Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 5 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Tolatás Baleset

Tolatáskor ütközni? Nem tudsz jól kijönni belőle…

Megtekintve: 552
2015-02-02 10:43:19

Sok-sok levelet kapok, akiknek az írói arról számolnak be, hogy hátramenet közben balesetet szenvedtek el. Van, aki elismeri a hibáját, hogy nem volt kellően körültekintő, de sokan azzal próbálnak védekezni, hogy a másik fél jobban figyelhetett volna.

A legérdekesebb ez a megközelítés: „Miért nem a tolató járműhöz kell alkalmazkodni, hiszen ő többszörösen hátrányos helyzetben van?”

A megfordulás és a hátramenet egy közös fejezetben került elhelyezésre a KRESZ szabályai között:
„33. § (1) Járművel megfordulni, illetőleg hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza.”


 

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Csulki | 2016.11.18

Tisztelt Kreszprofesszor!
Sötét, esős este tolatás közben ütköztem egy, az "Elsőbbségadás kötelező" jelzéssel ellátott útról váratlanul mögém forduló gépkocsival. Ez esetben én vagyok a hibás, vagy az elsőbbséget meg nem adó gépkocsivezető? Egyáltalán, tolató járműnek is meg kell adni az elsőbbséget?
Érdeklődve és köszönettel várom véleményét.

enterrer | 2016.11.16

Tisztelt Uram!
Kapubejáróból tolatok, a gk. a főutvonallal már párhuzamos és nekem bal oldalról mellékútról(nekem merőlegesen) belém hajt egy autó, a felezővonalat nem lépte át a gk.Az úton forgalom nem volt ,kikerülhetett volna,

seymourglass | 2015.06.25

Tisztelt Uram!

Rendszeresen szükséges az útról a házam melletti parkolóhelyre betolatnom, a menetirány szerinti bal oldalra (kis falu kis utcája, nem jelentős forgalommal).
Természetesen, irányjelzéssel kezdem, majd lassítás, húzódás a felezőhöz, megállás, és ha látom, hogy nem jönnek, vagy a mögöttem jövő már megállt, akkor tolatok át az úttesten.
Nem olyan régen viszont a mögöttem megálló autós, amikor meglátta a tolatólámpát (bal oldali irányjelzőm folyamatosan működött), balról KIKERÜLT! Ebben az esetben is én lettem volna a hibás, ha baleset következik be? (Csak kicsi híja volt...)
Köszönöm válaszát.

A KRESZPROFESSZOR | 2015.07.01

@seymourglass
Ha a kocsid tolatás közben mozgásban van, akkor Te leszel a hibás, hiszen hátramenet alatt akadályoztál másokat, mait tilos. De ha Te állsz, és úgy szaladnak beléd, akkor ez már más kategória.
Persze ezzel az a baj, hogy utólag, egy balesete után ki tudja pontosan megmondani, hogy melyik jármű hol helyezkedett el, hogy állt-e vagy haladt?
Ezért a legjobba tanács az, hogy tolatásnál maximális legyen az alkalmazkodás az érkezők felé. Ha pedig nagyon jönnek, akkor meg kell állni...

jani62 | 2017.10.30

@A KRESZPROFESSZOR
Aki tolat, az nem áll. Aki áll, az pedig nem tolat. Ennyi.

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

5.135

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!