Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 7 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Kanyarodó főútvonal Irányváltoztatás

Irányjelzés kanyarodó főútvonalra egyenesen ráhajtáskor

Megtekintve: 9276

T. Professzor Úr!

Adott egy kanyarodó főútvonal, amire én fizikailag egyenesen hajtok rá, az egyik alárendelt útról, mint a mellékelt képen.

Ugye ilyenkor nem kell irányjeleznem, ahogyan szemből tenném, amikor a kanyarodó főútvonalról fizikailag egyenesen haladva, de logikailag lekanyarodnék?


 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

gazso | 2016.11.09

Ha a szabályt szigorúan értelmezzük, a főútvonalra ráhajtással másik útra hajtasz, amelynek vonalvezetéséhez képest bizony irányt váltasz...
Megengedően értelmezve pedig főútvonalra fizikailag egyenesen felhajtva nem szükséges az irányjelzés...
Remélhetően ezért nem bírságolnak -- balesetet okozni elvileg egyikkel sem tudsz, a többiektől elvárható mind a helyes irányba szóló irányjelzés, mind annak hiányának értelmezése.

t1szabcsi | 2016.02.15

Kedves Professzor!

Egy korábbi hozászolásában Ön is idézte a KRESZ-t, miszerint: " Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.)" annak kell irányt jeleznie. Érdeklődnék, hogy ha a fenti példánál ha egyenesen haladok akkor a főútvonal terelővonalát, és a főútvonal úttestjének a szélét is átlépem, valamit forgalmi sávot is váltok valamint habár egyenesen haladva de egy másik útra kanyarodok akkor miért nem kell irányt jeleznem? Ha jól értelmezem akkor az említett jogszabály több pontja miatt is illene irányt jeleznem a fenti esetben.

A KRESZPROFESSZOR | 2016.02.25

@t1szabcsi
Gyakorlatilag itt keresztben hajtok át ezeken a vonalakon, ezért nem kell jelezni. Hasonló, amikor az ember átmegy a kereszteződésben. Ilyenkor a keresztező vonalaknak nincs jelentősége. Még a záróvonal is - amely a keresztező út felezővonalát jelzi adott esetben - átléphető.
Így pontosítanám az eredeti mondatot:
" Aki járművel irányt változtat (azon az úton, ahol halad, terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.)"

kulcsarblazsa | 2022.10.18

@A KRESZPROFESSZOR
Tisztelt Kreszprofesszor!

Ha jól értem, akkor a fenti esetben, ha felhajtok a főútvonalra és egyenesen továbbmegyek, akkor nem kell az irányjelzőt használnom.
Egy további kérdés merült fel bennem: Ha a kereszteződés után, a szemközti oldalon egy gyalogos szeretne átmenni egyik oldalról a másikra (ott fent a tűzcsapnál), úgy nekem mint a főútvonalra felhajtó és egyenesen továbbhaladó járműnek elsőbbséget kell adnom neki? (Szerintem egyébként nem, mivel nincs sem irányváltoztatás, sem kanyarodás a részemről.) Azt tudom, hogy a jobb oldali gépjárműnek elsőbbséget kellene adnia a gyalogosnak, mivel a főútvonalon kanyarodó járműnek elsőbbséget kell adnia a gyalogosnak.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

hoho55 | 2015.12.29

Tisztelt Kreszprofesszor!
Érdekes a válasza: "A KRESZ alapján a kanyarodó főútvonalról történő lehajtás irányváltoztatásnak minősül, tehát jelezni kell." -még akkor is, ha ezt írja elő a KRESZ.
1. Merre jelezzen? - Kizárásos alapon természetesen balra ugyebár, így a szemből érkező autó tudni fogja, hogy a főútról érkező autó előtte "keresztben balra fog fordulni"(mivel szerintem ez az általános elképzelés). Tudom hogy itt csak konkrétan ez a két autó vesz részt a szóban forgó eseményekben, de így a folyamatos közlekedés bosszúságot okoz, mert a védett útvonalra ráhajtó autós biztos, hogy értetlenkedni fog.
2. Nálunk van egy ugyan ilyen kereszteződés, csak a főútvonal balra kanyarodik, és volt már ebből baleset, ugyanis akkor az adott autós szintén egyenesen akart tovább haladni, így jobbra indexelt, és a jobb oldalon álló autó azt hitte, hogy arra az útra akar lefordulni, ahonnan "Ő" is közlekedik.
Két figyelemre méltó dolgot hozzátennék még, hogy az adott kereszteződés lakóövezetben található max. sebesség 30km/h, és a védett útvonalra betorkoló út nagyon széles öblű.
Ugyanis van egy olyan elvárás a közlekedőkkel szemben, hogy időben jelezzék irányváltoztatási szándékukat.
Én személy szerint az adott kereszteződésben sosem használom az irányjelzőt, ha egyenesen akarok a főútról letérni, sőt használni szoktam a bal irányjelzőt, hogy a főúton megyek tovább.
Érdekességképpen megemlíteném, hogy Németországban is találkoztam ilyen kereszteződéssel mint az képen látható, de ott ki volt téve a főúton haladónak, hogy "BITTE BLINKEN".
Tudom, hogy Ön a magyarországi előírások szerint ad válaszokat, de felmerül az emberben, hogy annyi sok okos és buta ember van ebben az országban, miért nem a megfelelő személyek alkotják meg a KRESZ-t.
Tisztelettel!

gazso | 2016.11.09

@hoho55
A baleset esetében a jobb oldalról érkező autós hibázott, ha az elsőbbségadás tábla alatt kint volt a kiegészítő tábla ami jelezze, hogy a főútvonal kanyarodik. A balra kanyarodó főútvonal esetében jobbra irányjelző járműről nem lehet tudni, fizikailag jobbra vagz fizikailag egyenesen hagyja-e el a kereszteződést.

Ami a német KRESZt illeti, elég régi emlékeim szerint ezt a kérdést máshogy szabályozzák -- utána kellene nézni.

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

10.413

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!