Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 2 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

Motorkerékpár Buszsáv

Motorral buszsávba átmenni hol szabályos?

Megtekintve: 957

T. Professzor Úr!

Egy motoros vezetéstechikai tréningen hallottam azt, hogy motorral bárhol ki lehet jönni a buszsávból, tehát a záróvonalon is, de lemenni oda csak ott lehet, ahol a záróvonal meg van szakítva, pl. út betorkollás, ahol a jobbra kanyarodó autósok is lemennek.

Amikor készültem az A KRESZ vizsgámra, nem emlékszem,  hogy találkoztam volna ezzel, de ez nem jelent semmit.


 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

95 | 2015.05.01

Különleges forgalmi sáv, hasonló előírásokkal az autópályákon is alkalmazott "szervízút". Az is folyamatos vonal és átléphető meghatározott célra, meghatározott okból.
Általában vastag szaggatott vonal választja el a lehajtó sávokat az autópályán. Itt is megáll az, hogy csak a lehajtás céljára vehető igénybe ez a különleges forgalmi sáv, ott előzni (átlépni a lehajtó sávba, elhaladni az esetleg torlódó járművek mellett, majd visszatérni az autópálya forgalmi sávjába nem szabad), megállni, stb. nem szabad.

95 | 2015.05.01

A buszsávot a forgalmi sávoktól nem záróvonal, hanem "különleges forgalmi sávot elválasztó vonal" választja el.
A busz, busz-kerékpársáv például különleges forgalmi sáv, melynek szélességébe beleszámít a "közönséges" forgalmi sávoktól elválasztó erre megengedett vonal is. A vonal átlépését a különleges forgalmi sávban jogosan használóktól eltérő járművek részére engedélyezhetik átlépési oldal jelöléssel, szaggatott vonallal kiegészítve a folytonos különleges forgalmi sávot elválasztó vonalat.
Ez a vonal lehet folytonos és szaggatott vonal, lehet széles és a záróvonalhoz hasonló szélességű vonal is. Ha a különleges forgalmi sávot szaggatott vonal választja el, akkor a forgalmi sávot használók is csak fel- és lehajtás, útmenti ingatlanra, várakozóhelyre hajtás céljára vehetik igénybe, a folyamatos haladásra, előzésre nem.

Vilkas | 2016.05.27

@95
A 11/2011 KöViM rendelet mellékletének 5. pontja értelmében a buszsávot főszabály szerint ZÁRÓVONALLAL kell kijelölni.
"5. Autóbusz-forgalmi sáv jelölése
Az autóbusz-forgalmi sávot
a) az azonos irányú forgalmi sávoktól záróvonallal - ahol annak keresztezése, arra a ráhajtás, vagy a kikerülés engedélyezett, átléphető záróvonallal, illetőleg ?Különleges sávok elválasztása? útburkolati jellel -,
b) az ellentétes irányú forgalmi sávoktól kettős záróvonallal
kell elválasztani és a forgalmi sávon a ?BUSZ? feliratot legalább minden útkereszteződés után el kell helyezni."

És ez is történik a gyakorlatban...
Azaz az a folytonos fehér vonal a BUSZ sávnál ZÁRÓVONAL és nem az Ön által említett "Különleges sávok elválasztása" jel, azaz nem léphető át szabályosan.

A "különleges sávok elválasztása" jel egyébként úgy néz ki, ahogy Bp-en pl. a Széchenyi István téren a Belügyminisztérium előtt haladó BUSZ sávnál is láthatja: 4 méter hosszú vonalak igen rövid 1 méter megszaggatással... Optikailag ez hosszanti irányban zárt vonalnak hat, de mégsem az. Csak összehasolításképpen: a lakott területeken alkalmazott terelővonal 2 méter vonal - 4 méter köz kiosztással készül.

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

6.325

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!