Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 1 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Várakozás Parkolás

Fizető parkoló

Megtekintve: 6793

Mi oldja fel a fizető parkoló zóna hatályát?

Már látom a választ.. a zóna vége tábla.
Akkor miért ismétlik meg a fizető parkoló táblát egy útszakaszon kereszteződésenként?


Talán azért mert az útkereszteződés oldja a táblák hatályát?

Ha elfogadom azt, hogy parkoló zónába érkeztem pl. az Andrássy úton, majd tovább haladva, megkerülve a Hősök terét, ráhajtva az M3 kivezetőjére, majd rákanyarodok a Körvasútsorra, ezen az útvonalon  sehol sincs parkoló zóna vége tábla. Tehát ez fizetős még mindég ? Hát nem az!

Akkor a XIII. kerület Véső utca 4 szám előtt mitől lesz fizetős a parkolás? Mert a Váci úton valahol kihelyezték a fizetős zóna táblát? Vagy csak ad-hoc szerűen teszik ki a táblákat?

Ez most nekem 3300 Ft bírságot jelentene, de nem vagyok hajlandó befizetni.
A kérdésem az lenne, hogy melyik az a jogszabály, paragrafus, ami pontosan előírja ezen táblák kihelyezésének rendjét, módját, mert ebből kiderülhet, hogy igazam van vagy sem.
Köszönettel:
S. István


 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

egyoreg | 2022.12.21

Kedves Kreszprofesszor!
Várakozni tilos ZÓNÁBAN várakoztam 8 percet, (amire sürgős ügyem intézése végett) egy gépkocsizó rendőrjárőrtől (párostól) kértem és kaptam engedélyt. (A rendőrrel történt beszélgetés a gépkocsim mellett történt, tehát a rögzített kamerafelvétel vélhetően bizonyítja.)
Kamerafelvétel alapján tízezer forintra bírságolt a közterület felügyelet. Mit tegyek? Köszönöm válaszát és Boldog Karácsonyt kívánok Önnek

Jenő kis | 2021.10.26

Kedves Kreszprofesszor!
Én nem értek egyet azzal, hogy egy parkoló övezetre vonatkozó táblát csak azért, mert az emberi feledékeny, vhol a zónában újra kihelyezhetnek. Nekem ez azt jelentené, hogy onnan kezdődik az övezet ahol a tábla van, így nyilvánvalóan előtte fizetési kötelezettség nincs.
" látszólag értelmetlenül megismételt - zóna tábla nem feltétlenül jelenti azt, hogy az övezetnek vége is van."
Ezt milyen jogszabály fogalmazza meg, mert a KRESZben a 18 §-ban ilyen nincs megemlítve.
Én épp egy ilyen, érthetetlenül kint hagyott Várakozási övezet kezdete tábla miatt vitatkozom a zuglói parkolási társasággal. Egy korábban használatos övezet határának kezdetét jelző táblát nem szereltek le, de az övezet határát már jó ideje kitolták. És én sérelmezem, hogy ez az otthagyott tábla megtévesztő, engem át is vert. Pedig hiszem, hogy a KRESZt jól ismerem és nem volt szándékom fizetés nélkül várakozni, ha tudom hogy kell és nem téveszt meg a "kint felejtett", már nem aktuális jelzőtábla.

gaborsch | 2021.10.13

Szintén 13. kerület, Béke tér Lidl mögötti parkoló (Üteg utca néven is ismert).

Van a Lidl-nek egy saját, nem fizetős parkolója. Ezt semmilyen, parkolási övezetre vonatkozó tábla nem jelzi, de ingyenes ("Kamerával megfigyelt terület" és "Várakozni tilos, maximum 1 óra" táblák vannak kihelyezve). Ez (mivel az épülethez tartozik) feltételezhetően közforgalom számára megnyitott magánterület.

Én nem itt, hanem a tőle 3 méterre található parkolóban hagytam a kocsit, amíg bevásároltam, kaptam is egy mikuláscsomagot. A parkoló a boltot is magában foglaló zöldterület szélén van, közvetlenül a bolt mellett.

A kérdésem az, hogy kötelességem-e tudni, hogy - jelzés hiányában - hol kezdődik a magánterület, és hol ér véget a közterület?

Ha a parkolási zónának vége (mert közforgalom számára megnyitott magánterületről van szó), azt nem kell táblával jelezni?

Szekeres Gábor | 2018.06.03

Tisztelt Pető Attila Úr. A kérdésem az lenne , VII.kerület Ifjumunkás utcában parkoltam egy Coop bolt parkolójában,mire visszaértem a kocsihoz büntetés várt. Az adott utcában semmi sem jelzi hogy fizetős lenne,csak ha Üllői útról lekanyarodunk ott van kihelyezve egy tábla hogy Parkoló fizetős zóna időmeghatározással,de mivel társasházak hada van ott így elég nehéz eldönteni mi mihez tartozik. A fent említett utca kezdetén semmilyen tábla nem figyelmeztet !, illetve továbbhaladva újabb P tábla kiegészítve padkán parkolással de itt sem jelzik hogy fizetős !, a parkolást egy Coop bolt parkolóban végeztem,ahol ismét egyetlen tábla sem jelzi a fizetős parkolást,ez elég érdekes egy boltnál!!!, próbáltam e-mailban kérni a törlést a fent leírtak alapján de a válaszukban a kresz 15.§.(1) szakasz c.) valamint a 17. §.(1) szakasz e/2 pontjára hivatkoznak. Csak,hogy se megállni,se várakozni tábla nincs elhelyezve !!! Várom válaszát. Tisztelettel : Szekeres Gábor

A KRESZPROFESSZOR | 2018.06.03

@Szekeres Gábor
A fizető övezet mindig az övezet kezdete táblától az övezet vége jelzésig él. A kettő között nem kell azt megismételni, és a kereszteződés em érvényteleníti a hatályát. Ráadásul övezeten belül találhatunk önálló parkolóhelyeket, de a fizetési kötelezettség itt is él.

Szekeres Gábor | 2018.06.04

@A KRESZPROFESSZOR
Tisztelt Cím ! Még egy kérdésem lenne , ha sima P tábla van a kijelölt zónában az nem oldja fel az övezetet ???

gazso | 2018.06.05

@Szekeres Gábor
Az övezet tábla hatálya egyértelműen nem ér véget a várakozóhely táblánál.
Ha az övezet táblának és a várakozóhely táblának a részletinstrukciói (kiegészítő táblák, jegyfizetés, érvényességi időszak, max. várakozási idő stb.) egymásnak ellentmondanának, akkor a várakozóhely tábla hatálya alatt nyilván azt kell figyelembe venni. Majd amikor a várakozó hely tábla hatálya véget ért, újra az övezet lesz teljesen mérvadó.

A KRESZPROFESSZOR | 2018.06.04

@Szekeres Gábor
Pontosítsunk:
A parkolóövezet tábla azt jelenti, hogy olyan területre tévedtünk be, ahol a várakozás a feltételekhez kötött, ez a feltétel pedig a fizetési kötelezettség.
Járművel várakozni vagy az úttest szélén szabad, vagy a P betűvel jelzett területen, ami az úttesten kívül van, akár párhuzamos, akár merőleges parkoló formájában, akár pedig úgy, hogy fel lehet állni a járdára.
De a lényeg, hogy teljesen mindegy hol várakozunk, a fizetési kötelezettség fennáll. Egyébként még ott is, ahol megállni tilos, de mégis oda állunk.

kispista | 2016.02.07

na most meg azonnal megtaláltam a hivatalos térképüket:
https://www.nemzetimobilfizetes.hu/articles/view/parkolas-zonak
Szóval a parkall.hu-t felejtse el mindenki, használjátok ezt a térképet.

kispista | 2016.02.07

hát én meg jól besz**tam a fent is belinklet térképpel, mert olyan helyen (frangepán u 29) hagytam a kocsim 1 hétre, ami térkép szerint nem fizetős. Plusz az utca elején nem volt parkoló övezet tábla, de a fenti válasz alapján nem is szükséges, mivel ahogy írjátok, a zóna elején kell csak tábla, pedig direkt megnéztem az utca elején, hogy van-e tábla, ezek szerint feleslegesen. Szóval 5 miki csomag várt a szélvédőmön... jó kis tanulópénz...

Egyébként van a nemzeti parkolási sápbeszedó társaságnak normális térképe az övezetekről? Csak mert én is csak ezt a parkall.hu-t találtam, hosszas keresés után, ami nem hivatalos térlép, így gondolom nem hivatkozhatok rá, vagy igen?

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

10.413

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!