Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 7 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Elsőbbségadás

Telezöldes balra kanyarodás

Megtekintve: 2700

Tisztelt Kreszprofesszor!

Ismereteim szerint telezöldes balra kanyarodásnál, amikor nekem zöldre vált a lámpa - a kanyarodási szabály értelmében - a balra kanyarodás megkezdésével meg kell várnom, amíg a velem szemben egyenesen haladók biztonságosan elhaladnak mellettem. Több olyan kereszteződésről is tudok, ahol telezöld engedélyezi a balra kanyarodást, annak ellenére, hogy a szembejövő forgalmat piros lámpa tiltja erre az időre. Ha telezöld lámpánál balra kanyarodni szándékozom, nem tudhatom, hogy a szemben állóknak szabad, vagy tilos jelzés van-e. Ha azonnal elindulnak, akkor egyértelmű a helyzet: szabad jelzésük van, meg kell várnom, amíg elhaladnak mellettem. Azonban mi van, ha nem indulnak el azonnal? Ennek több oka is lehet: piros lámpájuk van, ill. zöld lámpájuk van, de nem figyelnek / lefulladt az autójuk stb. Így hát nem tudom, hogy megkezdhetem-e a fordulást, vagy még nem. Mást kell tennem, ha a lámpájuk piros (fordulhatok), és mást, ha zöld (még nem fordulhatok). A probléma csak az, hogy nekem fogalmam sincs, hogy a szemben állók előtti lámpa mit mutat.


Szerintem ez a helyzet finoman szólva is ambivalens, következésképp veszélyes. Kíváncsi lennék a véleményére. Valamit rosszul tudok, és/vagy minden jó úgy, ahogy van? Ha igen, és egy telezöld lámpánál balra szeretnék fordulni, de a szemben állók nem indulnak el, meddig várjak a kanyarodás megkezdésével, hogy biztosan elkerüljek egy ütközést (ami miatt természetesen én leszek a hibás)?

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
T.Gy.


 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Zabhegyezo | 2016.05.06

Tisztelt Kreszprofesszor!
Kérdésem, hogy a Tétényi úton a városközpont felőli oldalon, a belső sávban telezöld lámpa működik. Én vissza szeretnék kanyarodni a kifelé tartó sávba. Az úttesten egyenesen előre és balra kanyarodó nyíl van felfestve. Visszakanyarodhatok-e?

A KRESZPROFESSZOR | 2016.05.06

@Zabhegyezo
A KRESZ a következőt írja:
"a kör alakú zöld fény szabad utat jelez: ha jelzőtábla nem tiltja, az erre vonatkozó szabályok megtartásával egyenesen, valamint jobbra vagy balra bekanyarodva tovább szabad haladni;"

Tehát a jelzőlámpás kereszteződésekben a megfordulás csak akkor engedélyezett, ha kimondottan visszakanyarodó nyilas jelzéssel ezt engedélyezik.

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

6.325

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!