Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 2 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

KRESZ Elsőbbségadás

Hol a józan ész a KRESZ-ben?

Megtekintve: 766

Segítsetek kérlek eldönteni egy számomra érthetetlen ügyet.

Útkereszteződésben – dupla sávos – balra fordulok, szemből a belső sávban még messze jön egy autó, mellette a külső sávban áll egy másik autó, mert zebra van előtte és a gyalogos majd át akar menni. Balról – ahová fordulok majd, kocsisor áll, akik ki szeretnének kifordulni, de nekem kell hogy elsőbbséget adjanak.

Bár a szembe még kellő távolságban közelítő autónak nekem kell elsőbbséget adnom, úgy ítélem meg a helyzetet, hogy biztonságosan be tudok kanyarodni előtte, mert még van hely, neki úgyis lassítania kell a zebra miatt – majd esetleg megállnia – ezért bekanyarodom. A balról jövő kocsisor miatt nem látom teljesen a másik zebrát, ezért megállok, hogy nem jön-e valaki.

A nekem már jobbról jövő autó nekem hajt szánt szándékkal, majd meg sem állva elhajt és lelép. Én persze utána, rendszám megjegyezve, stb. rendőrségi ügy.

A KRESZ szerint én nem adtam meg az elsőbbséget.


Kérdem én a következőt, meglehetősen felháborodva:
Egy forgalmas kereszteződésben meddig kellett volna várnom, és elsőbbséget adnom a szembe jövő, zebrán áthaladó autóknak? Éjfélig? És mi van akkor ha a KRESZ szerint én nem adtam meg az elsőbbséget, ugye, akkor belém kell hajtani szánt szándékkel és a másik még csak nem is hibás?

Komolyan így kell kezelni ezt az ügyet? A helyzet objektivitásához tartozik, hogy a vezető tagadta hogy nekem jött, majd azt is hogy elbújt, amikor le akartam fényképezni az autóját, fel akart jelenteni, folyamatosan egymásnak ellentmondó állításokat beszélt.

Egyszer álltam szerinte, egyszer bevágtam elé hirtelen stb. Szemtanúk is vannak, az egész gyalogos tábor megdöbbenten nézte az eseményeket mind nekem segítve. Én értem, hogy a KRESZ szerint szabálytalan voltam én, mert a balra kanyarodónak elsőbbséget kell adnia a vele szembejövőnek, és úgy kell belemenni egy kereszteződésbe hogy azt el is tudjam hagyni: de akkor miért festenek fel ilyen helyekre zebrákat? Hogyan tudnám teljesíteni a KRESZ-t ha maga az alap kialakított közlekedési helyzet itt lehetetlen? Teljesen fel vagyok háborodva.

Várom a véleményeket! Köszönöm!


 

AKI VÁLASZOL: A KRESZPROFESSZOR

A válasz megtekintéséhez jelentkezz be az oldalra vagy regisztrálj ha még nem tetted meg.
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

csacsy | 2016.04.06

Tisztelt Professzor Úr!
Egy kicsit vitatkoznék, azon megállapításával, hogy a rendőrség azt nézi kinek volt elsőbbsége.
Ha így lenne, ezek szerint a szabálytalanul közlekedő gyalogost bármikor nyugodtan elgázolhatom, hiszen nem adta meg az elsőbbséget!? Nem hiszem. A KRESZ szerint, úgy közlekedek, hogy betartom az előírásokat, és arra számítok mások is így tesznek. Ha viszont valaki nyilvánvalóan megszegi a szabályokat, én már le kell mondjak az elsőbbségről, szándékosan balesetet nem okozhatok.
Összefoglalva, ha a kérdést feltevő már benn állt a kereszteződésben, bár szabálytalan volt, a másik autós nem ütközhet neki, csak mert elsőbbsége van. Szerintem :)

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

6.325

Legfrissebb hír
Kinek van elsőbbsége?

Napok óta kering egy ábra az interneten, és eléggé megosztja azokat, akik véleményt próbálnak mondani az elsőbbségadás kérdésében.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!