Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 3 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Tolatás

Főútvonalon tolatva.

Megtekintve: 2164

Üdv!

Az én esetem úgy történt, hogy a XVI. kerületben az Ujszász utcában mentem egy ügyfélhez, akinek a telepe egy régi gyártelepen van. A behajtót sikerült picit elnézni így pár méterrel túl sikerült rajta szaladni az autóval. Eleve nem mentem gyorsan mert kerestem a kapubejárót, így hamar meg is állt az autó. A főútvonalon senki nem közlekedett éppen, a google térképnézeten még nincs rajta de azóta az út szélén kerékpárút is ki lett felfestéssel alakítva.

Mivel sehol senki nem jött, főleg mögöttem így azt a pár métert (talán 3-4) visszatolatva akartam megtenni.

Amikor az autóm hátulja a kapubehajtóval kb egy vonalba került akkor kiáltott a kollégám rám, ő szintén az autóban volt velem, hogy vigyázzak. Ugyanis a szemközti T csatlakozású utcából egy autó úgy gondolta hogy mögöttem fog behajtani ugyanabba a kapubehajtóba, ahová én is készültem visszatolatni. Én ugye a főútvonalon, ő meg egy elsőbbségadásra kötelezett mellékutcából jött.

Épp súrolta az autóm hátulját, a kár kicsi de mégis csak én vétlennek éreztem magam, így mivel ő nem ismerte el a hibáját, rendőrt hívtam.
A legérdekesebb, hogy azzal védekezett a muki, hogy ő látta, hogy tolatok, és azért nem fékezett hanem gázt adott, hogy még mögöttem elslisszolhasson.
Ami amúgy hajmeresztő, hogy így akart elkerülni egy ütközést.


Én mivel főleg a tükröket néztem, és a kerékpárutat mögöttem így semmit nem láttam az ő autójából de bevallom erre egyáltalán nem gondoltam, hogy onnan abból az utcából valaki úgy hajt ki hogy nem veszi figyelembe hogy én épp ott tolatok.

Az első kiérkező rendőr természetesen nekem adott igazat.
Aztán jött még egy autó ebben már ketten voltak iratokat elkérték, aztán jött egy 3-ik rendőrautó is, pedig nem történt halálos tömegszerencsétlenség.

A lényeg: kiderült (ez egy másik misét is megérne ha van kedve foglalkozni a dologgal) hogy az autóm jó fél éve kivonták a forgalomból !!! A konkrét okot a rendőrök sem tudták megmondani, rendszám leszerel, és annyi.
Na már most az is érdekes volt, hogy az első kiérkező rendőr épp rádión beszélt és azt az utasítást kapta, hogy feltétlenül valakit meg KELL bírságolni. A másik érdekes, hogy miután ez a forgalomból kivonás ténye kiderült ( itt jelezném, hogy én erről egyáltalán nem kaptam a világon semmilyen értesítést) azonnal én lettem a vétkes mert tolattam, és meg is bírságoltak, na jó csekély 5000 ft-ra. Nem is ezzel van a bajom, hanem az elvekkel.
Amíg az autóm látszólag oké, addig én vagyok a jó, utána már nem. A másik fél elismerte hogy látta hogy tolatok, de ahelyett, hogy megadta volna az elsőbbséget, inkább gázt adva megpróbált még mögöttem (előttem? ) bejutni a telepre.

Amennyiben nem így tesz, akkor el lehetett volna kerülni az ütközést.  másik fél szerintem nem tett meg kellően mindent, hogy ezt elkerülhessük, és mégis engem hoztak ki hibásnak.
A véleménye szerint még abban az esetben is ha ez a tolatás a KRESZ szellemében hibás döntés volt, a másik fél szerintem felelőtlen lépése indokolhatja-e hogy engem nevezzen meg a rendőr vétkesnek a balesetben?

A mellékelt google utcakép jobb oldalán van a bejáró, balra az utca ahonnan kihajtott a másik fél és én kb a villanyoszlopnál -szintén jobboldalt elöl- álltam meg a tolatás megkezdése előtt .

Várom válaszát és köszönettel
B L


 

 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Woodyka | 2020.03.07

És olyan esetben mi a helyzet, ha este van, sötét és mondjuk több a képen látható furgon akadályozza a kilátást kitolatáskor, de csak a képen látható irányban. Kerékpáros forgalom sem engedélyezett ebben az egyirányú utcában, de abból az irányból 40-50-es tempóval érkezik egy autó, mert úgy 50m-rel rövidebb neki.

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

8.362

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!