Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 1 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

KRESZ

Nem is tudtam, hogy ilyen van a KRESZ-ben 1.

Megtekintve: 1613

A KRESZ mégiscsak egy jogszabály. És bizony, mint minden jogszabályban itt is találhatunk olyan kisbetűs részeket amit átlagos közlekedőként nem ismerünk.

Avagy azt is mondhatjuk:


Nem is tudtam, hogy ilyen is van a KRESZ-ben...


1. rész

 


A gépkocsik vezetése közben nem használhatunk kézben tartott mobil rádiótelefont. Ugyanakkor, ha a jármű forgalmi okból megáll - például torlódásban, vasúti átjáró előtt vagy akár egy piros fényjelzés ideje alatt -, szabad kézben tartva telefonálni.
Viszont ezt nem tehetjük meg háromkerekű jármű vezetése közben történő megállás esetén.


Télen, ha esik a hó, köteles a vezető folyamatosan biztosítani,

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Roberto78 | 2018.10.27

Szerintem minden olyan magatartás mely elvonja a figyelmet a vezetéstől, bele erőltethető a KRESZ 3. § (1) bek. c./ pontjába, amennyiben ez a magatartás veszélyeztet, akadályoz vagy zavar másokat a közlekedésükben. Tehát ha kinyitom a kesztyűtartót és kiveszek belőle valamit, vagy csak utánafordulok egy jó popsinak és az ebből adódó figyelemelvonás miatt egy kissé áttérek a baloldalra, vagy párhuzamos közlekedésre alkalmas úton a másik forgalmi sávba és ezáltal irányváltoztatásra vagy fékezésre kényszerítek valakit akkor szabálytalan vagyok.

gazso | 2018.10.29

@Roberto78
Majdnem teljesen igazad van. Járművel járművet zavarni általában indokoltan szabad -- néhány kivételtől eltekintve, különösen előző jármű nem zavarhatja a szembeforgalmat, és az előzőtt jármű elé is annak zavarása nélkül kell tudni visszatérni.

Lehet olyan helyzet, amikor pl. a kesztyűtartó kinyitása még a KRESZ alkalmazásában is indokolt.

NOLA | 2014.11.24

Nagyon jónak tartom a kérdezős játékot,de még jobb lenne, ha a helyes válaszok a következő számban megjelennének:-)))

Baróczi Imre | 2014.10.31

A szabály: "A gépkocsik vezetése közben nem használhatunk kézben tartott mobil rádiótelefont." A kivételek: lángos, vajas-kenyér, zsíros-kenyér, lekváros palacsinta, és sok más hasonló finom falat evése....

VLaciZ | 2017.08.23

@Baróczi Imre
Sehogyan sem jó mobiltelefont használni vezetés közben, főleg az érintőképernyős készülékek veszélyesek. A billentyűsöknél még úgy-ahogy ki lehet tapogatni a számokat, vagy egyéb billentyűket, de az előbbinél bizony tööbször is meg kell nézni a kis képrernyőt. Akár konzolon van, akár kézben, a feliratok elolvasása túlságosan hosszú időre vonja el a figyelmet. Maga a beszélgetés is lehet erős befolyásoló tényező. Egy komolyabb témájú beszélgetésnél sokan hadonásznak, néhány pillanatra még a szemüket is becsukják, annyira a beszédre koncentrálnak. Szinte elfeledkeznek arról, hogy egy mozgó autót vezetnek. A legdurvább az, amikor menet közben a neten szörfözik a vezető. A tilalmi határ sem túl precíz. A mobiltelefonon kívül a navigációs készüléken a címek beállítása, a visszajelzések megfigyelése semmivel sem jobb a mobilozástól, elvileg mégis szabályosan megtehető. A határok elmosódhatnak. Szélsőséges esetben, pl. ha valakinek mobiltelefonnal töltött zsemlére szottyanna kedve, de csak a zsömléből harap néhányat, akkor az illető talán még a bünti megúszásában is reménykedhet.

NOLA | 2014.11.24

@Baróczi Imre
és a GPS beállítása mikor történhet????

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

6.325

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!