Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 5 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Figyelmeztető jelzés

A figyelmeztető jelzést használó járművek

Megtekintve: 5675

A KRESZ több helyen megemlíti a borostyánsárga sárga színű villogó fényt használó járműveket. Az utóbbi években azonban olyan sok pontban változott az ezen járművekre vonatkozó szabályzás, hogy érdemes erről külön beszélni.


A figyelmeztető jelzést használó járművekről szóló rendelet - 12/2007. (III. 13.) IRM - rendelet részletesen és pontosan megfogalmazza az ilyen jelzést jogszerűen használó járművek körét.

Érdekes, hogy bizonyos esetekben nem szükséges külön hatósági engedélyt kérni, de természetesen meg kell felelni a jogszabály leírt feltételeknek.

 

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Gembiczki Péter | 2019.11.07

Üdvözletem. Önkéntes tűzoltók, és önkéntes mentőszervezetek tagjai milyen feltételekkel használhatják a sárga villogót, ha saját(civil) autójukkal vonulnak ki az esetekhez? Mi menete, hogy az autójukon legális legyen a mobil sárga villogó?

A KRESZPROFESSZOR | 2019.11.14

@Gembiczki Péter
Ezt a rendeletet kellene átböngészni:

12/2007. (III. 13.) IRM rendelet

Gembiczki Péter | 2019.11.07

Üdvözletem. Önkéntes tűzoltók, és önkéntes mentőszervezetek tagjai milyen feltételekkel használhatják a sárga villogót, ha saját(civil) autójukkal vonulnak ki az esetekhez? Mi menete, hogy az autójukon legális legyen a mobil sárga villogó?

pupus1 | 2017.12.12

T. Kreszprofesszor!24t.össz tömegű billenőplatós tehergépjármű amely figyelmeztető jelzéssel rendelkezik behajthat e olyan útszakaszra, amit tehergépjárművel,vagy 12t.-ás behajtási tilalommal védenek ?A célútvonal elérhető tilalom nélküli útvonalon is.
Válaszát előre is köszönöm.

gazso | 2018.01.07

@pupus1
Nem túl meglepő ez a szabályozás: a fizika törvényei alól a figyelmeztető jelzés nem ad felmentést, de még a megkülönböztető jelzések sem...
Ugye nem az a cél, hogy beszakadjon az úttest vagy leszakadjon a híd stb...

Timmel János | 2018.01.06

@pupus1
Szia Jani vagyok aKRESZ 50§2.bekezdés(e)pontját elolvasod egyértelműen rendelkezik az övezetekkel kapcsolatban,
tehát behajthat olyan útra vagy ÖVEZETBE ahova egyébként tilos, kivéve ha az adott szakaszon a tengelysúlyt korlátozták és a jármű tengelysúlya ezt meghaladja ebben az esetben még akkor sem.

Fischer András | 2017.06.05

1:a konténeres tgk-ra is ugyanaz a szabály vonatkozik mint a kukásautóra? 2:az építőipari tgk-k behajthatnak súlykorlátozott útra v. lakó-pihenő övezetbe,sárga villogó használata mellett/ pár száz méter folyamatos haladás esetén/ ?

pez | 2015.06.17

Kukásautó megállhat-e:
1 - kétirányú útest közepén?
2 - kétirányú útest közepén a forgalmat mindkét irányban gátolva?
3 - útkereszteződésben?
4 - útkereszteződésben a keresztező útról kanyarodni szándékozó járművet gátolva a kanyarodásban?
5 - úttesten parkoló jármű mellett az utat így teljes egészében lezárva?

Mit kell tennie a kukásautónak akkor, amikor a szemből érkező/mögötte haladó jármű nem tud továbbhaladni miatta?

A KRESZPROFESSZOR | 2015.07.01

@pez
A KRESZ-ben ez áll egészen pontosan:

"Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott tevékenységet végző jármű vezetője, ha ez a munka végzése érdekében elkerülhetetlen, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és a forgalmat lényegesen nem akadályozza,
olyan helyen is megállhat, ahol az egyébként tilos;"

Tehát ahol tilos megállni - lásd a felsorolt példáidat - ott megállhat a kukás autó, de igazából csak akkor, ha a forgalmat lényegesen nem akadályozza. A bajok itt jönnek, mert mit tekinthetünk lényeges akadályozásnak?
Ha ez ember siet minden másodperc is számíthat, amit egy kukás autó miatt kell feleslegesen állni.
Ugyanakkor a kukások oldaláról nézve az is igaz, hogy a szemetet valahogy el kell vinni, tőlük sem várható el, hogy csak éjszaka dolgozzanak, vagy parkolóhelyen álljanak meg, és odáig tolják el a kukákat...
Úgy tudom egyébként fontosabb utakon a csúcsforgalomban nem szabad kukázni.

95 | 2015.04.30

Figyelmeztető lámpa használatát engedélyeztetni kell, az engedély megadása után azt a jármű forgalmijába bejegyzik. Nélküle a figyelmeztető jelzés használata szabálytalan.

95 | 2015.04.30

"Ezen felül azt sem árt tudniuk, hogy a jármű figyelmeztető jelzést adó berendezését működtetni nem szabad akkor, ha a fenti felsorolásban meghatározott tevékenységet épp nem végzi. "

Ezen mondat értelmezéséhez szeretném hozzáfűzni hogy például NEM a tevékenység része a közúti forgalomban haladás. Így a figyelmeztető fényt nem használhatja a "pénzszállító" a "kukás", a kerékbilincselő és az útépítő SEM a címhez eljutáskor vagy sitt szállításkor, nem használhatja a villanyszerelő, a gáz és fűtésszerelő az "üzemzavar elhárítás" matricás személy (!) és kisteherautós ha szabálytalanul várakozik, munkacímre hajt közúton.

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

7.583

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!