Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 9 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Párhuzamos közlekedés Előzés

Most akkor előzés, vagy sem?

Megtekintve: 1285
2016-05-24 19:14:10

Sokan sokféleképpen értelmezik ezt a helyzetet, többféle magyarázatot olvashatok az ilyen esetekről, kezdve az életszerűségtől, a szabályok félreértésétől egészen a modortalan szitkozódásig, a kioktató beszólásokig.


Nyilván nekem sem esik jól, ha gúnyos személyeskedésbe torkollik egy-egy hozzászólás, ugyanakkor el kell ismerjem, hogy ha ennyire sokszínűek a meglátások, akkor valamit nagyon nem egységesen értelmezünk. A helyzetet csak bonyolítja, hogy sokszor maguk a jogértelmezők és jogalkalmazók – oktatók, rendőrök, szakértők – sem értelmeznek egységesen, és ilyenkor jogos a kérdés, kinek van igaza?!

Sajnos a KRESZ egy olyan jogszabály, amelynek nem kevés sora vitatható, nem egyértelmű, vagy egyes esetekben maga az élet rugaszkodott el az 1975-ben lefektetett elvi alapoktól. Ugyanakkor a rögzített szabályok zöme logikus, például a balesetek megakadályozásának kötelezettsége, avagy a veszélyeztetés tilalma szinte az összes paragrafusból visszaköszön.

Megpróbálom e logika alapján elmagyarázni, hogy én hogyan látom a felvetett szituációt, természetesen tisztelettel meghagyva  azt a  jogot, hogy ezt valaki másképpen látja, akkor ne fogadja el az érvelésemet.

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

VLaciZ | 2017.08.18

Jó lehet az is, ha sikerül kivárni, hogy még néhány autó felsorakozzon mindkét sávban mögénk. Ekkor a járműoszlopok egymás melletti elhaladásáról lehet beszélni, ahol a külső sában lévők gyorsabban haladnak.
A gyakorlatban inkább az szokott lenni a rossz megoldás, hogy előbb-utóbb megjön egy sima agyú, menő csávó egy jó nagy autóval, és durva agresszióval kidudálja, kivillogtatja a belső sávban lődörgőt. A rövid időre szabaddá váló belső sávot aztán mások (már szabályosan) is kihasználhatják.
Sokan amiatt mennek a középső sávban egy háromsávos autópályán, mert azt szokták meg, hogy máshol is, pl. lakott területen belül, mindig a belső sávban lődörögnek, kényelmes tempóval, azonban gondolkodni, vagy néha a KRESZ-be olvasni pedig nem szoktak...

gazso | 2017.08.20

@VLaciZ
Lakott területen kívül ugye a hangjelzés szabályos lehetőség az előzési szándék jelzésére...

NagyPeti | 2017.05.05

Egyébként nekem anno azt tanították, hogy ha üres a külső sáv, akkor ott kell haladnom.

NagyPeti | 2017.05.05

1. Ha jól emlékszem, a KRESZ (mint jogszabály) nem írja le, mi a párhuzamos közlekedés, innentől az, aminek látszik: egy helyen, egy időben, egy irányban, de nem egy nyomvonalon halad legalább két jármű.
2. Szerintem - főleg ha nem csak ketten vagyunk a szituban, hanem erősebb (és esetleg a legbelsőben még gyorsabb) forgalom van - semmivel nem veszélyesebb stabilan a külső sávban elmenni a 2. sávba begyógyult autó mellett, mint 2 sávot balra majd 2 sávot jobbra váltva szlalomozni, mindezt adott esetben bőven 100 feletti tempónál.
3. A szabályosan 130-cal haladni kivánó kisteherautós Fehérvártól Pestig nem előzheti meg a 2. sávba 100-zal begyógyult autót?! Nonszensz...

Szerintem...

mathiace | 2017.04.08

Tegnap Szlovákiában azt hittem, sose látok ilyet. Külső sávban haladva az autópályán beértem 1 belül haladó oroszlános autót. Kb 50 m-re lehettem tőle, mikor indexelve kijött a külsőbe. Én át a belsőbe, mikor elhaladtam mellette, indexelve visszatért a belsőbe. A mi haladási irányunkban csak mi ketten voltunk, ameddig elláttam. Hazaértem, az M1-esen macskaköröm (csak nem oroszlános volt az autó). Fél óra alatt láttam 2 olyat, amit eddig másfél millió km alatt soha.

gazso | 2016.11.20

A párhuzamos közlekedésben előzés témaköréhez tartozik még -- nem autópályára, városra gondolok -- az egy nyomon haladó (pl. kerékpár) jármű sávon belüli előzése.

Ez előzésnek számít -- nem beszélhetünk különböző sávokról -- és sokan mintha nem lennének tisztában vele, hogy ezt is csak akkor szabad, ha megfelelő oldaltávolságot tudnak tartani és az előzött jármű zavarása nélkül vissza tudnak térni...

Buza Norbert | 2016.08.22

Nem egyszerü. Logikusnak hat a véleményed.

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

5.865

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!