Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 6 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Körforgalom

Közlekedés körforgalomban

Megtekintve: 1106
2014-09-23 14:13:29

Országunkban egyre több körforgalmat létesítenek, de sajnos nem kevés baleset is történik ezeken a helyeken. Ezért összefoglaljuk hogyan kell szabályosan közlekedni ilyen helyeken.

A körforgalom tulajdonképpen egy útkereszteződés.

A körforgalom, mint forgalomszervezési megoldás gyorsítja a kereszteződés forgalmát azzal, hogy az áthajtás szinte folyamatos, valamennyi irányból érkezőnek egyenlő esélye van a továbbhaladásra. A forgalomcsillapító hatása pedig a baleseti lehetőségek drasztikus csökkenését hozza magával, hiszen az összes érkező jármű sebességcsökkentésre kényszerül, mivel a körforgalom közepén általában valamilyen átjárhatatlan részt építenek ki – dombocska, fák, műtárgy, korlát stb. – illetve a behajtásnál elsőbbségadási kötelezettséget érvényesítenek.

Érdekes előnye, hogy ha valaki eltéveszti a kihajtást (vagy meggondolja magát és máshol akar kimenni), akkor a kört újra körbejárva korrigálhatja útvonalát.


A körforgalmat előre jelezhetik veszélyt jelző táblával


A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

urban36 | 2018.08.12

Elsőbbsége van-e annak,aki magasabb rendű útvonalról érkezik a körforgalomhoz?Mert engem már többször ledudáltak mikor az alacsonyabb rendű útról előbb érkeztem oda és előttük mentem be a körforgalomba.

gazso | 2018.08.13

@urban36
Ha a kék hátterű körforgalom tábla van kint, akkor a bent haladóé az elsőbbség.
Ha neked van macisajtod, akkor meg nem körforgalom, csak hasonlít

Meiszter Ervin | 2017.08.31

Lakott területen kívüli két forgalmi sávnak megtelelő szélességű, terelő vonallal FEL NEM FESTETT körforgalomban be kell-e tartanom a jobbra tartási kötelezettséget, vagy használhatom a burkolatot teljes szélességben?

norbertvizi | 2017.09.08

@Meiszter Ervin
Ez engem is érdekel mégpedig olyan kontextusból, hogy elhaladhatok-e a külső íven a belül közlekedő mellett? Egyáltalán mikortól számít két sávosnak egy adott körforgalom ha nincsenek felfestett útburkolati jelek? Mi a helyzet felfestett esetén télen ha esik rá néhány centi hó és nem látszik? Az útburkolati jelek minden esetben táblával együtt érvényesek(elsőbbségadási kötelezettség,előzési tilalom,stb) Körforgalomnál mi a helyzet?

Beata14 | 2015.08.06

Hogyha a körforgalomba haladok a külső sávban és a belsőből valaki jelzi, hogy ki szeretne jönni a külsőbe, akkor neki van elsőbbsége? Ki kell engednem akár lassítva is a külső sávba?

Szittya Miklós | 2014.11.06

"29. § (2) Az irányváltoztatást ? ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást ? a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is.

Tehát behajtáskor nem, de kihajtáskor, illetve előtte kötelező jelleggel irányjelzőt kell használni!"

Nagyon sok baj okozója lehet, hogy számtalan autóstársunk nem használja az irányjelzőjét kihajtáskor. A fentebb idézett szabály szerintem a körforgalomban való bentmaradáshoz is folyamatos irányjelző használatát írja elő. De ha még sem így lenne nem ártana, ha rögzítenék, hogy a bentmaradási szándékot balra kirakott irányjelző folyamatos használatával kelljen jelezni. Ez a behajtásra várakozók számára egyértelmű jelzés, hogy az érkező jármű nem szándékozik kihajtani és ezért a számára az elsőbbséget biztosítani kell. Ezzel biztonságosabbá és egyúttal gördülékenyebbé válna az egyébként is hasznos körforgalmú kereszteződésben az áthajtás.

Franciaországban tapasztaltam, hogy a balra index folyamatosan kint van a bentmaradó autósoknál.

Noobbela | 2014.11.06

Valami itt nem oké. A belső sávból kihajtónak elsőbbsége van. A külső sávban nehogy már körözni lehessen. Akkor lehidalok.

Sebi | 2015.09.07

@Noobbela
Miért lenne elsőbbsége? Sávváltás esetén (ez a körforgalomra is igaz) annak van elsőbbsége, aki nem vált sávot, ez a körforgalom esetén a külső sávban haladó.

Dredd | 2015.09.05

@Noobbela
Noobbela! Kezdheted a lehidalást!!! Mióta kanyarodunk jobbra kis ívben a BELSŐ sávból???? Speciális eset a turbó körforgalom, de ott nem csak az útburkolati jelek, hanem a kis kerékvető pogácsák is "segítenek" a birkáknak az eligazodásban.
Jobbra kis ívben csak a külső (jobb szélső sávból lehet) - vonatkoztass el attól hogy a körforgalomban az út folyamatosan kanyarodik... ha kiegyenesíted már nem is hidalsz le ugye???

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

5.865

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!