Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 8 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!

KRESZ módosítás KRESZ Behajtani tilos

A legutolsó nagy KRESZ módosítás

Megtekintve: 10007

A KRESZ 2014. szeptemberében módosult jelentősen utoljára. Ez lényegileg három szabályt érint.

Mindhárom szabály már eddig is szerepelt a paragrafusok között, azonban többféle értelmezésre adott okot. Ezért elsősorban a mostani módosítást sokkal inkább pontosításnak értelmezhetjük.

  • Azaz egyértelművé vált a gyermekszállító buszokkal kapcsolatban a járművek megállási kötelezettségével kapcsolatos szabály,
  • pontosításra került a „Gyermekek” veszélyt jelző táblánál történő kötelezettség,  és végül
  • a magyar KRESZ is pontot tett a régóta tartó vitára, az első ülésen történő gyermekszállítással kapcsolatban.

Sajnos továbbra is találunk olyan megfogalmazásokat, amelyek nem teljesen egyértelműek, de reméljük ezekre majd a gyakorlatban választ, megoldásokat kapunk.

 

Aki magyaráz:

Pető Attila a „Kreszprofesszor”

 

1.

„Gyermekszállítás” (160/a. ábra): a gyermekeket szállító autóbusz vagy az iskolabusz elején és hátulján elhelyezett – legalább 40×40 cm méretű, fényt kibocsátó, megvilágított vagy fényvisszaverő – tábla az álló jármű környezetében gyermekek közlekedésére figyelmeztet.
Tilos a „Gyermekszállítás” táblával megjelölt autóbuszt kikerülni, valamint mellette a szembe jövő forgalomnak elhaladni, ha az párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úttesten áll és a gyermekek be- és kiszállását a vezető az autóbusz mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével jelzi.”

A KRESZ pár éve már foglalkozik a „Gyermekszállító” buszokkal, sőt bizonyos jogosultságokkal és kötelezettségekkel (pl. biztonsági övvel, gyermeküléssel el kell látni azokat) is felruházza azokat.
(Bár én is következetes használom az iskolabusz kifejezést, a KRESZ-ben van különbség iskola és gyermekszállító busz között. Lásd az írás végén!)

Ugyanakkor jelenleg Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely kötelezően előírná, hogy, ha egy autóbusz gyermeket szállít, akkor „Gyermekszállító” autóbusznak kell minősíteni.

A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

Andrejkó József | 2017.04.04

Tisztelt Attila!
Én mint alkalmi buszos arra is felkérném a szabály alkotókat, hogy határozzák már meg a gyermekek életkorát ! Hiszen nem mindegy pl. egy kirándulás alkalmával, hogy ovisokat, alsósokat, felsősöket vagy középiskolásokat viszünk gyermekszállító táblával!
Ha megírná nekem, hogy hol javasoljak, kiknek panaszkodjak megkímélném Önt a fáradozásoktól mert van még néhány kérdésem. Persze Önnel is szívesen megosztanám azokat!
Köszönettel: Andrejkó József

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

10.413

Legfrissebb hír
A legújabb jogsi kódok

A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke.

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez

Érvényes 2017.01.01-től.

KRESZ Kommandó

Fotózd le, ha valami érdekeset látsz!