Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 7 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Lakó-pihenő övezet Elsőbbségadás

Kihajtás és elsőbbségadás lakó-pihenő övezetből

Megtekintve: 12941

A segítségünket kérte Éva:

A minap vitába keveredtem az egyik autóstársammal egy elsőbbségadási helyzet kapcsán:
Útkereszteződéshez közeledtem, lakó-pihenő övezet vége jelzőtáblával és fekvőrendőrrel.
A másik jármű balról közeledett és nem volt hajlandó elsőbbséget adni.
Érvelése szerint, ahol lakó-pihenő övezet és fekvőrendőr található, az övezetből kihajtónak mindenképpen elsőbbséget kell adnia az útkereszteződésben.
Sajnos a KRESZ-ben sem találtam egyértelmű állásfoglalást ezzel kapcsolatban, így kicsit elbizonytalanodtam, kinek is volt igaza.

Egy mondatban: Évának igaza van.


Sem a lakó-pihenő övezet tábla, sem a sebességcsökkentő bordák (azaz fekvőrendőrök) nem szabályoznak elsőbbséget.

Ugyanakkor megvédeném egy kicsit a másik jármű vezetőjét is, akinek valóban lehet olyan érzete, hogy az út, amelyen érkezik, előnyben részesül, hiszen a lakó pihenő övezetben közlekedőkre egy csomó korlátozás érvényes. Például max. csak 20 km/h-val haladhat.

Sőt van egy kevésbé ismert szabály, amit úgy említünk, hogy forgalomszervezési szabályzat (20/1984. (XII. 21.) KM-rendelet.), amiben ez áll:

"15.1. Egyenrangú útkereszteződést olyan utak kereszteződésénél lehet kialakítani, amelyek
- keresztmetszeti kiépítettsége közel azonos, és
- forgalomnagysága egymással közel azonos."

Egy lakó-pihenő övezetből kihajtó út (ahova csak bizonyos járművek hajthatnak be) elméletileg sokkal kisebb forgalommal rendelkezik, mint egy valamennyi jármű részére biztosított keresztező út. Tehát a szabályzat szerint e kereszteződést sokkal inkább alárendeltté kellene tenni.


Egy másik levélírónk reagálása:

"Szeretnék hozzászólni a lakó-pihenő övezetes témához, mert azért ez nem olyan egyértelmű. Tegyük fel, hogy nem a „Lakó-pihenő övezet” táblát szerelik fel az utca mindkét végére, hanem a „Mindkét irányból behajtani tilos” táblát, kiegészítve a „Kivéve célforgalom” jelöléssel. Ez a tábla SEM szabályoz (vagy igen?) elsőbbséget, de nem is várok mondjuk jobbra eső utcából kihajtást, ezért nem kell készülnöm a jobbkéz szabályra. Véleményem szerint a lakó-pihenő övezet státusza nagyon hasonló ehhez, így én alárendeltnek tekinteném a kihajtó utat."


A KRESZ egyértelműen meghatározza, hogy mely közúti jelzések szabályoznak elsőbbséget!

Valóban a „Behajtani tilos” tábla felől - általában - nem érkezhet jármű, ennek ellenére sem ez, sem a „Lakó-pihenő övezet” tábla nem szabályoz elsőbbséget!
(Különben mi értelme lenne a képen látható helyzetnek, amikor ott az "Elsőbbségadás kötelező" jelzés?)


Tehát egy útkereszteződéshez érkezvén, sosem arra kell gondolni, hogy onnan ilyen vagy olyan okok miatt nem is jöhet senki, hanem sokkal inkább fel kell készülni egy esetleges elsőbbségadás lehetőségére.


Fontos megjegyzés Klubtagoknak:

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

metro | 2016.05.25

az első képen látható kereszteződés egyértelmű, mert kb. 40 méterrel hátrébb ki van rakva az egyenrangú útkereszteződés tábla. sajnos ugyanezt a telep másik oldalán lévő kereszteződésekben nem csinálták meg...

https://www.google.hu/maps/@47.5273281,19.0742017,3a,75y,217.07h,76.74t/data=!3m6!1e1!3m4!1s61NfB5_94-ZbBqaeDp6roA!2e0!7i13312!8i6656

Jege | 2015.09.02

"Valóban a ?Behajtani tilos? tábla felől - általában - nem érkezhet jármű"
Miért ne érkezhetne? Ha egyirányú tábla lenne, akkor igaz. Kivéve a kivételeket.

tamasbalogh | 2015.06.04

"Például max. csak 20 km/h-val haladhat."
Remelem hasznara valik megfigyelesem azok szamara akik kulfoldon autoznak, ez a sebessegkorlatozas orszagonkent valtozhat pl. Nemetorszagban u.n. gyalogos tempoval lehet legfeljebb kozlekedni amit az STVO (KRESZ) 4-tol 7km/h-ig hataroz meg!
Pl itt 20-szal, valojaban talan meg kicsit tobbel is kozlekedve tobb mint 13km/h a kulonbseg!
Udv.
Tamas

Róna Róbert | 2015.05.06

T. Professzor úr!
Ön azt írja a járdán átvezető úttesttel kapcsolatban,hogy "a KRESZ-ben az szerepel, hogy csak az egy szintben találkozó utak minősülnek kereszteződésnek".Én viszont azt olvasom,hogy útkereszteződésnek két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése tekinthető. Tehát azonos szintben! engem az zavar,hogy ott ahol lakom lakó-pihenő övezet tábla van és parkoló terület is, a fényképen látható emelt járdán keresztül lehet kihajtani és ezt hol elismerik az utcán hajtó sofőrök,hol nem,mivel nem gondolják szintbeli keresztezésnek. Miért nem egyértelmű ez a szabályozás és Ön szerint milyen hatóság illetékes a fenti dilema eldöntésében?

the Furian | 2014.11.07

Ugyanakkor megvédeném egy kicsit a másik jármű vezetőjét is, akinek valóban lehet olyan érzete, hogy az út, amelyen érkezik, előnyben részesül, hiszen a lakó pihenő övezetben közlekedőkre egy csomó korlátozás érvényes. Például max. csak 20 km/h-val haladhat.

Sőt van egy kevésbé ismert szabály, amit úgy említünk, hogy forgalomszervezési szabályzat (20/1984. (XII. 21.) KM-rendelet.), amiben ez áll:

"15.1. Egyenrangú útkereszteződést olyan utak kereszteződésénél lehet kialakítani, amelyek
- keresztmetszeti kiépítettsége közel azonos, és
- forgalomnagysága egymással közel azonos."

Ez a megállapítás kicsit megtévesztő, ugyanis a járművezetőnek a KRESZ előírásai szerint kell közlekedni, és nem mérlegelheti, hogy az adott útkereszteződés a jogszabályi előírásoknak megfelelően van-e kialakítva.

the Furian | 2014.11.07

Szerintem a KRESZ elég egyértelműen szabályoz:
28. § (1) Az útkereszteződésben - ha a (2) bekezdés rendelkezéseiből más nem következik - a járművel elsőbbséget kell adni
a) a jobbról érkező minden jármű és
b) a balról érkező villamos
részére.

Kugler Nándor | 2014.10.20

ÉN a lakó pihenőövezet kereszteződés megközelítésekor nem az elsőbbség kilétét fontolgatnám, hanam egy esetlegesen kigurulolabda utánfutó gyereket !!!!

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

6.325

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!