Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 2 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Útkereszteződés Parkolás

Parkolás útkereszteződésben

Megtekintve: 20236

Tisztelt Pető Úr!

Először is sok sikert, kitartást és mellé jóegészséget kivánok tevékenységéhez, nagyon nagy segítség annak, aki nem a KRESZ oldalait olvassa nap mint nap.

Az én kérdésemre a magyarázat több szabályt is érinthet, segítségét kérném ezek kibogozásában.

Nemrég az otthonom mellett a Bp. Szentkirályi utca-Üllői utca kereszteződésében parkoltam (piros téglalappal jelölve), és mivel nem találtam máshol helyet (gyakori eset a szemben lévő kórházba látogatók miatt) - a közterület-felügyelet ezt 15e Ft-os bírsággal jutalmazta a "KRESZ 40.§ (5) D.) útkereszteződésben, az úttest széleinek metszéspontjától 5 m. belül" alapján.


A hivatkozott (5) D.)-t teljes egészében:
(5) Tilos megállni:
...
d) körforgalmú úton, útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, ha a közúti jelzésből más nem következik; az útkereszteződésben az úttorkolattal vagy útelágazással szemben megálló járműre - ha ez a többi jármű bekanyarodását nem akadályozza - a tilalom nem vonatkozik;

Eszerint ha "útelágazással szemben" parkolok, és ezzel járműforgalmat nem akadályozok, akkor szabályosan járok el.

A Szentkirályi utca az Üllői út felől egyirányú, mindkét oldalán felfestett parkolóhelyekkel, viszont a bal oldalon ahol én álltam, ott felfestés még nincsen. A parkolásommal az Üllői felől érkező autókat nem akadályoztam, gyalogosokat talán igen, viszont ott nincs gyalogátkelőhely, tehát a gyalogosforgalmat nem csak az én, hanem minden autó akadályozza ;) A kanyarodó autóknak a gyalogosokra meglátásom szerint a rálátás biztosítva volt, hiszen azok az autóm mellől szemből érkezhettek.


A kérdéseim:
1. Ebben az esetben hogyan értelmezendő az "útelágazással szemben" kifejezés? (véleményem szerint a haladási irány és az úttest szélének metszete) Eszerint szabályos voltam?

2. A másik kérdés, amire az interneten sehol nem találtam jól értelmezhető magyarázatot vagy rajzot, hogy ebben az esetben mi minősül az "útkereszteződés metszéspontjának", honnan kell számolni az 5 métert (esetleg a sárga vagy kék ponttól, vagy más)?

3. Ha a fentiek lehetővé tennék a parkolást, akkor is ott van még a tény hogy a Szentkirályi egyirányú utca, aminek bal oldalán a KRESZ szerint tilos parkolni hacsak nincs felfestve: melyik szabály "erősebb", ez, vagy az (5) D.)-ben leírt engedélyezés?

4. Ebben az esetben figyelembe kell venni a gyalogosforgalmat? (habár a hivatkozott cikkely nem említi)

A végső kérdés, hogy jogos-e a büntetés :)
Illetve ha szabálytalan voltam de nem a hivatkozott cikkely miatt (hanem pl. az egyirányú utcában bal oldalon parkolás miatt), attól a büntetés még büntetés, vagy kifogásolható (hogy a hivatkozott cikkelyt nem sértettem meg)?

Előre is köszönöm válaszát!


 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

dekiazabob | 2022.06.05

Tisztelt Címzett!
Erre a szabályra hivatkozva kaptam büntit a VI.Liszt F. tér és a Dohnányi E. (zsák)utca sarkánál parkoló gk-ra.
Errefelé lakom, (eddig úgy gondoltam) szerencsés esetben ugyanitt tudok megállni,gyakran így is történt.Az elmúl pár évtizedben még nem tapasztaltam,hogy konkrétan bárkit is megbírságoltak volna itt és ezért.
Jogos a bírság.vagy sem?
Köszönöm.

balazsju | 2020.06.03

Az én esetemben T alakú volt a kereszteződés, mindkét út egyirányú. Nekem úgy sikerült megállnom, hogy a felfestett jelzés a parkolási terület kezdetéről kb. az autóm felénél volt. Amúgy a leágazást követően álltam meg, tehát abszolút nem zavarhattam senki, hiszen nem lehetett a T szárát képező utcából jobbra fordulni, az az ellenkező irányban volt egyirányú. Mi a helyzet ilyen esetben ? Nagyon igazságtalannak érzem, hogy az 5 m olyan kereszteződésekre is vonatkozik, ahol az egyirányúság miatt ennek nincs értelme. Tekintettel a jelen parkolási helyzetre minden méter számítana - bosszantó, ha értelmetlenül kell ekkora helyet üresen hagyni.

olahv | 2017.06.01

Elnézést, javítottam a linket: https://youtu.be/ssbJhr99Eb0

gazso | 2017.06.04

@olahv
Sajnos azt kell hogy mondjam, ha a szabály betűjét nézzük, szabálytalan voltál.

Ugyanis "az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül" tilos megállni.
Az úttorkolatos kivétel arról szól, hogy az úttestek széleinek nincs metszéspontja a te oldaladon -- ami itt nyilvánvalóan nem igaz, a parkoló autó fara mögött bő 3 méterre ott egy metszéspont tompaszöggel.

Más kérdés, hogy az elszállítás, ha formilag indokolt is , nem követte a szabály értelmét, szerény véleményem szerint egy mikuláscsomag is bőven elegendő lehetett volna...

A KRESZPROFESSZOR | 2017.06.01

@olahv
Nem egyszerű az eset...
Valóban a KRESZ-ben szerepel, hogy útelágazással szemben... De hogy hány fokos szög után beszélhetünk elágazásról vagy keresztező utakról, erre nem könnyű választ találni...
Én személy szerint csak az úttorkolattal szemben, tehát egyenes útszakaszon álló számára engedném meg a megállást, de ha a szabályban szerepel az úttorkolat, akkor nem lehet mit tenni...

olahv | 2017.06.01

Kedves Kreszprofesszor!

Szeretném megtudni, hogy a parkolásom szabályos volt-e? Én úgy vélem igen, a hatóságok véleménye megoszlik.
Végülis elvitték a kocsimat a saroktól mért 5 méteren belüli megállni tilos be nem tartására miatt . Szerintem egyértelműen az úttorkolattal szemben álltam, senkit és semmit nem akadályoztam. Sem a közlekedésben, sem a kilátásban, így helyesen alkalmaztam a: 40. § Megállás D. pontot. (az úttorkolattal vagy útelágazással szemben megálló járműre - ha ez a többi jármű bekanyarodását nem akadályozza - a tilalom nem vonatkozik;)

A helyszíni felvétel alább csatolom.
https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=ssbJhr99Eb0

Köszönettel Viktor

Kuku | 2017.01.09

Tisztelt Kreszprofesszor!

Tiszta szívből örülök ,hogy végre látok olyan embert ,aki helyesen ÉRTELMEZI a kresz idevonatkozó szabályait!!
max. Respekt.

Pfenninberger Ákos | 2015.09.28

Miért nem vonatkozik az adott esetre a D pont végén lévő mondatrész: "az útkereszteződésben az úttorkolattal vagy útelágazással szemben megálló járműre - ha ez a többi jármű bekanyarodását nem akadályozza - a tilalom nem vonatkozik."

Péter 77 | 2015.03.01

Tisztelt Pető Úr!

Nagyon köszönöm válaszát, egyértelmű volt.
Viszont amit plusz információként hozzátett, hogy számomra nagyon meglepő (hogy az Üllői úton a Szentkirályi és a Köztelek kereszteződések között a Kálvin tér felőli oldalon lehet pakolni): az Erkel-Üllői sarkán főútvonal+megállni tilos táblák vannak, gondolom ön arra utal, hogy a Szentkirályi kereszteződés utóbbit oldja fel. Viszont ha a főútvonalat nézzük, akkor annak külső sávjában le tudok parkolni úgy, hogy ezzel ott csak egy sávot hagyok szabadon?

A kérdéses útszakasz van a képen:
https://www.google.hu/maps/@47.487403,19.066376,3a,75y,146.06h,58.97t/data=!3m4!1e1!3m2!1sJNlmFCo9GmbS-NMyOMsgzA!2e0

Tisztelettel,
Dósa Péter

A KRESZPROFESSZOR | 2015.03.02

@Péter 77
Az említett hely egyértelműen forgalomszervezési hiba, mert párhuzamos közlekedés esetén ilyen forgalmas úton végig megállási tilalmat kellene elrendelni.
Ettől függetlenül a tábla hiányában a várakozás is megengedett. Csak lakott területen kívül létezik várakozási tilalom főútvonal úttestjén.

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

10.413

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!