbsége van-e annak,aki magasabb rendű útvonalról érkezik a körforgalomhoz?Mert engem már többször ledudáltak mikor az alacsonyabb rendű útról előbb érkeztem oda és előttük mentem be a körforgalomba.

gazso | 2018.08.13

@urban36
Ha a kék hátterű körforgalom tábla van kint, akkor a bent haladóé az elsőbbség.
Ha neked van macisajtod, akkor meg nem körforgalom, csak hasonlít

Meiszter Ervin | 2017.08.31

Lakott területen kívüli két forgalmi sávnak megtelelő szélességű, terelő vonallal FEL NEM FESTETT körforgalomban be kell-e tartanom a jobbra tartási kötelezettséget, vagy használhatom a burkolatot teljes szélességben?

norbertvizi | 2017.09.08

@Meiszter Ervin
Ez engem is érdekel mégpedig olyan kontextusból, hogy elhaladhatok-e a külső íven a belül közlekedő mellett? Egyáltalán mikortól számít két sávosnak egy adott körforgalom ha nincsenek felfestett útburkolati jelek? Mi a helyzet felfestett esetén télen ha esik rá néhány centi hó és nem látszik? Az útburkolati jelek minden esetben táblával együtt érvényesek(elsőbbségadási kötelezettség,előzési tilalom,stb) Körforgalomnál mi a helyzet?

Beata14 | 2015.08.06

Hogyha a körforgalomba haladok a külső sávban és a belsőből valaki jelzi, hogy ki szeretne jönni a külsőbe, akkor neki van elsőbbsége? Ki kell engednem akár lassítva is a külső sávba?

Szittya Miklós | 2014.11.06

"29. § (2) Az irányváltoztatást ? ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást ? a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is.

Tehát behajtáskor nem, de kihajtáskor, illetve előtte kötelező jelleggel irányjelzőt kell használni!"

Nagyon sok baj okozója lehet, hogy számtalan autóstársunk nem használja az irányjelzőjét kihajtáskor. A fentebb idézett szabály szerintem a körforgalomban való bentmaradáshoz is folyamatos irányjelző használatát írja elő. De ha még sem így lenne nem ártana, ha rögzítenék, hogy a bentmaradási szándékot balra kirakott irányjelző folyamatos használatával kelljen jelezni. Ez a behajtásra várakozók számára egyértelmű jelzés, hogy az érkező jármű nem szándékozik kihajtani és ezért a számára az elsőbbséget biztosítani kell. Ezzel biztonságosabbá és egyúttal gördülékenyebbé válna az egyébként is hasznos körforgalmú kereszteződésben az áthajtás.

Franciaországban tapasztaltam, hogy a balra index folyamatosan kint van a bentmaradó autósoknál.

Noobbela | 2014.11.06

Valami itt nem oké. A belső sávból kihajtónak elsőbbsége van. A külső sávban nehogy már körözni lehessen. Akkor lehidalok.

Sebi | 2015.09.07

@Noobbela
Miért lenne elsőbbsége? Sávváltás esetén (ez a körforgalomra is igaz) annak van elsőbbsége, aki nem vált sávot, ez a körforgalom esetén a külső sávban haladó.

Dredd | 2015.09.05

@Noobbela
Noobbela! Kezdheted a lehidalást!!! Mióta kanyarodunk jobbra kis ívben a BELSŐ sávból???? Speciális eset a turbó körforgalom, de ott nem csak az útburkolati jelek, hanem a kis kerékvető pogácsák is "segítenek" a birkáknak az eligazodásban.
Jobbra kis ívben csak a külső (jobb szélső sávból lehet) - vonatkoztass el attól hogy a körforgalomban az út folyamatosan kanyarodik... ha kiegyenesíted már nem is hidalsz le ugye???

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

9.235

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!