Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 8 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Sebességkorlátozás Autópálya

Sebhatár feloldása / Autóút vagy autópálya kezdete

Megtekintve: 1525

Kedves Attila,

Az autóút vagy autópálya kezdete feloldja az odáig érvényes sebességkorlátozást?
Én eddig úgy tudtam, hogy igen, a tábla új sebességkorlátot határoz meg, de ma azt hallottam, hogy ez nem így van, ez a tábla csak tájékoztat, és így sebességkorlátozó táblát kizárólag kereszteződés old fel, vagy feloldó tábla.

Köszönöm a választ!


 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

WAdam | 2018.08.17

Sziasztok!
Akkor jól értem, hogy egy autópályán sebességhatár feloldásnak minősül:
- a lehajtó (lassítósáv) vége,
- a parkoló kihajtójának vége,
- a benzinkút kihajtójának vége,
- a felhajtó (gyorsítósáv) eleje,
- a parkoló felhajtósávjának kezdete és
- a benzinkút felhajtójának kezdete?
Mert valahol ismétlik a táblákat, valahol pedig nem.
A válaszokat előre is köszönöm!

gazso | 2018.08.17

@WAdam
Van aki vitatja a parkolós és benzinkutas kihajtókat és felhajtókat. Persze a rejtett lehajtók esetében a dolog védhetetlen... és az autópályán ismeretlen környéken haladva honnan veszed észre, van-e rejtett felhajtó/lehajtó?

Emiatt szerintem az a a korrekt, ha mind kereszteződésnek minősül.

Autópályán is lehet elvileg zónás sebességkorlátozást alkalmazni, még nem láttam rá példát...

gazso | 2016.11.09

"Ez a szöveg ("vonatkozó közlekedési szabályokat") nekem azt jelzi, hogy valamennyi, a táblához kapcsolódó szabályra kiterjed az, beleértve a kapcsolódó sebességhatárokra is, a jogalkotó nem említi, hogy a nevezett jogszabály kivételként kezelné az úton az azt megelőző sebességkorlátozás kérdéskörét. Azaz a tábla után 130, ill. 110 km/h a sebességkorlát (szgk, motorkerékpár esetében), bármi is volt előtte kitéve; és ha ettől el akarnak térni a sebességkorlátozás esetén, akkor plusz sebességkorlátozó táblát kell (újra) elhelyezni. "

Tévedsz.
A kulcs a KRESZ 26. § (1) bekezdésének a szövegezése:
26. § (1) Az egyes járművekkel ? ha e rendelet másként nem rendelkezik ? legfeljebb a következő sebességgel szabad közlekedni:
a) személygépkocsival, motorkerékpárral, 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival
aa) autópályán 130 km/óra,
ab) autóúton 110 km/óra,
ac) lakott területen kívül egyéb úton 90 km/óra,
ad) lakott területen 50 km/óra,

Fontos a "ha e rendelet másképp nem rendelkezik". Ha volt sebességkorlátozás tábla, akkor annak hatályának végéig a KRESZ másképpen rendelkezik.

Ami az M0-t illeti, a 80-as tábla az első kijáratig vagy első felhajtóig él, a két vagy több út egymásba torkollása, elágazása kereszteződés, a kereszteződésben a sebességkorlátozás tábla hatálya véget ér (hacsak nem övezet tábla volt).

baranyjan | 2016.10.26

Amikor az M 51-es úton jövök az M 5-östől az M 1 - M 7 fele, mielőtt ez befut az M 0-ás autóútba, van egy 80 km/órás sebességkorlátozó tábla. Miután ráhajtottam az M 0-ra, ezt semmi semmi oldja fel. tehát a fentieket figyelembe véve kilométereken át kéne 80-nal vezetnem - a 110 helyett. Az már csak hab a tortán, hogy az autóutat jelölő tábla sincs kinn, tehát ha valaki ( pl. külföldi) nem ismerős erre, azt sem tudja, hogy autópályára vagy autóútra hajtott-e fel.

NagyPeti | 2017.05.03

@baranyjan
De, feloldja: amikor ráhajtasz az M0-ra, az ui. kereszteződés (ha jól értettem, mire gondolsz).

Vilkas | 2016.06.26

A közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről szóló 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet Mellékletének 18.13. pontja értelmében:
"Autópálya
a) A jelzőtáblát azon a helyen kell elhelyezni, ahonnan az autópályára vonatkozó közlekedési szabályokat érvényesíteni kívánják." Hasonló szabályt állapít meg az autóútra is a jogszabály.

Ez a szöveg ("vonatkozó közlekedési szabályokat") nekem azt jelzi, hogy valamennyi, a táblához kapcsolódó szabályra kiterjed az, beleértve a kapcsolódó sebességhatárokra is, a jogalkotó nem említi, hogy a nevezett jogszabály kivételként kezelné az úton az azt megelőző sebességkorlátozás kérdéskörét. Azaz a tábla után 130, ill. 110 km/h a sebességkorlát (szgk, motorkerékpár esetében), bármi is volt előtte kitéve; és ha ettől el akarnak térni a sebességkorlátozás esetén, akkor plusz sebességkorlátozó táblát kell (újra) elhelyezni.

Egyébként ezt a "plusz táblát" lehet látni az M1-M7 kivezetőjén is a Gazdagréti felhajtó után néhány száz méterrel is (ha jól emlékszem), ahol az autópálya kezdete táblával együtt van elhelyezve a 100 km/h sebességkorlátozó tábla is, jóllehet az adott kivezető úton már előtte is 100 km/h sebességkorlátozás volt hatályban.

A KRESZPROFESSZOR | 2016.06.29

@Vilkas
A GKM rendelet valóban megfogalmazza a jelzőtábla elhelyezésének elvét, amiben nem vagyok biztos, hogy a jogalkotó valóban minden szabályt ehhez rendel.
Ugyanis az autópálya, autóút közlekedésének szabályait külön fejezet foglalja össze, míg a sebességkorlátozás egy másik paragrafusban, az un. sebességtáblázatban található.
Továbbra is azt gondolom, hogy ilyen helyen a sebességkorlátozó táblák megismétlése, vagy feloldása szükséges lenne.

Új hozzászólás írása
További hozzászólások
Klubtag Számláló

6.325

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!