Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 1 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Útkereszteződés Megállás Gyalogosok

Saroktól 5 méter

Megtekintve: 12300

"Megállni tilos körforgalmú úton, útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, ha a közúti jelzésből más nem következik"

A mellékelt képen jól látszik, hogy azt az alapvető okot, hogy a gyalogosok akadálytalan haladását biztosítani kell az útkereszteződésben, nem teljesíti az ilyen módon értelmezett "5 méter a saroktól" értelmezés.

Értelmezésem szerint a gyalogosok kereszteződésen áthaladását a járda egyenes vonalában a túlsó oldalra biztosítani kell a várakozó járműveknek, akkor is, ha a képen látható módon lekerekített a sarok!


Áll ez a járdán várakozás esetére is.

A csatolt képen a várakozási terület helyes, de a járművek szabálytalanul várakoznak. Nem a legjobb példa, de itt is akadályozzák a gyalogosok áthaladását a járda folytatásában a másik oldalra.

A magazin rajza viszont pontosan láttatja, hogy nem az az 5 méter, ami jogot adna a várakozásra! A gyalogos így nem tudja magát láttatva folytatni az útját a túloldalra!Magazinból:

"A gyalogosok áthaladásának biztonsága érdekében mind a zebrán, mind
pedig elõtte tilos megállni! Elõtte személygépkocsival 5 métert, ennél nagyobb jármûvel (kis vagy
nagytehergépkocsi, autóbusz, traktor, munkagép stb.) 15 métert kell kihagyni. Viszont közvetlenül a zebra után meg szabad állni!"

A járdán várakozó járművekre is meg kell álljon ez a szabály a zebrák közelében. A gyalogosok védelme, láthatósága a cél.

A közvetlenül a zebra vonalainál várakozó jármű takarja a járdáról a zebrára lépő gyalogost!


 

A cikk folytatásához jelentkezz be!

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Ferkó | 2022.11.07

Helló.
Tegnap Stockholmban egy keresztezödéstöl 7.7 méterre álltam meg és 47 954 ejtsd 50 ezer Ft büntit kaptam.
Lemérte a parkolóör lézeres mércével... Nics más tábla felfestés tiltás. Egy mezei kisutca sarka...
https://www.google.com/maps/@59.3415478,18.0804308,3a,75y,260.8h,86.07t/data=!3m6!1e1!3m4!1snCatqsULN-v-rRYzniMCFA!2e0!7i16384!8i8192 itt a fehér elött. Eszem ágában sincs kifizetni inkább leülöm :)

Andr1s | 2021.05.11

És mi van akkor ha a gyalogos átkelőhelyig tart jobboldalt a kijelölt várakozóhely?(ami az úttal párhuzamos parkolást tesz lehetővé az út mellett?)

Andr1s | 2021.05.11

És mi van akkor ha a gyalogos átkelőhelyig tart jobboldalt a kijelölt várakozóhely?(ami az úttal párhuzamos parkolást tesz lehetővé az út mellett?)

Andr1s | 2021.05.11

És mi van akkor ha a gyalogos átkelőhelyig tart jobboldalt a kijelölt várakozóhely?(ami az úttal párhuzamos parkolást tesz lehetővé az út mellett?)

TooCool | 2017.10.18

Nem kereszteződésnél, gyalogátkelőhelynél adott a következő két tény.
"A KRESZ alapján gyalogos nem léphet le olyan helyen a járdáról, ahol a szabad kilátását egy jármű akadályozza."
"Viszont közvetlenül a zebra után meg szabad állni"

Ehhez képest adott a következő galogátkelőhely: https://www.google.hu/maps/@47.9304083,21.0335857,3a,75y,187.84h,63.12t/data=!3m6!1e1!3m4!1sOsgyfgZsYFeep4tcENqszA!2e0!7i13312!8i6656

Itt a két ford után, egészen a zebráig rendszeresen végig parkolnak. Ember nem veszi észre a gyalogost.

Ennek fényében azon túl, hogy a KRESZ saját magának mond ellent, még nettó baromság is, hogy a gyalogátkelőhely után nincs meg az 5-15m-es szabály...

gazso | 2017.10.20

@TooCool
MEglehetősen pontatlan az idézeted a KRESZ-hez képest, és forrás sincs megjelölve...

A KRESZ melyik szabályára hivatkozol? gondolom a 21. § valamelyik bekezdésére:

Ha erre
"(8) A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud."
akkor el kell szomorítsalak, ez csak ott él, ahol a gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, míg kijelölt gyalogos átkelőhelynél a járművekkel szemben elsőbbsége van.

Ugyanakkor az alábbi él zebra esetén is:
"(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja, vagy megtévesztheti."
De ennek a gyalogos eleget tehet úgy is, hogy megáll a járdaszegélynél és körülnéz :)

Ugyanakkor a járművezetők kötelességeiről se felejtkezzünk el:
"43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel ? kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is ? elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.
(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.
(3) A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti."

Tehát a szabálytalanul megálló járművek miatt a járműveddel adott esetben meg kell állni, és állva meggyőződni arról, hogy nem jön gyalogos. Ennek eleget szoktam tenni, többször centiken múlt, hogy nem toltak rá hátulról az épp érkező gyalogosra!

Megjegyzem, a poszt utolsó fotójánál a kijelölt várakozóhely miatt szabályosan várakozó jármű miatt is elvileg minden elhaladó járműnek meg kell állnia a kijelölt gyalogos átkelőhely előtt.

Coloman | 2015.10.25

A hivatkozott Kresz 40 § (5) d pontja is kimondja:
Tilos megállni: körforgalomú úton, útkereszteződésben és az úttestek széléinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, ha a közúti jelzésből más nem következik; az útkereszteződésben az úttorkolattal vagy útelágazással szemben megálló járműre - ha ez a többi jármű bekanyarodását nem akadályozza - a tilalom nem vonatkozik;
Ezt hogy kell érteni.

dokkolo | 2015.02.11

Zebra előtt 3,5t alatti kis puttonyos autóval is 15m-t el kell hagyni?! Tehát a lényeg a teherautó?

A KRESZPROFESSZOR | 2015.02.12

@dokkolo
Igen, a KRESZ-ben ez áll pontosan:
"Tilos megállni kijelölt gyalogosátkelőhelyen, valamint a gyalogosátkelőhely előtt személygépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral és kézikocsival 5 méter, egyéb járművel 15 méter távolságon belül."

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

10.413

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!