Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 8 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Megállás Egyirányú út

Várakozás egyirányú út bal oldalán

Megtekintve: 2821

Sok levelet kapok, egyirányú úton történő szabályos parkolással kapcsolatban.


A KRESZ alapvetően az úttest jobb oldalát jelöli meg megállásra és várakozásra.

"Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. A megállást irányjelzéssel jelezni kell."

Azonban pont a hivatkozott (2) bekezdés azt írja, hogy:

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Roberto78 | 2018.10.27

Ahol a KRESZ méterben határoz meg valamit, akkor kötelezővé tenném az út kezelőjének ezen méretek útburkolati jellel történő jelölését. Nem kötelező a kerekes távolságmérő használata! Vagy igen?

gazso | 2017.07.08

Sajnos a fotó szerinti hjelyen a KRESZ szerint tilos a megállás a bal oldalon, ezen a bal oldalon elhelyezett várakozóhely tábla tud változtatni...

Gáspár László | 2017.06.29

Üdvözlöm!

Érdekes dolog működik a társasházunk előtt. Az utca egyirányú, az út mindkét oldalán ki van helyezve egy tábla, miszerint mindkét oldalon lehet parkolni félkerékkel a járdára felállva, azonban ha mindkét oldalon parkolnak az autók az úton egy busz vagy teherautó csak "visítva" fér el. Jól van ez így? Válaszát köszönöm.

A KRESZPROFESSZOR | 2017.07.02

@Gáspár László
Ez innentől a közterület kezelő felelőssége. Valóban, két jármű között a biztonságos távolság 3 méter kell, hogy legyen, ez több megállási szabályban deklarálva is van!

simonhorvath | 2016.05.14

Üdv!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha egyirányú utcában jobb oldalon megállni tilos tábla található, akkor az vonatkozik-e az út bal szélére is. Elméletileg egyirányú utcában a teljes úttest menetirány szerinti jobb oldalnak tekintendő. Igaz, hogy így a jobb oldalra kihelyezett tábla a bal oldalra is érvényes?

Előre is köszönöm!

A KRESZPROFESSZOR | 2016.05.14

@simonhorvath
Ez így azért nem igaz, mert a szabály kihangsúlyozza, hogy
"A megállási és a várakozási tilalmat, valamint a várakozóhelyet jelző táblát az úttest mellett, menetirány szerint a jobb és a bal oldalon egyaránt elhelyezhetik. E jelzőtáblák hatálya az úttestnek arra az oldalára terjed ki, amelyik mellett azokat elhelyezték."
Ez alapján egy jobb oldali megállni tilos esetén szabad megállni és várakozni a bal oldalon, de csak ha cikkben említett 5,5 méter rendelkezésre áll.

Zahorán Gyula | 2017.06.07

@A KRESZPROFESSZOR
Ha a jobb oldalon tilos a megállás, akkor a baloldali parkolás esetén nem elég a 3 méter??

A KRESZPROFESSZOR | 2017.06.07

@Zahorán Gyula
A KRESZ az 5,5 méter meghatározásánál nem említ külön egyéb feltételt.

Bán Imre | 2015.10.04

Jó napot.
A leányom VIIIker József krt 68-ban lakik.Rendszeresen a Nap utcában parkol.Az utca egyirányú,mindkét oldalon lehet parkolni a járdán félig feljárva párhuzamosan.Így szerintem sehogy nincs meg a szabályban megadott
5,5méter!Nézhetem a bal oldalon parkoló autó oldalától a túlsó járda széléig és fordítva! Kérdés:szabályosan parkol ott a rengeteg autó? Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel Bán Imre

Zahorán Gyula | 2017.06.07

@Bán Imre
Ha mindkét oldalon megengedett a parkolás, a járművek közt elég a 3 méter. Az 5,5 méter is úgy értelmes, hogy jobb szegélytől 2,5 méter a parkoló járművek részére, plusz maradjon szabadon 3 méter.

llaci56 | 2018.12.04

@Zahorán Gyula
Nem kellene a szabályt elferdíteni! Mármint "... a járművek közt elég a 3 méter..."
NEM! A 2,5 m mellett kell a 3 m! Ha a jármű lenne a mérvadó, akkor mi történne, ha az addig ott álló kispolszki (neadj' Isten motorkerékpár!) helyett egy busz állna meg? Vagyis elmegy kisautó és helyére jön egy busz.
Tehát a 2,5 m től kell számítani a 3 métert, és az mindenképp 5,5 m.

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

6.325

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!