Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 3 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Vasúti átjáró Főútvonal Elsőbbségadás

Útcajáró: Keresztúri út - Vasúti átjáró

Megtekintve: 888
2014-09-23 12:33:00


A Keresztúri út egy viszonylag jó, és gyors elkerülő út azoknak, akik Rákoskeresztúrra menet nem akarnak a Jászberényi út kiszámíthatatlan közlekedési dugóiban araszolni.

Az Örs Vezért tértől nem messze, a Kerepesi útról nyílik az út, és egészen Rákoskeresztúrig tart, a Tescónál csatlakozik a Jászberényi útra, illetve annak folytatásába a Pesti útba.

Az autóbuszok közül is néhány erre közlekedik, hiszen gyakorlatilag egy kereszteződés nélküli, végig főútvonalnak minősített, mondhatom úgy is hogy gyorsforgalmú út. (Egyes részén még Budapest vége táblával is találkozhatunk.)

Ugyanakkor valahol félúton van egy meghökkentő közlekedési rend!

A főútvonal egyszer csak véget ér, és a T alakú kereszteződésben a becsatlakozó útról érkezőknek lesz elsőbbsége, amit az eddig főúton érkezők előtt egy jókora elsőbbségadás kötelező tábla jelez.

Persze aki nem kevés tempóval - életében először - közlekedik itt, az általában átzúg a kereszteződésen, meglepődve azon, miért dudálnak rá az oldalról érkező járművek.


A képeket látván, hamar megoldódik a rejtély, hiszen jól érzékelhető, hogy a betorkolló út forgalma a vasúti átjárón keresztül érkezik.

Amely egyébként a forgalmas Budapest-Miskolc vasútvonal, ahol elég sűrűn járnak  a vonatok, így gyakran engedik le a sorompót. Így, ha nyitott sorompónál az érkező járművek a nagy forgalmú Keresztúri útra nem tudnak ráhajtani, akkor nagy az esély arra, hogy a vasúti átjáróba szorulnak.

Éppen ezért azt a megoldást választották a forgalom szervezői, hogy a főútvonal megszüntetésével, és elsőbbségadás kötelező tábla kihelyezésével a vasúti átjáró felől érkezőknek lesz továbbhaladási joga.
Egyébként szerte az országban sokfelé lehet hasonló helyzetet találni a vasúti átjárók környékén.!

Vigyázzunk erre, ha itt közlekedünk!

A kerékpárosnak is elsőbbséget kell adni!

 

Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

kissan4 | 2017.03.16

Nem véletlenül kerültem erre a fórumra, múltkor jártam arra, és valóban, elsőre az emberben csak az marad meg, hogy "na, ez meg a mi a szar volt?" Az nyilvánvaló, hogy elsőbbséget kell adni, hiszen ott a tábla, de hogy kinek és miért, azt hirtelen nagyon nehéz átlátni. Az ilyen hülye szituációkat utólag mindig megnézem google maps-en, és ott sikerült kisilabizálni, hogy nagyjából mi lehet a rend, és a fönti poszt alapján teljesen logikus is a dolog. De mivel a felfestések jórészt lekoptak, rossz időben gyakorlatilag csak annyi látszik, hogy az ember megy a főúton jó tempóval, és egyszercsak a semmi közepén ott egy háromszög. Jobbról elhagyatott, kusza utacskák, és egyáltalán nem látszik, hogy mi volt a szándék. Ha a becsatlakozó útnak festenének egy jól látható, vastag ívet, akkor sokkal egyértelműbb lenne, hogy kvázi az a "főút", nem pedig a nyílegyenes Keresztúri út. Azon sem csodálkozom, hogy aki oldalról jön, megáll, annak ellenére, hogy ő a főnök. Most, hogy már így képben vagyok, ugyanúgy nem mernék csak úgy ész nélkül kikanyarodni a sínek felől, hiszen ugye csak az az elsőbbség, amit megadnak...

gazso | 2017.03.28

@kissan4
Logikus lenne a veszélyes helyre megfelelő útburkolati jelekkel előre felhívni a figyelmet, persze ha a megállás helyét jelző vonalat hagyják elkopni, akkor minden mást is...

Limo | 2014.11.25

Elég sokat közlekedem ezen az útvonalon, sajnos rengeteg értelmezési problémával találkoztam már ezen a helyen. Volt aki átjött már a vasúti átjárón, majd hirtelen megállt, valószínű, hogy még nem járt ebben a kereszteződésben, ezért óvatos. A Keresztúr felé vezető oldalon viszont nagyon sokszor tapasztaltam már, hogy megfeledkeznek az 50-es sebességkorlátozásról és odataposnak a gázpedálra. Rengeteg baleset történt már és ilyenkor aztán a baleset súlyosságától függően előfordul, hogy hirtelen bedugul az út. Na ilyenkor van az, hogy az eddig gyors haladásnak vége. Ilyenkor pörögnek forognak vissza az autósok vérmérséklettől függően, hol agresszíven, hol udvariasan. Sajnos kis hazánkban a közlekedési morál sokszor súrolja a 0.-t

Endre67 | 2014.10.27

A baj mindig abból van, hogy mi magyarok a "KRESZ" jobban szeretjük magyarázni ,mit ha csak egyszerűn MEGTANULNÁNK és betartanánk!!!!

Mennyi kellemetlenséget, és bajt lehetne elkerülni!!!!!


Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

5.865

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!