Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 9 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Figyelmeztető jelzés

A figyelmeztető jelzést használó járművek

Megtekintve: 892
2015-02-23 15:23:44

A KRESZ több helyen megemlíti a borostyánsárga sárga színű villogó fényt használó járműveket. Az utóbbi években azonban olyan sok pontban változott az ezen járművekre vonatkozó szabályzás, hogy érdemes erről külön beszélni.


A figyelmeztető jelzést használó járművekről szóló rendelet - 12/2007. (III. 13.) IRM - rendelet részletesen és pontosan megfogalmazza az ilyen jelzést jogszerűen használó járművek körét.

Érdekes, hogy bizonyos esetekben nem szükséges külön hatósági engedélyt kérni, de természetesen meg kell felelni a jogszabály leírt feltételeknek.

 

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Fischer András | 2017.06.05

1:a konténeres tgk-ra is ugyanaz a szabály vonatkozik mint a kukásautóra? 2:az építőipari tgk-k behajthatnak súlykorlátozott útra v. lakó-pihenő övezetbe,sárga villogó használata mellett/ pár száz méter folyamatos haladás esetén/ ?

pez | 2015.06.17

Kukásautó megállhat-e:
1 - kétirányú útest közepén?
2 - kétirányú útest közepén a forgalmat mindkét irányban gátolva?
3 - útkereszteződésben?
4 - útkereszteződésben a keresztező útról kanyarodni szándékozó járművet gátolva a kanyarodásban?
5 - úttesten parkoló jármű mellett az utat így teljes egészében lezárva?

Mit kell tennie a kukásautónak akkor, amikor a szemből érkező/mögötte haladó jármű nem tud továbbhaladni miatta?

A KRESZPROFESSZOR | 2015.07.01

@pez
A KRESZ-ben ez áll egészen pontosan:

"Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott tevékenységet végző jármű vezetője, ha ez a munka végzése érdekében elkerülhetetlen, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és a forgalmat lényegesen nem akadályozza,
olyan helyen is megállhat, ahol az egyébként tilos;"

Tehát ahol tilos megállni - lásd a felsorolt példáidat - ott megállhat a kukás autó, de igazából csak akkor, ha a forgalmat lényegesen nem akadályozza. A bajok itt jönnek, mert mit tekinthetünk lényeges akadályozásnak?
Ha ez ember siet minden másodperc is számíthat, amit egy kukás autó miatt kell feleslegesen állni.
Ugyanakkor a kukások oldaláról nézve az is igaz, hogy a szemetet valahogy el kell vinni, tőlük sem várható el, hogy csak éjszaka dolgozzanak, vagy parkolóhelyen álljanak meg, és odáig tolják el a kukákat...
Úgy tudom egyébként fontosabb utakon a csúcsforgalomban nem szabad kukázni.

95 | 2015.04.30

Figyelmeztető lámpa használatát engedélyeztetni kell, az engedély megadása után azt a jármű forgalmijába bejegyzik. Nélküle a figyelmeztető jelzés használata szabálytalan.

95 | 2015.04.30

"Ezen felül azt sem árt tudniuk, hogy a jármű figyelmeztető jelzést adó berendezését működtetni nem szabad akkor, ha a fenti felsorolásban meghatározott tevékenységet épp nem végzi. "

Ezen mondat értelmezéséhez szeretném hozzáfűzni hogy például NEM a tevékenység része a közúti forgalomban haladás. Így a figyelmeztető fényt nem használhatja a "pénzszállító" a "kukás", a kerékbilincselő és az útépítő SEM a címhez eljutáskor vagy sitt szállításkor, nem használhatja a villanyszerelő, a gáz és fűtésszerelő az "üzemzavar elhárítás" matricás személy (!) és kisteherautós ha szabálytalanul várakozik, munkacímre hajt közúton.

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

4.923

Legfrissebb hír
Baleset a keresztező kerékpárúton

Szomorú baleset történt Lajosmizsén, ráadásul egy 13 éves kislányt okolnak érte. Pedig most az eljáró hatóságnak nincs igaza!

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!