Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 1 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

KRESZ Gyermekülés

A gyermekülés kérdésköre

Megtekintve: 2925

A gyermekülésekkel kapcsolatos szabályozás 2007-ben változott meg jelentősen. Azóta tovább csiszolták a paragrafusokat, ennek ellenére sajnos sokan még ma sem tuják, hogy a különböző korú gyermekeiket hogyan szállítsák, eleget téve a szabályoknak és betartva a közlekedésbiztonsági szempontokat is.


A KRESZ 48.§.-a a következőket írja le:

(7) A gépkocsiban vagy a mopedautóban - a (8) bekezdésben foglalt kivétellel - 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert a jármű e célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz kell a gyártója által megadott szerelési információknak megfelelően rögzíteni. A jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban a jármű első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.

(8) A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni:

a) ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);

b) ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel - testméretéhez igazodóan - biztonságosan rögzíthető;

c) ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;

d) ha a rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentő gépkocsi betegellátó terében utazik;

e) a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;

f) a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;

g) ha 3. életévét még nem töltötte be és állva utazik az autóbuszban;

h) ha külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.

A függelékben pedig ez áll:

 Gyermekbiztonsági rendszer:

wa) integrált gyermekbiztonsági rendszer: hevederek vagy hajlékony elemek kombinációja, biztonsági csattal, beállító eszközökkel, tartozékokkal és egyes esetekben kiegészítő székkel és/vagy ütközésvédelemmel együtt, amit a saját beépített hevederrel vagy hevederekkel rögzítenek;

wb) nem integrált gyermekbiztonsági rendszer: részleges biztonsági rendszer, amely a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva - amely körbeveszi a gyermek testét, vagy biztonságosan rögzíti azt a szerkezetet, amelyben a gyermeket elhelyezik - teljes gyermekbiztonsági rendszert képez.

Ez utóbbi két meghatározás egy kicsit bonyolultnak tűnik, de külföldi példákat nézve az integrált gyermekbiztonsági rendszer az autóban gyárilag beépített, a rendes ülésekből kialakítható gyermekülést jelenti, míg a nem integrált az ülésre utólag betett gyermekülésnek felel meg. Mindkét megoldás megfelel a gyermekbiztonsági rendszer meghatározásának. (A továbbiakban az egyszerűség kedvéért a "gyerekülés" fogalmat fogom használom!)

A KRESZ viszont nem említi meg az ülésmagasítót, ezért azt nem minősíthetjük gyermekbiztonsági rendszernek!

integrált és nem integrált ülés egy autón belül


A gyerekülés használatát legjobban példákon keresztül lehet megérteni:

 

 

 

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

fenem | 2016.11.26

Kedves Professzor!
Ha egyedül szállítom a gyereket, be lehet e szerelni a biztonsági gyerekülést a jobb első ülésre is? Ha hátulra teszem, nem tudok kontaktust kialakítani a 2 éves gyerekkel, sőt alig látom, ő pedig nem érzi jól magát hátul egyedül, és tiltakozik! A jobb első ülésre ugyanúgy be tudom kötni menetiránynak megfelelően, mint a hátsóra, ez így is szabályos?

A KRESZPROFESSZOR | 2016.11.26

@fenem
Igen, szabályos az első ülésben előrefelé behelyezett gyermekülés!

anre | 2014.11.13

Kedves Professzor! Hány éves korig számít gyermeknek valaki?

A KRESZPROFESSZOR | 2014.11.13

@anre
A büntetőtörvénykönyvben található meghatározás alapján 14 éves korig.
Más magyar jogszabályban én nem találtam erre utalást.

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

6.325

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!